fbpx

Kdo so bili ukrajinski udeleženci shoda in kakšne so njihove zgodbe?

Na shodu v podporo Ukrajini, ki ga je organiziralo Kulturno društvo Ljubljana – Kijev, smo bili priča mnogim zgodbam, ki so nam segla globoko v srce. Po drugi strani pa je vse navzoče z optimizmom navdajala moč  povezanosti ukrajinskega naroda, ki ne pozna meja, in njihova enotnost v boju proti okupatorju – tudi v najtežjih trenutkih – ki so jo že večkrat dokazali. “Na tisoče Slovencev je zapolnilo glavni trg v prestolnici Ljubljani, da bi podprli Ukrajino v boju proti Rusiji. Čudovit prikaz solidarnosti,” so shod opazili v mediju Višegrad24, mi pa smo opazili predvsem mnogo solz, ki so polzele po licih pogumnih ljudi.

V sredo je potekal shod v podporo Ukrajini, ki je bil za razliko od torkovega obarvan tako, kot je treba – v modro in rumeno. Kongresni trg in park Zvezda sta bila že pred 17. uro polna, shoda se je udeležilo mnogo Ukrajincev in Ukrajink, ki živijo v Sloveniji, bile pa so tudi družine, ki so iz vojne Ukrajine prišle v teh dneh, predvsem iz Kijeva. V njihovi navzočnosti je bilo čutiti narodno zavest, ki močno veže te ljudi, na žalost pa so tokrat večini tekle solze. Razumljivo, saj je vojna tisti razlog, zaradi katerega so se znašli v naši državi.

Med govorniki na  Kongresnem trgu so bili ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, predsednik slovenske vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik in predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. “Vztrajati moramo pri tej pomoči in solidarnosti. Ne ponavljajmo napak, ki smo jih storili na primeru Sarajeva. Ukrajina se bori tudi za nas,” je poudaril premier Janša.

“Tukaj sem zato, ker je Rusija s svojo okupacijo prišla na zemljo Ukrajine k našemu narodu, ki se sedaj bori za svobodo. Na žalost moram povedati, da je danes moja sestrična umrla, ker ni mogla dobiti zdravniške pomoči – Kijev je namreč popolnoma zaprt – doma pa jo sedaj čakata dva otroka. Tu sem zato, ker tega nikoli ne bom pozabila in pozivam, da moramo nekaj narediti proti napadom na naš narod,” je v solzah za naš medij dala izjavo Neli. Slava Ukrajini!

Na fotografiji sta dve družini, ki sta pred dvema dnevoma prišli iz Kijeva – na njih so začele padati bombe. Povedali so, da si želijo le tega, da bi se lahko čim prej vrnili domov, žal pa ne vedo, kdaj bo to mogoče. Še ena mlada dama, po imenu Marija, nam je zaupala, da je prišla iz Kijeva in obenem poudarila, da sem ni prišla zato, da bi izkoristila našo gostoljubnost. V Slovenijo je skupaj še z nekaterimi, ker so čez noč začele padati rakete in bombe – svojega otroka je želela spraviti na varno. Seveda si želi, da bi se čim prej vrnila domov, k svojemu delu, k svojemu očetu, možu in domačemu mačku. Ko je odšla od doma, ni točno vedela, kam bo šla, vedela je le to, da je isti dan v Ukrajini umrlo 16 otrok in da mora svojega otroka odpeljati stran.

“Danes sem tukaj proti neznosni, neverjetni agresiji Putina na svobodno in demokratično Ukrajino. Sem proti pretnji z jedrskim orožjem, proti ruski grožnji Evropi in celemu svetu. Tukaj sem za nas, za naše zanamce. Tukaj sem za otroke, za uboge begunce. In upam, da se bo ta vojna končala, čim prej – da ne bo še več žrtev,” je vidno pretresena dejala dobrosrčna Slovenka Andreja.

Na protestu je bil prisoten tudi državljan Blaž, ki je odločno povedal, da je danes na shodu, ker podpira Ukrajino, neodvisnost države ter obsoja Putina in Rusijo.

“Mislim, da je ena najbolj strašnih stvari, ki se lahko v današnji Evropi zgodi, da je vojna, da evropska država napade drugo evropsko državo – samo zato, ker je na oblasti nek samodržec, ki še vedno misli, da je Rusija komunistična in da lahko Evropi počne karkoli si zaželi. Zato podpiram, absolutno podpiram mir in Ukrajince,” je poudaril udeleženec shoda Franci Kapler in objel svojo soprogo.

Na koncu shoda v podporo Ukrajini smo za hip v objektiv ujeli tudi premierja Janeza Janšo, nad katerim so bili udeleženci shoda vidno navdušeni, Ukrajinci pa so mu bili tudi neizmerno hvaležni za podporo. “Slava Ukrajini,” je odmevalo še nekaj časa po zaključku programa.

Sara Bertoncelj