Ko udari socialistični refleks: Bobovnik zasluge za lastništvo nepremičnin pripisal kar socializmu – toda nekdo mu je razložil vso njegovo zmoto!

Slavko Bobovnik (Foto: STA)

Na Twitterju je ponovno tekla debata na temo stanovanjske krize, med drugim je Tomaž Štih, znan kot Libertarec, izpostavil, da se mnogi mladi ne zavedajo, kje bi bili, če ne bi koristili nepremičnin svojih staršev, v svojem odgovoru pa je popolnoma mimo udaril upokojeni režimski televizijski voditelj Slavko Bobovnik, ki je zasluge za lastništvo nepremičnin staršev pripisal kar socialističnemu sistemu. Kot mu je jasno odgovoril Štih, je resnica prav nasprotna, ker nesposoben režim ni uspešno uredil tega področja, je v veliki meri toleriral neformalne trge in samogradnjo, podobno, kot danes črni trgi rešujejo nekatere totalitarne režime. Še nekaj vidikov je izpostavil ekonomist Primož Bohinc, med drugim to, kako so morali številni pred bedo v SFRJ pobegniti na delo v tujino in nekontrolirano inflacijo, ki je izbrisala dolgove nekaterih.

Tudi na družbenem omrežju Twitter je pogosta tema razprav stanovanjska kriza v Sloveniji. Strokovnjak Tomaž Štih je v soboto med drugim izpostavil, kako težko zaradi visokih cen nepremičnin mladi pridejo do svoje strehe nad glavo: “Pogosto se izkaže, da se tistim, ki izjavljajo, da se ne zavedamo kako dober sistem imamo v Sloveniji, večinoma ne sanja, kako dobre starše so imeli in kje v tem odličnem sistemu bi bili, realno, brez njihovih nepremičnin.” Kmalu se je odzval upokojeni voditelj režimske TV Slovenija Slavko Bobovnik, ki očitno meni, da imajo starejše generacije prav zaradi socializma v lasti nepremičnine: “Čakajte, kdaj, v katerem sistemu, na kakšen način, kako in s čim pa so starši prišli do teh nepremičnin?”

Dostop do nepremičnin je zaradi nesposobnosti režima SFRJ omogočila samogradnja
Kmalu se je izkazalo, da je Bobovnik popolnoma zgrešil, kot mu je odgovoril Štih je bila ključ do visokega lastništva nepremičnin v nekdanjem sistemu izjemno liberalna gradnja: “Titoisti so razumeli, da njihova ideologija v praksi ne deluje in dovolili neformalne proste trge. Tako je bila v časih SFRJ vsaka sedma gradnja črna, vsi so lahko gradili v samogradnji in s pomočjo prijateljev. To, kar predlagam, da ponovimo.” Prav črni trg po Štihovih pojasnilih podaljšuje življenjsko dobo nekaterih današnjih režimov: “Titoisti so počeli, kar je storil Deng in kar danes počne Kim. Ljudem so pustili črne trge, davčne utaje, menjati dinarje za marke, švercati in jim niso rušili hiš, da so lahko v socializmu preživeli. Pozabite Jazbinška (ki ni bil v titoizmu), pravi motor so bile samogradnje.”

Mnogi so do nepremičnin prišli z delom v tujini ali pa jim je kredite odplaknila inflacija
Ekonomist Primož Bohinc je izpostavil še nekaj vidikov življenja v socializmu: “Moji na račun dela v tujini, v Jugi pa nemalo njih preko članstva v KP, velika večina pa na račun topčiderskega stroja za tiskanje denarja in kreditov, ki so bili po par letih vredni par kav. Kako se je zgodba končala, pa smo videli. Eni so očitno slepi ali pa se delajo da so!”

Rok Krajnc

 • Rožle

  Lepo je biti socialistični milijonar .. !!!

  • Janez Mayer

   Oddaja miljonar. Z glavno nagrado nekaj tisoč evrov, no….

   • zokispoki

    Sanja svinja o koruzi, de !

   • macon

    Približno 40.000 (10 milijonov SIT), v devetdesetih je bilo za enosobno stanovanje v Ljubljani ali za dvosobno izven nje. Danes pa klošarski kvizi za par sto EUR.

   • WISKY 1000

    bolanbobnik še kar grabi,mu še ni dovolj?

