fbpx

Ko se udarijo radikalci: Kulturnica Dijana Matković skupino Ivana Galeta imenovala za glupo in zanetila prepir

Dijana Matković. (Foto: posnetek zaslona/ Facebook)

Predstavljamo vam radikalno kulturnico “kulturnega dialoga”, literarno kritičarko Dijano Matković. “Stanje reči, že lep čas: biti naci – ok. Nacijem pokazat rit – ni ok. Živela kultura strpnosti in politične korektnosti, v kateri je huje, kot biti naci, biti tisti, ki prizadane čustva nacijev in naključnih mimoidočih. E pa jebte se,” je le ena od izjav provokativne “samostojne” pisateljice, publicistke in novinarke. Na družabnih omrežjih drugače misleče in domoljubne Slovence obklada z žaljivkami kot so “nacionalistična gnida” in “naci gnoj”. Skupino podpore Ivanu Galetu je imenovala za nestrpno, neumno in “glupo”, kar je užalostilo ustanovitelja, montažerja na RTV Slovenija, Dejana Krabana. Po objavi našega članka je svojo objavo izbrisala.

Je urednica obskurnega medijskega projekta Disenz, ki spada pod delovanje Univerzitetne ustanove ing. Lenarčič Milana. Slovenski davkoplačevalci smo tej ustanovi namenili že več kot 5 milijonov evrov. Le v avgustu 2018 so prejeli 1.647.128,79 evrov. Zastopnik društva je znani levičarski aktivistični odvetnik Dino Bauk iz odvetniške pisarne Ferfolja, Ljubič in Bauk. Po podatkih Erarja so od državnih ustanov prejeli v Baukovi odvetniški pisarni skoraj 500 tisoč evrov. Radikalni pravnik je leta 2014 v posebni skupini pravnikov izglasoval protiustavni odvzem poslanskega mandata Janezu Janši. V skupini so še sodelovali Rajko Pirnat, Ciril Ribičič, Franc Grad in Aleš Zalar. Dino Bauk skupaj z znano antijanšistično aktivistko Niko Kovač (Inštitut 8. marec) sodeluje v  uredniškem svetu medija. Uredništvo poleg Matkovičeve kot glavne urednice sestavljata še Rok Plavčak in ustanovitelj soroševega portala Pod črto Lenart J. Kučič.

Slovenski kulturniki radi govorijo o kulturi dialoga, strpnosti in enakopravnosti. Slovenski desnici mnogokrat očitajo hujskaštvo ter nestrpnost do priseljencev, LGBT skupnosti in migrantov. Zelo radi uporabljajo krilatico sovražni govor. Vendar je njihovo govorjenje prazno in dvolično. V dobi družbenih omrežjih, ko lahko vsak zemljan polemizira z vsakim, bi se vsaj pričakovalo, da kulturniki ohranjajo nivo kulturnega dialoga. Žal se izkazuje, da tisti, ki najbolj opozarjajo na sovražni govor, so največji uporabniki le-tega. Levičarski provokator Domen Savič je zlati primer te dvoličnosti, ki se je gredo levo usmerjeni kulturni delavci v Sloveniji. Kljub temu, da je izbrisala svojo objavo na Facebooku o Skupini Ivana Galeta, pa si lahko ogledate njen kulturni nivo na Twitterju. Drugače misleče rade označi za nacionalistične gnide in naci gnoje.

Foto: Twitter

 

Užalila je ustanovitelja skupine, montažerja na RTV Slovenija, Dejana Krabana
Radikalna kulturna delavka pa ni ljubiteljica levičarsko-hujskaške anarhistične Skupine v podporo Ivanu Galetu. Za njo meni, da je neumna in nestrpna. Ob tem se čudi, da nekateri posamezniki so proti korupciji, a so hkrati homofobi, seksisti, omejenih nazorov, privoščljivo sovražni in slabo sposobnostjo sklepanja. Svoj komentar o skupini pa je zaključila s ključnikom #grupajeglupa.

S komentarjem je vznemirila ustanovitelja skupine, zaposlenega na RTV Slovenija Dejana Krabana. Zaradi svojega zapisa ga je osebno prizadela. Očita ji vzvišenost in da se obnaša kot nekdo, “ki  ne spada v povprečje tega naroda, ki je čuječ za probleme drugih, ki tudi razume pomen besed skupen boj, ravnaš pa kot povprečen Slovencelj, oz. Slovenceljka, takoj skritiziraš neko Skupino…Ti lepo javno objaviš, bum. Sej ni panike, razočaran pa pač sem,” ji je užaljen sporočil montažer Kraban.

Pogovor med Dijano Matkovič in Dejanom Krabanom. (Foto: Facebook)

S svojim ostrim jezikom se ni ustavila niti Matkovićeva ter mu očitala užaljenost. Ob tem je zapisala, da to ni kritika njega. “Očital mi pa ne boš, kaj da počnem ali ne počnem ali celo kaj naj bi počela, nisva ovc skupaj pasla.” Kraban ji ni ostal dolžan ter razočaran zapisal, “nisi napadla mene osebno, ampak nisi napadla tudi posameznikov in posameznic v Skupini, ampak vso Skupino, da je polna nestrpnosti.”

Luka Perš