Ker je znani profesor podprl Logarja, se je znašel pod plazom hudih psovk levih skrajnežev

Pravnik Marko Pavliha (foto: STA)

“Ko sem na Facebooku javno čestital dr. Anžetu Logarju (čestital sem tudi pravniški kolegici dr. Nataši Pirc Musar in dr. Vladimirju Prebiliču), sem bil deležen prenekaterih žalitev in psovanj, češ, “prikrit janševist je med nami”, “pokrita rihta” in še huje, raje ne bom ponavljal teh grdobij. Čeprav nisem nikomur dolžan obrazložiti svojega glasu, bom to storil, kajti morda bom tako vsaj malce prispeval k strpnemu dialogu in povezovanju slovenske razklane politike,” je zapisal pravnik Marko Pavliha, ki je, kot sam pravi, z Logarjem na različnih političnih straneh. 

Te dni naslovnice medijev polnijo napad na Niko Kovač, deležna je neverjetne medijske pozornosti “neodvisnih” medijskih hiš. Napad je obsojanja vreden, prav tako tudi žalitve in napadi, ki sicer ne koristijo osrednjim medijem, zato mesta v njihovih prispevkih ne dobijo, pa se vseeno dogajajo. Eden takšnih se je zgodil pravniku Marku Pavlihu le zato, ker je po odstopu Marte Kos kot kandidatke za predsednico države podprl Anžeta Logarja.

Dejal je, da se na volitvah odloča subjektivno za konkretnega človeka, kar je sicer pogosto težko zaradi našega pomanjkljivega volilnega sistema. “Moja prvotna izbira na predsedniških volitvah je bila gospa Marta Kos, na drugem mestu pa dr. Anže Logar, kar sem mu tudi povedal. Spoštujem tudi Iva Vajgla, ki pa ni imel nobenih realnih možnosti.” Prepričan je, da so Kosovo grdo izigrali v lastni stranki in zato se je odločil za Logarja, ker je svoje delo zunanjega ministra odlično opravil. Tu pa so se pričele težave.

Po čestitki so se vsule psovke
Po javni čestitki so se nanj zgrnili žaljivi komentarji, psovke, in kot je Nika Kovač obtožila nekatere medije, bi tu lahko ubrali enako pot. Spomnimo se le poročanja RTV in 24ur ob zmagi Logarja v prvem krogu. Pri zgodbi o Logarjevem štabu naslovnice ni krasil nasmejani Logar – uporabili so mračno fotografijo na videz s kampanjo nepovezanih predmetov, prav tako niso povzemali njegovih besed, ampak je bil stavek kot iz kakšnega filma Alfreda Hitchcocka: “Izginotje pogače, prihod Janše in skrivnostni pogovor ob Ljubljanici.” Ni dvoma, kaj so želeli poustvariti: izginotje, skrivnost, tema … dobrodošli na temni strani!

Naslovnica 24ur oz. 24 Svobod (Foto: zajem zaslona)

Ob vseh žaljivkah se je pravnik Pavliha “čutil dolžnega” pojasniti svojo odločitev z razlogom, da bi vsaj malce prispeval k strpnemu dialogu in povezovanju slovenske razklane politike.

Zakaj se je odločil za Anžeta Logarja?
“Zaradi vrhunske strokovnosti in povezovalnosti, pa tudi prijaznosti, umirjenosti, zmernosti in strpnosti, za nameček pa je med njegovimi vodilnimi podporniki v predsedniški kampanji sijajna znanstvenica in političarka dr. Romana Jordan, ki jo tudi zelo cenim.” Dr. Logar je Pavliha povabil v strateški svet za zunanjo politiko in kot moderatorja okrogle mize zunanjih ministrov o Severnem Jadranu na Blejski strateški forum, čeprav sta “uradno” na različnih političnih straneh. “Naj kot zanimivost omenim, da sva po parlamentarnih volitvah z mednarodno priznanim strokovnjakom in diplomatom prof. dr. Ernestom Petričem iz medijev izvedela, da nisva več v tem posvetovalnem organu, v katerega je nova ministrica Tanja Fajon imenovala svoj “preverjeni” kader.”

Zunanji minister Anže Logar (Foto: STA)

Sam že dobrih deset let ne pripada nobeni politični stranki in si vseskozi prizadeva za nadstrankarsko politiko in civilno družbo, ki bi nas povezovala in ne ločevala, ki bi bila kot zlata sredina in državotvorna reka med bregovoma najboljša za ljudi. “Je potemtakem res tako obsojanja vredno, da človek razmišlja s svojo glavo in srcem ter podpre določeno osebo zaradi njenih vrlin in veščin ne glede na politično ali drugo opredeljenost? Nenazadnje takšno diskriminacijo prepoveduje tudi naša ustava, po kateri so celo poslanci predstavniki celotnega ljudstva in ne le svojih političnih strank,” se sprašuje Pavliha. Tako bo ravnal tudi v drugem krogu, pa četudi ostane brez nekaterih navideznih prijateljev, je dejal.

Sara Kovač