 • zokispoki

  Temu tovarisu ocitno mocno puscajo cevi pri straniscu , in mu nekaj kaplja na mozgane ! Takle mamo, de !

 • tomven

  Bedak bobovnik! Vse kar so moji starši ustvarili so ustvarili s svojim delom, denarjem, konkretno moj foter je bil 30let v germanij, mama univerzitetna profesorica, članica SAZU.. Tudi moje premoženje je ustvarjeno z mojim delom!!! Bedak zmešani, trol, ki je celo življenje priklopljen na državni denar…. P… ti materina blesava!
  Kwa me to razpizdi!

  • VERZIFIKATOR

   Se Drobovnik spet je razdrobnjakal,
   saj ne ve več, kje bi jim obrisal
   zadnjo plat, ko vso jim je polizal,
   liže zdaj še to, kar sam je kakal.

  • Žiuc

   Jest bi ga na tvojem mestu kar po pički nasekau !

   • tomven

    Živc, včasih ko se mi je še dalo, bi ga, nič bat!

  • zokispoki

   Ce nam je Svetlana Pofukanovic vceraj ponovno jebala pas mater, to isto zasluzi tudi ta, sicer rahlo nerazgledan in butast partei soldat, kenede !

 • janko

  Star je kot Peca, naj že prepusti prostor in kos kruha mlademu, manj rdečemu novinarju!

 • Dragan Krstič

  Da so lahko eni dobili stanovanja za drobiž, eni so z nemogoče poceni krediti zgradili hišo in jim je banka po nekaj mesecih odpisala dolg zaradi ogomne inflacije in je bil mesečni obrok le še vreden škatlice cigaret, nekateri niso dobili nič, zero, nada. Med njimi sem bil tudi jaz. Leta 1980 je bilo ko sem udbovcu v obraz vrgel da bo tudi pi nas prišlo prej ali slej do stanja kot je bilo tedaj v Poljski. Od tekrat sem bil črna ovca v firmi kjer sem bil zaposlen. Tudi službeno v tujino nisem smel sam apmpak so me spremljali nadrejeni tovariši čeprav pojma niso imeli o poslu. Tovariši kot umazanec Boris Zakrajšek, Janez Rogelj, Emil Verk so
  bili tisti ki so me čuvali pred grdimi kapitalisti, pokojni tovariš udbovec ki me je nadzoroval pa tovariš Boris Bavčar ki je od pijače že pred leti v Ljubljani skočil pod vlak.

  • tomven

   Dragan Krstič, bodi ponosen na to kar imaš :Hrbtenico!! Te gnide rdečkarske, brezvretenčarske je nikoli ne bojo imele! Si iz zmagovalnega gnezda, to je to!

 • Antonius

  Socializem je zgradil družbeno, gospodarsko in inflacijsko bedo. Vse, kar je po propadlem socializmu ostalo, je bila na delavskih žuljih zgrajena prihodnost, ki so jo po osamosvojitvi pokradli forumski kleptomani.
  Kdo pa je gradil stanovanja? Partijskim izbrancem je nadstandardna stanovanja sredi Ljubljane gradila republika, bloke za svoje delavce so gradila pa sama podjetja. Kdor je imel zemljo, je pa s kreditom na bedno plačo gradil svojo dvo ali tro stanovanjsko hišo. Starši so že pred začetkom gradnje svoje hiše vedeli, koliko imajo otrok.
  Slavko Bobovnik je pa slaba reklama za bobre. Oni si sami gradijo svoje domove brez njegovih pametovanj in brez njegove kakršnekoli pomoči.

  • škoda

   Vse kar je bilo zgrajeno je bilo za časa Matere Terezije in NE komunistične partije, tudi železnice so se iz tistega časa.

   • radames

    Ne, železnice pa niso! Marija Terezija je umrla 1780. Naslednje leto pa se je rodil Stephenson, ki je naredil prvo parno lokomotivo in prvo železnico v Angliji (in na svetu!).

    • tomven

     Bolj natančno branje razkriva, kje piše, da je Franc Josef gradil železnice, ne mati Terezija… Neupravičen faul je bil tole…

    • pesjanar

     Nihče ne misli da je ona Marija T.gradila železnico,to je samo fraza,”za časa nje se je naredilo to in ono”čeprav niima z dogodki nič skupnega,madona tak si oblečen kot iz cajta Marije T.,menjaj avto ta je iz cajta Marije T.pa lep pozdrav vaše gnade kot iz cajta M.T.

