fbpx

Kdo je skrivnostni “general”, ki načrtuje slovenske vstaje in proteste?

Foto: STA

Na družabnem omrežju Facebook se je oglasil pravnik Franc Čučko, ki je v času vstaj v letih 2012 in 2013 nudil pravno svetovanje in pomoč mnogim udeležencem vstaj. Za vstajami po njegovih navedbah stoji skrivnostni oseba z vzdevkom “general”, ki sedaj želi izkoristiti tudi stavko policistov. Čučko je tudi prepričan, da skušajo načrtno rušiti policijski sindikat.

“V okviru vseslovenskih ljudskih vstaj (VLV) se je dogajalo sicer marsikaj – bila so tudi vprašanja sredi noči, moram pa priznati, da toliko poštenih, moralnih in zavednih nisem srečal ne prej in ne pozneje. Ljudem sem pač pomagal na neki moralni poti, pa saj to je zame logično,” je pojasnil Čučko.

Vstaje narekuje “general”
Kot pravi Čučko, je prejel telefonski poziv osebe, ki je bila med vseslovenskimi ljudskimi vstajami “ad hoc” povezovalec dogajanj. Številni vstajniki ga poznajo po vzdevku “general”, je razkril Čučko, ki skrivnostnega “generala” opisuje kot sposobnega. “General me je vprašal, ali mu lahko uredim kontakt s kom iz vodstva policijskih sindikatov. Pritrdil sem,” je zapisal Čučko.

“General” je naročil aktivacijo vstajnikov
General mu je predlagal ponovno aktiviranje vstajnikov, češ da bi to imelo zelo močan odziv v javnosti. Javni protest dvajsettisoče množice za slovenske razmere ne bi več bila šala. “Na telefon sem poklical predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS), ki pa se ni javil. Zato sem poklical nekoga – recimo mu “XY” – in ga vprašal, kaj je s predsednikom, zakaj se ne oglasi,” je zapisal. Odgovoril mu je, da je na sestanku in že nekaj časa ni dosegljiv. Zanimalo ga je, zakaj ga potrebuje.

Zoran Petrovič (foto: Nova24tv).

Zoran Petrovič (foto: Nova24tv).

Petrovič: Vaših igric se ne gremo
Čučko mu je pojasnil, da se bo morda pred koncem marca VLV aktivirala s protesti in podprla tudi policiste ter da bodo ti protesti dejansko množični. Nato ga je le poklical predsednik SPS Zoran Petrovič in odločno povedal, da se SPS ne bo šel nobene politike, kajti politika je zadnje, kar je za sindikate potrebno, protesti pa ga – razen sindikalnih – ne zanimajo.

“To sem posredoval “generalu”, ki je s tem soglašal in napovedal, da protesti verjetno bodo, predlagali jih bodo časovno na primeren datum in da nekateri prav zato spremljajo morebitno ponovno napoved stavke policistov,” je pojasnil.

Petrovič naj bi kljub temu vsakršno sodelovanje odločno odklonil. O tem je Čučko takoj obvestil “generalovo” ekipo. “General” s Petrovičem preverjeno ni imel nobenega kontakta, pojasnjuje pravnik. “Nista se niti slišala, kaj šele srečala,” je prepričan.

Čučko obljubil, da ga bo obveščal, samo da je “imel mir”
Dan pozneje je Čučko prejel klic omenjene “XY” osebe. Pravnik mu je povedal o vstaji, ki bo nastopila spomladi. Zanimal se je, ali je prišlo do stika med Petrovičem in “generalom” ter kaj so se dogovorili. Zanimalo ga je tudi, kdo je ta “general”. “To me je presenečalo. Obljubil sem mu, da ga bom obveščal (samo, da sem imel mir) – seveda ga nisem,” priznava Čučko.

Slovenske novice: “General” Lipič in Petrovič bosta zrušila Cerarja
Dva dni zatem so Slovenske novice objavile članek, v katerem namigujejo, da želi sindikat SPS skupaj z “generalom” zrušiti Cerarja. “Naši viri domnevajo, da gre za upokojenega generala in nekdanjega svetovalca predsednika republike Danila Türka – za Ladislava Lipiča, ki se mu je organizacija protestov pripisovala tudi pred tremi leti,” so zapisali v časniku.

Čučko je prepričan, da so Lipiču storili krivico. “Še sanjalo se mu ni o teh neumnostih,” je poudaril. Prepričan je, da je beseda “general” nekoga morala zavesti, zato je padlo po nič hudega slutečem Lipiču. “Koliko je k temu pripomogel ‘XY'”, si lahko misli vsak sam in sklepa na njene povezave,” ostaja  Čučko skrivnosten.

Gre za načrtno rušenje sindikata?
Prepričan je, da zaradi stavke že nekaj časa potekajo dejavnosti, ki načrtno rušijo sindikat. Eliti po njegovem pride prav vsak, ki jim pomaga pri diskreditaciji. Sprašuje se, koliko so akterji za to plačani, predvsem tisti na najnižjem nivoju.

Zoran Petrovič je za Novo24TV pojasnil, da navedbe v Slovenskih novicah ne držijo. “Z nikomer se nisem srečeval, prav tako nisem načrtoval protestov – razen seveda v sklopu odločitev, ki smo jih sprejeli v sindikatu. To je tudi evidentno,” je poudaril predsednik SPS. Ob tem je dodal, da so se v sindikatu vedno ogradili od kakršnekoli politične opcije.

Nina Knapič