fbpx

Zvezdnik Marko Potrč obsodil spolne napade v Kölnu in doživel … pogrom

Foto: STA

Marko Potrč, znani voditelj in novinar, je na Twitterju obsodil grozljive spolne napade v Kölnu. Tega, kar se je zgodilo v nadaljevanju, verjetno ni pričakoval. Logično razmišljanje je, da je to grozodejstvo nekaj, o čemer ne moremo polemizirati. Toda v Sloveniji je očitno možno vse.

Za vse tiste, ki niste vedeli. Očitno se da razpravljati tudi o tem, ali je množični spolni napad več kot 1000 moških na skoraj 100 žensk res grozodejstvo ali morda ni. Očitno tudi pričam, ki so pripovedovale, da so bili moški večinoma mladi tujci, po videzu iz Afrike in Bližnjega vzhoda, torej migranti, ne moremo verjeti.

Ne glede na to, ali je šlo za migrante ali ne in kljub temu da Potrč besede migrant niti ni uporabil, pa se je nanj vseeno usul plaz kritik. “Če bi dogajanje v Kölnu kdo napovedal, bi ga napadli in se mu posmehovali. Bil bi nestrpen. Kaj pa danes?” se je glasil zloglasni Potrčev tvit.

Banaliziranje množičnega spolnega napada
Za popolno banaliziranje napadov v Kölnu je poskrbel bivši poslanec Zaresa Franci Kek, ki je na Potrčev tvit odgovoril: “Ogromno napadov se zgodi vsako minuto”. Ne, prav ste prebrali – Kek ni izrazil sočutja do žrtev. Ni obsodil nasilja. Vse skupaj je le banaliziral.

Napadi ad personam brez vseh argumentov
Potrča se je lotila tudi Alenka Unk, znana kot @drfilomena. Podobno kot Franci Kek tudi ona ni zmogla niti najmanjšega sočutja z žrtvami napadov, s številnimi ženskami, ki so pretrpele pekel nasilja migrantov. In zakaj bi moral Potrč molčati? Ker pred tem dejanjem ni tvitnil, ko so zabodli županjo Kölna, ki migrante javno podpira.

Potrč je odpisal: “Torej … zakaj ne bi smel s tvitom obsodit’ tega grozodejstva?” Že omenjena mu je na tvit odgovorila: “A si ga? Grozodejstvo? Najbrž je smrtno nevaren napad z nožem najmanj tako hud zločin? Si ga obsodil?”

“Še veliko zločinov se je zgodilo. Jaz sem tvital o enem. Nisem vedel, da sem zato zavezan obsodit’ vse, da imam pravico govora,” je Unkovi odgovoril Potrč.

Alenka Unk je v nadaljevanju tvitnila, da je napad z nožem na županjo Kölna prav tako hud zločin kot množično spolno nadlegovanje žensk.

Kaj pa, če niso bili migranti
Komentator @tyschew se je obregnil tudi ob Potrčeve navedbe, da so bili moški arabskega in afriškega porekla. Problematiziral je, da ne vemo, kdo so bili in da bi lahko bili tudi Evropejci. Vprašal je tudi, zakaj se Potrč migrantov tako boji in je proti njim tako nastrojen.

“Kaj so doživljale te ženske. Zato ne pametovat’, ko so dejstva na mizi. Niso bili Švedi ali Hrvati. Rečimo bobu bob za božjo voljo!” je na navedbe komentatorja tvitnil Potrč.

Prepovedana besedica “migranti”
Očitno se danes ne sme več uporabiti besedice migranti, ne da bi nas nekdo označil za nestrpneže in rasiste. Najbolj zanimivo pa je, da Potrč te besede sploh ni uporabil, pa so ga vseeno obtožili nestrpnosti do migrantov.

Potrč je napisal, da osebno nima nič proti migrantom. Zavzema se le za strog popis in preverjanje na meji, da se zagotovi varnost državljanov. Napisal je tudi, da ni nestrpen do muslimanov, česar ga je obtožil nek drug komentator. Potrč piše, da se ti priseljenci – ne glede na vero – očitno niso prilagodili evropskemu načinu življenja.

“Sploh ni nujno, da so nedavni migranti. Ne glede na to, kdaj so prišli, pa niso prevzeli vrednot. Očitno,” je v odgovor na obtožbe glede njegove nestrpnosti do migrantov in muslimanov odgovoril Potrč.

A. R.