   • SIMON ROZIC

    …no, Franc Josef je bil tisti “kerlc”, ki je v Avstrogrskem gradil ceste in
    železnice, Marija Terezija pa je vzpostavila Zemljiško knjižni red z vpisom v
    Z.K (zemljiška knjiga), ki pa jo je bebast social- komunistični režim
    popolnoma opustil , češ, da je vse “naše”…ustvaril je največjo zmedo na
    nepremičninskem trgu.
    Spomnimo se invazije dela v tujini, kjer se je velik del Jugovine leta in leta pehal,
    da si je zgradil neki skromen dom, saj je bilo čakanje v čakalnih vrstah v tovarnah
    za pridobitev stanovanjske pravice za delavce najhujša življenjska mora.
    ZK funkcionarji in kadroviki v firmah so imeli večno prednost, ostali pa po barakah
    in razpadajočih po vojni odvzetih, izropanih mestnih in primestnih hišah, po kleteh
    in na podstrešjih.
    O, tovariš Bobovnik, v lastno rit se zaleti, predno odpreš svoj gobec, ker pojma
    nimaš o suženjstvu v socializmu!

  • Mojca pokraculja

   Bobovnik – nadutez, je reklama za bob. Bob ob steno.

 • lena

  Tudi moji starsi so spozali nezmoznost dobiti druzbeno stanovanje in smo ziveli po najemniskih luknjah, dokler ocetu tega ni bilo dovolj in je zacel graditi s svojimi rokami ob popoldnevih in vikendih, lastno hiso in mi otroci smo morali pomagati po lastnih moceh! Eden, ki je celo zivljenje zivel od davko placevalskega denarja, pa sedaj serje o socializmu!

  • tomven

   Bravo!

 • montyamp

  Bobovnik je glup jo točak .
  Nimam cajta več napisat , saj bi bi lahko celo noč norel , ko bi opisoval deviacije udbovske gverile .
  Parazit iz HANZA KURBENHAUS se bo oglašal ……………………..

 • radames

  Na nekem forumu, ki se ukvarja s plemenitimi kovinami, sem, misleč, da razumejo komunizem in njegove stranpoti, omenil, da sem kredit za gradnjo v Jugi proti koncu odplačeval v parah, zadnjih nekaj obrokov pa so mi sploh črtali. Joj, kako so me napadli! Kot da sem jaz kriv, da smo imeli tako hudo inflacijo in kot da sem jaz kriv, da imam pokojnino.Jaz sem pa mislil, da bodo razumeli nesposobnost komunistov, ki se je manifestirala tako hudo, da so državo dobesedno uničili, razdejali na prafaktorje.
  Četudi se levakarji marsikdaj delajo hudo pametne, so čisto navadni trotli. Z Bobovnikom vred.

 • antimur

  Tako že imam polni kufer teh zabitih, starih levakov, da je boleče. Ne vem, kaj se vsak levuhar grabi za špegle, ali želi s tem poudariri svojo pomembnost, ali je to genska okvara komunajzlov.

 • Dragan Krstič

  Ja,ja tovariš Slavko Bobovnik, v jugi tisti ki so prerano zakukurikali / po zločincu M. Ribičiču/ niso dobili nič,
  ti rdeča rit in ostale podobne riti pa ste dobili kar ste si zaželeli.

 • rubec

  Točno take brke je nosil Hitler v Argentini. Ni čudno, da ga ni nihče opazil.

  • Mademoiselle

   hahaahah :D

 • Dragan Krstič

  Morate pa se zavedati da bi zagotovo 80% Slovencev pritrdilo Bobovniku. Sploh pa mladi ki zaradi barabij in idiotizma njihovih strašev ne morejo do stanovanj. So pa tako bedasti da se ne zavedajo da tudi zaradi tega danes zanje ni stanovanj. Če bi se po jazbinškovemu zakonu prodajalo družbena stanovanja po kolikor toliko normalnih cenah bi se ohrani ldržavni stanovanjski finančni fond tudi za bodoče generacije samo lopovov kot je bil Edvard Oven ne bi smeli blizu.

