Ker je užalil Urško Klakočar Zupančič, je prejel 250 evrov globe

Foto: Facebook

“Svoboda govora” je pod Golobovo vlado je le še besedna zveza na papirju —  kako drugače si namreč lahko razlagamo dejstvo, da je psihoanalitiku Romanu Vodebu zaradi izražanja svojega mnenja o predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič policija izrekla globo 250 evrov? Sklicujejo se na kršenje zakona o varstvu javnega reda in miru, pozabljajo pa, da je svoboda govora ena od temeljnih ustavnih pravic vsakega državljana in da prizadeti čustva nekoga ni zločin. Razen, če si Urška Klakočar Zupančič, potem je žaljivka vse, kar ni v skladu z njenim prepričanjem. Vodeb kazni ne namerava plačati, nasprotno, namerava se pritožiti.

“Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja,” je zapisano v 39. členu Ustave RS in to je ustavna pravica vsakega državljana. Pa vendar očitno niti zagotovljena ustavna pravica ni dovolj, če s svojim mnenjem prizadeneš čustva predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič. V tem primeru te policija oglobi za 250 evrov, kot je to storila Romanu Vodebu, ki je prejel kazen zaradi izražanja svojega mnenja v televizijski oddaji Faktor. Vodeb se bo nad odločbo pritožil in zahteval opravičilo.

Njena poteza je orwellovska
Iz resne ustanove v preteklosti se Državni zbor pod vodstvom Urške Klakočar Zupančič spreminja v otroško igrišče. Vse, kar je bilo v preteklosti v DZ nepredstavljivo in neprimerno, zdaj politika aktualne vlade želi normalizirati. Najsi bodo to nervozni izpadi predsednice Državnega zbora, bonton, kodeks oblačenja, “športne aktivnosti” v parlamentu ali pa “užaljenost” na ravni otrok, ki se na igrišču igrajo in starše kličejo na pomoč, ko jih eden od vrstnikov zbode. Vendar to ni otroško igrišče in in pozicija, ki jo zaseda predsednica DZ, primerna za nekoga, ki ne zna nadzirati svojih čustev, kaj šele da ne zna sprejeti kritike. Pa tokrat niti ne govorimo o kritiki kot taki, Roman Vodeb je namreč izrazil svoje mnenje, do katerega je prišel na podlagi vedenja predsednice DZ, ki je vidno vsem in ni izmišljeno. Povedal je to, kar si številni mislijo, in če se Klakočar Zupančičeva ne more izboriti s kritikami ali mnenji, ki jih s svojimi nastopi sama izziva, potem funkcija javne osebnosti in pozicije, ki jo zaseda, enostavno ni zanjo.

Foto: Roman Vodeb

Foto: Roman Vodeb

Janševi vladi je očitala teptanje človekovih pravic, danes jih tepta sama
Kar je najbolj ironično, je bila prav UKZ tista, ki je na zaprisegi Golobove vlade junija lani žugala s prstom premierju Robertu Golobu in mu dejala, citiramo: “In naj se nikoli več v tej državi ne ponovi, da bo oblast dvignila roke na svoje lastne državljane. Ker jih je. In naj se nikoli več ne teptajo človekove pravice, ker so naši predniki kri dali zanjo”. In čemu smo priča danes? UKZ je tista, ki zdaj tepta osnovno človekovo pravico, svobodo govora in svobodo do izražanja, vendar je zdaj drugače – zdaj so prizadeta njena čustva. Vodeb meni, da je že iz dokumenta razvidno, da gre za “čisto politično preganjanje drugače, torej kritično mislečih. Urška Klakočar Zupančič je svojemu Robertu Golobu tako rekoč zagrozila, da bo sama prva, ki bo dvignila glas, če bo Golob oz. njegova Vlada na ljudi pošiljala policijo. Besedo je suvereno požrla in name poslala Policijo,” je dejal Vodeb in pojasnil, da je policija na njegov dom po izjavo prišla že v nedeljo, 22. januarja, od koder je bila njegova pisna izjava predana na Policijsko postajo Ljubljana-Šiška, od katere je danes prejel “odločbo o prekršku” z globo 250,38 eur.

Vodeb je pojasnil, da v svojem podajanju konsistentne znanstveno-teoretske misli uporablja metafore, ki se v slovenskem pogovornem in akademskem jeziku redno uporabljajo, in da je “farsa s Policijo (in Akosom) zato še toliko bolj grozljiva”. “Farsa je toliko večja, ker sem jaz po srcu v resnici politični levičar, nekoč sem bil celo član stranke LDS – nikoli pa nisem bil član nobene desne politične stranke. Deklariram se kot kritični mislec s psihoanalitičnim pedigrejem – psihoanaliza pa je predvsem (Freudov) miselni koncept, ki v ospredje postavlja nezavedno in seksualnost. In če predsednici Urški Klakočar Zupančič ne paše, da se o njej govori na tak način, kot govorim jaz, je to njen problem in ne moj. 

Roman Vodeb (Foto: YouTube)

Vodeb: Že zdavnaj je prišel čas, da ji nekdo to pove
Urška Klakočar Zupančič se več kot očitno zaveda resničnosti Vodebovih izjav, saj je drugače ne bi niti malo ganile, in s tem, ko jih hoče agresivno utišati, samo še enkrat znova dokazuje njeno labilno osebnost in racionalnost, v katero je javnost ob njenih nastopih doslej že večkrat podvomila. “Te globe seveda ne bom plačal! Pritožil se bom! In več: od Vlade oz. Državnega zbora, Gibanja Svoboda in same predsednice Državnega zbora bom zahteval, da se mi opraviči, ker se kritičnega mišljenja pač ne sme zatirati na tak način, kot si je to dovolila Urška Klakočar Zupančič, in to kot predsednica DZ. Moja kritična misel ima konsistentno znanstveno-teoretsko jedro, ki ga neka politična avtoriteta ne more kar povoziti, in to tako, da name pošlje Policijo,” je dejal Vodeb in dodal, da je “že zdavnaj prišel čas, da nekdo od njenih to, kar jaz trdim, Urški Klakočar Zupančič jasno in glasno pove”

Na mestu zdaj sledi vprašanje, kakšne posledice ima lahko tak precedens. Če bodo zdaj oglobljene vse naslednje izjave, ki bi potencialno lahko prizadela nekogaršnja čustva, bi lahko v prihodnosti naraslo število glob in kazni. Po tem bo jutri lahko policija izrekla globo umetniku, ki bo užaljen, da nekomu njegovo delo ni všeč, komik, ki bo užaljen nad reakcijo občinstva ali pa po njenem zgledu tudi vsi ostali politiki, ki bodo od ljudstva zahtevali prisilno potrditev ne glede na vse – in slednje ni daleč.

Tanja Brkić