fbpx

Kakšna predrznost – zdravniki trdijo, da starši preprečujejo zdravljenje male Neže

UKC Ljubljana (Foto: STA)

Medijsko odmevna zgodba dveletne Neže Arnolj, ki je v ljubljanskem UKC še vedno v paliativni oskrbi, je dosegla nove grozljive razsežnosti. V sinočnjih Odmevih na RTV Slovenija je namreč strokovni direktor pediatrične klinike dr. Rajko Kenda dejal, da so naleteli na odpor staršev, “ki že mesec dni ne dovolijo nobenega pregleda”.

Mama male Neže, Zala Arnolj, je v pogovoru za Radio Ognjišče zavrnila trditve dr. Kende: “To je izjava, ki naju je z možem močno prizadela, ker dejansko je to zadeva, proti kateri se boriva. Neža je od 27. septembra v paliativni oskrbi in je še vedno v paliativni oskrbi in midva sva se praktično en mesec borila, da bi se Nežo sploh zdravilo. Šele ko so nama povedali, da zanjo ni možnosti nadaljnjega zdravljenja, sva želela v tujino. Dejansko pa sva po zadnjih izjavah dr. Kende, se pravi nekaj dni nazaj, da zanjo ni nobenih možnosti in da se je ne da pozdraviti nikjer po svetu, res začela odklanjati nadaljnje zdravljenje tukaj. Ampak zgolj z namenom, da se gre Neža zdravit v tujino,” je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala mama.

Povezava do peticije je dostopna na tem naslovu.

Na vprašanje, kakšne so možnosti za zdravljenje v tujini, pa je dejala: “Do sedaj smo mi upali na en lep, pošten dialog. Včeraj so nam ponudili Zagreb, mi smo imeli drugo možnost, željo, tudi dr. Kenda je zvečer povedal na Odmevih, da se nismo strinjali s premestitvijo, ki so nam jo uredili, to je bil Zagreb. Ampak dejansko upam, da bomo našli skupno možnost, kamor bomo Nežo lahko preselili oziroma premestili, kjer bodo dejansko možnosti nadaljnjega zdravljenja, ne zgolj paliativne oskrbe.”

A. R., povzeto po ognjišče.si