  • radames

   Moji otroci so si ustvarili družine in vsi so imeli s pridnostjo – in seveda tudi z mojo in ženino skromno pomočjo – stanovanjski problem dokaj hitro rešen. Ne jamrajo, kakor jamrajo njihovi vrstniki. Treba je pljunit v roke! Lukec Mesečnik že ve????

 • Dragan Krstič

  Pa še nekaj bi priporočil levemu intelektualcu Bobovniku: vpiši se v začetni tečaj francoščine da se ne boš več smešil z izgovorjavo francoskih imen in priimkov v oddaji Milijonar.

  • Mademoiselle

   Pa še kakšen film naj si pogleda, ker očitno niti Gospodarja prstanov ne pozna ;)
   To je pač splošna razgledanost :D

 • kralj matjaž

  Zanimiva primerjava bi bila, če pogledamo letalske posnetke slovenskih mest leta 1945 in 1991, ter posnetke 1991 in danes. Prepričan sem, da se je v času komunizma pozidalo veliko več površin, kot jih je bilo dovoljeno v samostojni Sloveniji. In tukaj leži problem. Država ne dovoli gradnje, posledično so nepremičnine drage in nedosegljive ljudem. Seveda imamo potem še kopico socialnih stanovanj, ki še dodatno zmanjšujejo ponudbo na trgu.

 • Hribouc

  Bobovnik najbrž ni veliko betoniral prijateljem, niti zidal lastnega doma vsa leta namesto dopustoval s fičotom na zlatem Jadranu.

  Pa to so kure, ki ne ločijo zrna od plev!

  Zato ruknjena nostalgija za sramotnim odhajanjem po krošnjarskih nakupih v Italijo in za sramotenjem na carini na Fernetičih. CEPCI BUTASTI !

 • Miro Jereb

  Sem mislil da ima slavko večji domet…

  • zokispoki

   Z IQjem velikosti cevljev, vec preprosto ne zmore, de !

 • Imperial Commando

  Vsi hitro na 24kur retardiranim leviĆarjem štepat minuse pod člankom o Kučkotu!

 • xtc

  Dajmo bit realisti,v veliko trditvah se z Štihom zelo strinjam in sploh glede regulacij in lobijev ter Kjubljane kot EU specifike zaradi mfije in SLO topoumnosti.
  Stanovanja so predraga?
  Ja in ne predvsem anomalija sta Ljubljasna in Obala-ki sta anomaliji v primerjavi z EU prestolnicami in EU mondenimi središči,saj v večini primerov cene so v nesorazmerju z njimi.
  Seveda pa gre tudi za pol resnice,Štih zelo dobro ve ,da je v UK trg stanovanj zelo dobro urejen in ,da je lastnikov stanovanj in hiš zelo malo večino gre za tržne najeme,,ki pa so krepko zasoljeni,pa tudi stanovanja so bolj kot ne stara in za spoznanje manjša kot npr slovenska povprečna.
  Seveda pa SLO mladina misli ,da bodo stanovanja ali hiše za 50 jurjev,zraven še vsaj Audi A4 ali BMW 3 ali 5,pa še za ženo ali punco vsaj Golf ali Tiguan,pa dopusti,popotovanja,večerje itd,E TO NEMOŽE,niti v Angliji ,Nemčiji ne gre tako ,četudi imate izobrazbo in lepo službo je treba kar nekaj časa zategovati,da dosežeš lasništvo nečesa.
  Seveda je pa res ,da je dostop ,do nakupa že zgrajene tipske hiše enostavnejši,saj je lastnik,celotne banka in doklej ne odplačaš zadnjega obroka je pisana nanjo,seveda pa je na tebi vzdrževanje in letna dajatev od3-5% njene vrednosti državi,dostopnost je torej res lažja ,a to ne pomeni ,da jo je lažje odplačati,kajti v tujini pa so tudi stroški življenja sorazmerno višji in komot-te hitro pelje v bankrot.
  Nadalje;večina mladih Slovencev ,ki gre v tujino misli ,da bo tam raj,večina se jih ušteje,seveda ostanejo zunaj ,tisti ,ki so res dobri zato,ker so dobri in v SLO nimajo pogojev,veliko ,ker je v SLO nezaposljivih in se jiom je v SLO gravzilo prijeti za taka dela ,ki jih opravljajo v tujini zdaj in veliko je takih ,ki se ne morejo vrnit in še več takih ,ki se jih je vrniti sram in priznati ,da raja ni,a stiskajo zobe,ker bi bili tukaj rače posmeha..
  Bodimo pa pošteni-povprečna hiša ali stanovanje v SLO ni ravno predrago-pustimo anomaliji LJ in Obalo je ,da proizvodnja pač nima višjih plač ,ker je država in JS prepogoltna in z previsokimi prihodki,ki jim ne pripadajo-državne službe so povsod po svetu večinsko slabše plačane od zasebnih povprečno 2o-45%,pri nas je razmerje obratno JS je od zasebnega sektorja plačan bolje od 100-300 ali več % v osnovi.

