fbpx

Ko organizatorju protestov “proti sovraštvu” nastavimo ogledalo, iz njega seka pravo sovraštvo

“Stranka Merklove Copate, Stranka mehkih Cur … še kakšen nadimek za SMC?”, “Cerar! Cerar! Hu da fak is Cerar?” in “Danes Ivan, jutri ti” so sporočila, ki jih je na Twitterju in drugih socialnih omrežjih delil organizator shoda “proti sovraštvu” Filip Dobranić – Muki. Vsekakor bi od nekoga, ki se bori za strpnost in v javnosti daje zgled moralne osebnosti, pričakovali drugačno obnašanje.

Levica bo pod pretvezo civilne družbe danes, zgolj tri dni pred volitvami, organizirala nekakšen shod “proti sovraštvu”, ki pa ga javne objave enega izmed glavnih organizatorjev, Filipa Dobranića, mečejo v povsem drugačno luč. Iz njih je razvidno, da fant od vsega najbolj potrebuje lekcijo iz spoštljivosti, saj sejanje sovraštva proti nekomu, ki ti ni všeč, ni pravi način, še posebej pa ne, če to očitaš drugemu, s katerim se politično ali kako drugače ne strinjaš.

Dobranić je na svojem Twitter profilu objavil ali delil mnenja, ki so vse prej kot primerna za enega od organizatorjev shoda proti sovraštvu:

 

Bi dali podporo takšnim osebam?
Spomnimo, da je Dobranić na televiziji razglašal, da “politika sovraštva razglaša skupine ljudi za ničvredne in nevarne. Namesto blaginje strah, namesto solidarnosti nasilje. /…/ Vsi na demonstracije!” so zapisali organizatorji na svoji strani na Facebooku. Eden od organizatorjev demonstracij, Filip Dobranić, je v oddaji 24ur povedal, da demonstracije ne bodo usmerjene “samo proti Janševi SDS, ampak tudi proti SLS, SNS, hervardom, celotni gnojnici na slovenskih spletnih mestih v komentarjih in vsem Twitter-accountom in ljudem, ki se jim zdi sprejemljivo reči ‘dajmo begunce postreljat’”. 

Filip Dobranić.

Prav tako prepričujejo javnost, da pri organizaciji demonstracij ne sodeluje nobena politična stranka, da ne gre za poziv k podpori ene stranke, temveč za poziv k ravnanju, ki bo čim bolj omejilo moč radikalne desnice, torej k izbiri kandidatk in kandidatov, ki svoje politike ne gradijo na izključevanju in sovraštvu.

Ko zagovarjanje varnosti predstavlja nevarnost za sovraštvo
Dobranić je celo SLS-ove predvolilne plakate označil z nebuloznim izrazom “širjenje sovraštva”. To je ena od ljubših levičarskih taktik, ko ne morejo prilepiti svojim nasprotnikom ničesar in jih zato na koncu ožigosajo z miselnimi zločini, katerih parametre poznajo samo oni, saj so izmislek njihove domišljije. Za mladega filozofa je problematično celo, da je “mlad predsednik stranke” NSi Matej Tonin v nedavnem intervjuju za Večer povedal, da bi dostop do splava otežil. Res, kako zelo sovražno, da želi neka konservativna stranka pripraviti mlade ženske do premisleka, preden se odločijo ubiti svojega otroka, ter jim umor njihovega še nerojenega otroka kar se le da otežiti.

Peter Truden