fbpx

Katastrofalno stanje v slovenski vojski: Vozne le tri patrie

Foto: STA

Opremljenost slovenske vojske in policije je katastrofalna. Od 30 dobavljenih osemkolesnih oklepnikov Patria naj bi bili danes vozni in operativni le trije, vojski pa naj bi primanjkovalo tudi streliva. Stanje naj bi bilo tako slabo, da ga olepšujejo celo v poročilih vrhovnemu poveljniku.

Zaradi pomanjkanja streliva je vojska za urjenje ponovno začela uporabljati staro orožje, je poročala televizija POP TV, ki se sklicuje na tajni dokument.

Potrebovali bi vsaj 50 milijonov evrov
Neustrezno je očitno opremljena celo enota za specialno delovanje. Slovenska vojska premore namreč le štiri naprave za nočno opazovanje, kar ni dovolj niti za en oddelek, vojakom pa primanjkuje celo suhih dnevnih obrokov hrane. Za izravnavo primanjkljaja bi vojska tako potrebovala vsaj 50 milijonov evrov.

Težave z opremljenostjo ima tudi policija. Kot so za televizijo potrdili policisti, že od novembra lani ne morejo opravljati helikopterskega reševanja in medbolnišničnih prevozov. Vsaj trije transportni helikopterji so v popravilu, zato letita le dva šolska helikopterja in eurokopter.

N. K.