 • est

  Takrat se je hiša delala nekaj let. Vse popoldneve, vikende in ves dopust na hiši. Da ne govorimo o nabavi materiala. Komunjari so res imeli prednost pri pridobitvi stanovanja. Proletarci pa so gradili hiše. Potrebno je priznati , da se je na koncu kredit izničil, vendar smo ga prej več kot 20 let plačevali po tržni ceni.

 • xtc

  Opomnil bi še nekaj poznam ,kar nekaj staršev,ki imajo vikend v kraju,ki je od AC LJ MB oddaljenih cca 10-12 min vožnje res ,da so zadeve malce v hribu a z asfaltom urejeno zimsko službo itd,a mušna je raje v neprofitnih stanovanjih,kjer tarna,da skoraj nič ne ostane in imajo kup pufov,vikendi pa so zaprti,ker stari ne morejo več delat nekateri na prodaj,ampak mulšna noče iz bloka kjer je komot,kurijo in kidajo drugi,kosijo travo drugi itd, on pa v einkauf center vsako popoldne in šetanje skratka ni vse čisto res kar današnja mulšna govori.

 • Mariza Petrovcic

  Ja gradili smo hiše s svojim denarjem, odrekali smo si dobrin tudi na dopuste nismo hodili, da smo dobili kredit smo morali najmanj dve lei nepretrgoma vrčevati na banki, včasih niti za kruh ni bilo, kredit pa smo pošteno vrnili, za inflacijo pa nismo bili krivi, sedaj pa se nekaterim gospodom kredite opisujejo, pri gradnji pa smo tudi za vsako stvar davek plačali, celo za zaklonišče smo morali zelo veliko plačati, da smo dobili gradbeno

  • Slovenec

   Tovarišem.

 • Nakito Mijaši

  Stih lahko samo teoterizira enako kot Bobovnik, to ume vsak. Delovati v praksi na tržnem trgu je pa realnost. Vendar Bobovnik ima vsaj kvalitete, da je zaželen na prostem trgu kot voditelj oddaj. Ni mi jasno kdo bi Tomaža zaposlil, da mu prinaša kapital preko priljubljenosti.

  • Mademoiselle

   Borovnik na prostem trgu da je? Ahhaahahah :D Kje pa? Kolikor vem, je delal na nacionalki, sedaj pa…Tudi na nacionalki. :))

   • Nakito Mijaši

    Saj nacionalka je zahtevala doloceno nivo kvalitete. Kje danes ponuja usluge, pa ni ravno v najboljših letih, res da smo moški kot vino, pa vseeno. Je milijonar oddaja na nacionalki, madame?

    • Mademoiselle

     Sem se narobe izrazila. RTV financirajo davkoplačevalci, PlanetTV pa…tudi davkoplačevalci. :)))

     • radames

      Ja, no, tudi davkoplačevalci. Naročnino na RTV pa mora plačevati vsak, ki ima registriran elektro priključek pri elektro distributerju. Se pravi, vsak, na čigar ime so položnice za porabljeno električno energijo. Na tem seznamu temelji naročnina za RTV.

     • Nakito Mijaši

      Tudi, če imaš radio v avtu. Po novem pa gsm naročnino z mobilnimi podatki oz wifi doma prek operaterja-ponudnika interneta.

     • Nakito Mijaši

      Saj so nam tudi za Nova24 razodeli resnico, da dobi kako finančno injekcijo iz davkoplačevalskega fonda. Tolk o alternativi.

