Zbačnik: Milana Kučana smo pozvali, naj pove, kje so naše milijarde

Foto: STA

Shod pred hišo Milana Kučana in poskus sežiga knjige o njem je sprožil reakcijo Društva slovenska pisateljev, ki so to “simbolno” dejanje ostro obsodili. Na njihove obsodbe pa je na svojem Facebook profilu odgovoril tudi Klemen Zbačnik iz Zveze slovenskih domoljubov.

Okoli 15 protestnikov iz skupine na Facebooku Zveza slovenskih domoljubov, ki šteje dobrih 800 članov, se je 19. decembra odpravilo v Murgle, pred hišo nekdanjega predsednika Milana Kučana. Pred hišo jim je nekaj časa delala družbo Štefka Kučan in jim skušala postreči čaj, Milana Kučana pa ni bilo na spregled.

Literati proti sežiganju knjig
Včeraj je pisateljska pobuda 5 pred 12 na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) kot odziv na protestni shod pripravila pogovor s protestno noto proti sežiganju knjig. Nekdanji in zdajšnji predsednik DSP Veno Taufer in Ivo Svetina sta menila, da je bil sežig knjige Boža Repeta o nekdanjem predsedniku Milanu Kučanu simbolno dejanje, Aleš Debeljak pa je komentiral, da so “namesto besed spregovorili plameni”. Poudaril je še, da “kjer zažigajo knjige, so naslednji v vrsti ljudje”.

Zbačnik: Zame zažig knjige ni praznično dejanje
Na srečanje literatov se je na svojem Facebook profilu odzval Klemen Zbačnik, ki je zapisal, da so se pred Kučanovo hišo Murglah zbrali zato, da bi se srečali s predsednikom države. Želeli so mu postaviti nekaj vprašanj in pričakovali odgovore. Zaradi želje nekaterih protestnikov pa so naposled tudi simbolno prižgali plamen.

“Tako se je vsaj začela javna debata o zatiranju resnice in pravice v naši družbi, ki se mora nadaljevati z odprtjem javnega medijskega prostora ljudem in o popravi krivic, storjenih ljudem v tranziciji,” je še zapisal Zbačnik.

Foto: Fb

Foto: printscreen/FB

V. V. , STA