fbpx

Kdo so skrivnostni prejemniki Meškovega priznanja za delo v novinarstvu?

Foto: sta

Zvečer bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekala podelitev Meškovih priznanj. Nagrade so poimenovane po slovenskem novinarju in publicistu Borutu Mešku, ki ga je v času Pahorjeve vlade z izmišljenimi razlogi na cesto vrgel direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.

Letošnji prejemniki nagrad, ki jih podeljuje Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), še niso znani. Meškove nagrade za izjemno delo v novinarstvu se podeljujejo že od leta 2011.

Kuhinja pri izbiri nagrajencev
So pa imeli v ZNP letos pri sami izbiri očitno kar nekaj težav. Nekdanji predsednik odbora za Meškova priznanja Boštjan M. Turk je za nagrajenca predlagal Romana Leljaka. Na korespondenčni seji so člani odbora s štirimi glasovi za in tremi vzdržanimi Leljaka potrdili kot nagrajenca.

Toda zgodba se je potem precej zapletla. Na zahtevo nekaterih članov odbora so sklicali sejo, na kateri so zahtevali, da se zaradi “pufov” Leljaku nagrade ne podeli. Kompromis, ki so ga sklenili, je bil ta, da se mu je ne podeli letos, morda pa jo bo prejel drugo leto.

Borut Meško je kariero začel konec osemdesetih let. Bil je novinar Tribune, Mladine, RTV SLO, dnevnika Republika, revije Podjetnik, POP TV in urednik STA. Direktor STA Bojan Veselinovič ga je v času Pahorjeve vlade z izmišljenimi razlogi odpustil, zaradi česar je finančno precej oškodoval tudi Slovensko tiskovno agencijo.

A. R.