     • Mademoiselle

      Se ne strinjam s primerjavo. Na RTV dela par tisoč ljudi, od precej teh po moje ni nobenega učinka. Na novi jih ne dela niti približno toliko.
      + RTV dobiva gotov denar, če dela kdo ali pa ne, plus zelo razsipne oddaje imajo! Na deset tisoče € za tretjerazrednost!
      + Da ne govorim o oglaševanju, poglej koliko oglasov je izginilo s tega portala, za kar se bori neki domen, vse so ukinili (samo še frutabella je gor) A na RTV pa lahko oglašujejo državna podjetja?????
      Seveda, da več ostane zanje. Par tisoč ljudi je treba vzdrževati. Za novo24 ne dobiš položnice za 12€. Kar so dobili je subvencija ob ustanovitvi.

     • Nakito Mijaši

      Ne primerjam RTV in Nova24…ker ni fer primerjat. Grajat samo RTV da je totalno nekvalitetna je pa rutina na tem portalu. Potem so tudi Možina, Erika in ostali voditelju-novinarji nekvalitetni.

     • Mademoiselle

      Glede na to, koliko denarja dobijo in koliko ljudi je zaposlenih – lahko upravičeno trdim, da je nekvalitetna. Glede Možine, tudi njega so želeli ukinit, nekdo je celo protestiral v ta namen.
      Tudi neuravnoteženo poročanje na dnevniku je na sporedu vsakodnevno. Glede na to, da TV plačujemo vsi…bi lahko to naredili drugače. Ja, kot pravim par tisoč ljudi je treba vzdrževati.

     • Nakito Mijaši

      Zopet pretiravanje madame. Je pa to tvoje mnenje. Bom zaključil o tej temi, ni produktivna. Ne bom bankrotiral zaradi mesečne naročnine rtvju, čeprav zelo malo gledam nasploh TV.

     • Mademoiselle

      Ne gre za nobeno pretiravanje. To so dejstva. :)
      Madame še nisem, ampak Mademoiselle. :) Pač, jaz zagovarjam to kar zagovarjam.:) Tudi vi imate pravico se strinjati s socializmom, v Sloveniji sploh ;)))

      Lep pozdrav.

     • Nakito Mijaši

      Preverjenja dejstva….hihihihihi

  • Beli Sneg

   Lepo te prosim, na kakšnem trgu pa je Bobovnik zaželen. Na RTV-ju, je to prosti trg. To je od vseh financiran medij, ki še malo ni na trgu, temveč ima priviligiran položaj. Denar kaplja tudi če slabo ali nič ne delajo. Tomaž pa se ni ponudil na domačem trgu, temveč se je prodal in uspel v tujini. Takšni kot si ti Nikito Mijaši, funkcionirajo na državni paši.

   • Nakito Mijaši

    Nova24tv ima baje najkvalitetnejše voditelje.

   • Nakito Mijaši

    No saj zato provokativni komentar, da me nekdo popravi. Jaz za Tomaža prvič danes slišal. Kje in pri kom v tujini?

 • Common Sense

  Se ene 20 let bo trajalo, da pocrkajo se zadnji “druzbenopoliticni delavci”, pa bo mir. A dejstvo je: v komunizmu je nadvse prosperirala najvecja “fukara”. Bobovnik je lep primerek. Zdrzite se malo.

 • Laž ima kratke noge.

  Saj je prav povedu, men je socializem prinesel hišo za borih 30.000 DEM, pa še prej so mi jo komplet obnovli.

  • Poštenjakar

   Lohk teb, ko si bil šef KPS, jaz sem pa pošten delu.

   • Nakito Mijaši

    Partijci so pa pošten kradli

 • Nakito Mijaši

  Najkvalitetneje so profitirali klujkci kot so Bavčar, Zavrl in podobni. Študentje proti koncu socializma potem pa skrajno izčrpavali državni proračun v demokraciji “kapitalizma” preko politikov na oblasti. Go with the flow.

