Ambicijam Klemenčiča in Makovec Brenčičeve se v želji po evropskih službah pridružuje tudi ustavna sodnica Jadranka Sovdat – skrb za ustavo pa je drugotnega pomena!

Predsednica Ustavnega sodišča RS Jadranka Sovdat (foto: STA).

Ustavna sodnica Jadranka Sovdat si navkljub nedoslednostim, ki se pojavljajo v njenih sodbah in ostalih nepravilnostih, povezanih z njenim načinom dela, želi stolčka sodnice Sodišča Evropske unije. To naj bi šlo tako daleč, da je pripravljena zanemariti celo lastno strokovno mnenje. Sovdatova pa ni prva, ki se jo je v zadnjem času polotila bruseljska vročica. Minister za pravosodje Goran Klemenčič želi postati komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope, medtem ko se ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič poteguje za službo v Unescu.

Ustavna sodnica Jadranka Sovdat se je po zadnjem poročanju Požareporta znašla v osebni zagati, saj se je izkazalo, da je pri presojanju zadeve drugi tir sodila nasprotno od njenega strokovnega mnenja, objavljenega v reviji Pravnik leta 2013. Postavlja se vprašanje, kaj bi lahko ustavno sodnico pripravilo do tega, da je svoje mnenje tako zelo spremenila.

To ni prvič, da bi se ustavna sodnica Sovdatova znašla v kakšni zagati. Tako naj bi bila nekonsistentna pri svoji izločitvi pri sojenju primerov, ki jih je na nižji stopnji presojala njena osebna prijateljica, sodnica Tanja Steinmann. V enem od teh primerov se je Sovdatova, kakor je sprejeta praksa, sama izločila, v drugem primeru pa iz neznanih razlogov tega ni storila.

Roka roko umije
Navkljub vrsti nepravilnosti, ki jo pestijo, pa se je Sovdatove prijela bruseljska vročica. Kakor poroča Požareport, se govori, “da nikoli ne bo sodila “proti vladi” (beri: vladnim zakonom o drugem tiru?!), saj si želi čez dve leti postati sodnica Evropskih skupnosti (ali sodišče Evropske unije) v Luksemburgu, potem ko mandat poteče sedanjemu slovenskemu sodniku Marku Ilešiču.”

Zaradi tega naj bi v času zadnjih predsedniških volitev v ožji družbi navijala za Marjana Šarca, saj je naj trenutni predsednik Borut Pahor ne bi predlagal za sodnico v Luksemburgu. Razlog temu naj bi bil Pahorjev posebni svetovalec, nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, s katerim Sovdatova naj ne bi razumela.

Foto: Nova24TV

Klemenčič se je blamiral na prvem zaslišanju za visokega komisarja za človekove pravice
Podobne apetite je pokazal tudi sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, ki se navkljub vsem nepravilnostim, ki so se vrstile v času njegovega vodenja KPK ter ministrstva za pravosodje poteguje za dobro plačano službo komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Klemenčič se je namreč tako slabo odrezal, da ga je po prvem zaslišanju na pododboru parlamentarne skupščine Sveta Evrope za človekove pravice premagala celo predstavnica Bosne in Hercegovine, Dunja Mijatović. Največ glasov je prejel Francoz Pierre-Yves le Borgn, minister Klemenčič pa si je povsem zapravil možnosti, da bi kdajkoli dočakal dan, ko bo sedel na stolček komisarja za človekove pravice.

Ivan Šokić