fbpx

Ko bo ura odbila polnoč

Foto: Nova24tv

Na predvečer božiča, na katerega kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice. V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Papež Frančišek bo polnočnico daroval v Vatikanu.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Poglejte, kaj je ljubljanski nadškof Stanislav Zore povedal v božični poslanici.

 

Bogoslužja slovenskih škofov:
  • LJUBLJANA – Polnočno mašo v ljubljanski stolnici bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.
  • MARIBOR – Polnočno mašo v mariborski stolnici bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.
  • NOVO MESTO – Polnočno mašo v novomeški stolnici bo vodil škof Andrej Glavan.
  • CELJE – Polnočno mašo v celjski stolnici bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.
  • MURSKA SOBOTA – Polnočno mašo v murskosoboški stolnici bo vodil škof Peter Štumpf.
  • LJUBLJANA – Škof evangeličanske cerkve Geza Filo bo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja opravil božično bogoslužje.

Še posebej slovesno bo v Vatikanu, kjer bo polnočnico ob 21.30 daroval papež Frančišek. Tradicionalna polnočnica bo potekala tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh že zgrnile množice turistov. Jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval bo najprej dopoldne vodil božično procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Polnočnico bo nato daroval v betlehemski baziliki Jezusovega rojstva. V tradicionalni božični poslanici pa je Tval že prejšnji teden pozval h končanju nasilja v Sveti deželi.

Kdaj se je rodil Jezus?
Na božični dan, 25. decembra, v Katoliški cerkvi praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo, so ob prazniku zapisali na Slovenski škofovski konferenci. Po tem dogodku od 6. stoletja naprej štejemo tudi človeško zgodovino. Papež Julij I. (337–352) je za datum Jezusovega rojstva določil 25. december. Čas zimskega solsticija je bil že v predkrščanskih časih obdobje praznovanja in festivalov. Cerkev se je temu prilagodila in obdobju okoli solsticija, ko se dnevi začenjajo daljšati, dala novo vsebino. Ob prihodu nove luči v naravo kristjani praznujemo novo luč, ki ne bo nikoli ugasnila.

V Cerkvi so za božič že zgodaj vpeljali navado trikratnega obhajanja maše (opolnoči, ob zori in podnevi), kakršne nima noben drug praznik.

Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu ter tako utrdi in poglobi svojo vero.

Pahor bo pekel piškote
Poleg polnočnic se bodo na predvečer božiča v Sloveniji zvrstili nekateri drugi dogodki. Predsednik republike Borut Pahor bo, denimo, dopoldne skupaj z mladostniki Varstveno-delovnega centra Ljubljana, CUDV Draga in Mladinskega doma Malči Beličeve pekel božično pecivo za otroke, ki bodo božične praznike preživeli v domovih ali zavodih, pred ljubljanskim magistratom pa bo potekal tradicionalni božični koncert.

B. O., STA