 • FORT WORTH

  Bobovnik in njegova yugovina.
  Brez zahodnih kreditov in nepovratnih sredstev bi se titova yuga sesula ze v petdesetih.
  V yugi se še cementa ni dalo kupiti.
  Po keramiko, rezervne dele, oblacila, detergente…smo romali v Avstrijo in Italijo h kapitalistom.
  https://m.youtube.com/watch?v=mf6ZCDIdQAY

  • Slovenec

   Točno v “gnilem” kapitalizmu so imeli visok standard in tržno gospodarstvo in nihče ni pribežal delati v noben socialistični “raj”.
   Iz socializma so bežali na delo na
   zahod.

  • radames

   Titovina je bila od prvega dne pa do zadnjega dne vzdrževana država. Vzdrževala jo je tujina. Ko iz tujine niso hoteli Jugi več dati denarja, je propadla.

   • Nakito Mijaši

    Kaj Slovenija danes ni vzdrževana ? Poglej Japonsko koliko ima pufa glede na BDP. Prav tako ZDA.

    • radames

     Kdo pa vzdržuje Slovenijo? SFRJ je dobivala ogromno nepovratne pomoči v denarju ali pa materialu (živež), vojne reparacije, tudi pufe. Na koncu ni šlo več. Zato boni za bencin, nič južnega sadja, skratka nič, kar je bilo treba po svetu kupiti za devize. Zaradi nelikvidnosti in bankrota, Jugoslaviji ni hotel nobeden več dajati pufov. Danes nimamo ničvrednega dinarja, marveč svetovno valuto.

     • Nakito Mijaši

      V materiau predvsem. Devize so nosili gasterbajterji nazaj domov. Ni slo vec ker je bila zaprt sistem, ki bi moral napredovat v sami finančni strukturi. Saj je o tem razlagal Stambulić v intervjuju, da moramo nujno v “resnicno” demokracijo, najprej vsaj v socialno demokracijo.
      Moramo pa priznati, da je bil tolar dobra valuta. Največ si lahko kupil za tolar. Res pa da sem jaz največ zaslužil v kratki dobi prehoda s tolarja na €.
      Vsaka stvar ima + in –

    • radames

     Velike pufe imajo lahko države, ki z delom svojih ljudi ustvarijo dohodek in dodano vrednost, ki je enaka BDP. Japonska in USA so visokotehnološko razvite države, ki zlahka prenesejo (pre)zadolženost. SFRJ pa je z delom prebivalstva premalo ustvarila. Niti toliko, da bi država obratovala, kaj šele, da bi se razvijala in tehnološko napredovala.

     Slavna izjava “ekonomista” Jožeta Mencingerja:

     ” ZDA bodo junija (2009) bankrotirale!”

     • Nakito Mijaši

      ZDA zaradi prezadolženosti zgrmi v recesijo zato FED pazi na ne prevelik notranji dolg oz ga dopusti odkupit drugim velesilam. Za Japonsko enako velja. Japonci delajo od jutra do mraka, tak tempo ne zdrzi noben Evropejec niti Američan.

     • Nakito Mijaši

      Saj je zato Slovenija. Morala bi nas obiskat trojka.

  • Nakito Mijaši

   Mislim oz sem preprican da ne. Juga se ni sesula zaradi inflacije oz bankrota. Saj so krize, recesije na vsake 10-20let tudi v USA pa ne razpade. Tudi državljanska vojna jo ni razdelila pa sta si S ter J enako sovražna oz republiška demokracija in progresivna demokracija.

 • radames

  Vzporedno še pogledam TV Nova24, 2. program, kjer zdravniki razglabljajo o katastrofalnem zdravstvenem sistemu. Mrevlje, Brecelj, Noč so povsem brez dlake na jeziku. Ta sistem je samo še za filanje kriminalcev iz ozadja. Ko bo zagrmelo, bo bolelo.
  Ta država je povsem v krempljih neverjetnih barab in kriminalcev!

  • Slovenec

   Točno.

  • WISKY 1000

   hvala za novo 24 tv

 • Amerikanc

  Med kolesarjenjem po gorenjski, mu je Bine marsikaj razložil. Od takrat naprej je poštudiral, kako se zadevam streže, če hočeš postati bogat penzionist in uživati Portorož preko celega leta.

 • črnaovca

  V tistih časih je bilo res težko priti do stanovanja a hišo si je lahko postavil vsak delavec. Malo so pomagali prijatli, delalo se je na črno in nihče te ni preganjal ker takrat že ni bilo demokracije. Danes je do stanovanja ravno tako težko priti, hišo zgraditi še težje

  • Beli Sneg

   Ni tako kot pišeš. Delavci so delali hiše po desetletje in če se danes ozreš okrog sebe je še cel kup teh hiš, ki še danes nimajo fased, coklov, pač so na pol izdelane, čeprav bi bil že čas za renovacije. Hišo je bilo graditi težko, ker gradbenega materila ni bilo za dobiti, tudi mojstrov ni bilo, tako kot so danes. Tudi danes ne vidim, da bi se kdo vselil v na pol dokončano hišo, kar je bilo takrat skoraj pravilo. Večina imajo fasade in okolico na gotovo, potem se pa vselijo.

   • črnaovca

    Ja vse sorte je bilo, tudi za material težko a na koncu se je vedno najdlo. Marssikdo se je vselil v garažo in delal na vrhu. Končno mi ni treba razlagati tudi sam sem gradil v tistem času. Lepa stran so bili krediti s fiksno obrestno mero in inflacija je bila božji dar

 • pesjanar

  Tov.bobovnik saj ne morem verjet kakšne kozle streljate,kaj je meni dal socijalizem,en velik nič od niča,vse kar imam sem ustvaril z svojimi rokami v tujini,hkrati pa podpiral takšne deformirance kot ste vi in vaša jugo klika na tvju,z mojimi in z devizami tisočev pridnih rok ste gi jugoslovanarji z polno ritjo jebali mater nam ki smo daleč od doma ustvarjali za sebe,za družino,vi pa lepo na toplem in z poljo ritjo naših žuljev hvalili sistem ki je nam omogočil odhod v tujino ,dejstvo pa da smo brez težav dobili dovolenje za delo v tujini ni bilo v srčnosti oblastnikov ampak požrešnost socijalističnega sistema pod komando zločinske zkj.bobovnik drži jezik za ziobmi in uživaj penzijon saj smo mi plačevali za tvojo plačo,zato bodi vsaj toliko “fin”in ne žali poštenih ljudi.

 • Borut Stari

  Enim si ni treba delati norca. Saj to tudi so.

 • Andrej

  Slovenijo danes rešuje dejstvo, da nimamo Topčidera. Pokopava pa jo, da se lahko zapufa preko svojih zmožnosti.

 • Viktorh

  Bil je pač režimski družbeno-politični delavec, takšen je ostal.

 • JANEZ GUS

  To Bibovnikivo rdeče seme poznam še iz odmevov in tudi ta njegov kviz ne gledam,ker on nej vodi oddajo Kučanove tekovine revolucije.V Sloveniji nič novega.

 • WISKY 1000

  pa kaj matilda čaka?

 • Kapodistrias

  Da me ne boste napačno razumeli. V nekem smislu je imel Bobovnik prav: mnogim je socializem s svojo samoupravljalsko ekonomijo omogočil priti do lastne hiše. Resda so mnogi to dosegli s trdim garanjem, odrekanjem in nesebično pomočjo žlahte, sosedov, znancev, sodelavcev. Toda večinoma so bile zgrajene s krediti, ki jih je požrla inflacija in niso bili nikoli vrnjeni. Inflacija pa je bila popolnoma avtohtona, brez vplivov od zunaj – pretežno posledica slabega gospodarjenja. Torej je pravo vprašanje, kakšna je bila cena za to socialistično “dobrohotnost”. Verjamem, da tega Bobovnik ni imel v mislih, ko je tako hvalil socializem.

  Nekdo je vendarle moral poravnati to inflacijsko izparevanje kreditov. Nič ni bilo odpisano kar tako, brez posledic za bodoče generacije. To smo posredno poplačali vsi državljani, pretežno davkoplačevalci, z razvojnim zaostajanjem, pomanjkanjem investicijskih sredstev, nižjim standardom, zunanjim zadolževanjem, s proizvodnjo z nizko dodano vrednostjo itd. Še naši vnuki bodo to odplačevali. Ekonomska logika je neizprosna – nobeno kosilo ni zastonj, tudi če ga da (omogoči) država.
  Sicer pa, Juga se je sesula pretežno iz ekonomskih razlogov; mednacionalni odnosi so razkroj samo pospešili. Cinik bi rekel, da je bilo prelepo, da bi dolgo trajalo.