Ko udari socialistični refleks: Bobovnik zasluge za lastništvo nepremičnin pripisal kar socializmu – toda nekdo mu je razložil vso njegovo zmoto!

Slavko Bobovnik (Foto: STA)

Na Twitterju je ponovno tekla debata na temo stanovanjske krize, med drugim je Tomaž Štih, znan kot Libertarec, izpostavil, da se mnogi mladi ne zavedajo, kje bi bili, če ne bi koristili nepremičnin svojih staršev, v svojem odgovoru pa je popolnoma mimo udaril upokojeni režimski televizijski voditelj Slavko Bobovnik, ki je zasluge za lastništvo nepremičnin staršev pripisal kar socialističnemu sistemu. Kot mu je jasno odgovoril Štih, je resnica prav nasprotna, ker nesposoben režim ni uspešno uredil tega področja, je v veliki meri toleriral neformalne trge in samogradnjo, podobno, kot danes črni trgi rešujejo nekatere totalitarne režime. Še nekaj vidikov je izpostavil ekonomist Primož Bohinc, med drugim to, kako so morali številni pred bedo v SFRJ pobegniti na delo v tujino in nekontrolirano inflacijo, ki je izbrisala dolgove nekaterih.

Tudi na družbenem omrežju Twitter je pogosta tema razprav stanovanjska kriza v Sloveniji. Strokovnjak Tomaž Štih je v soboto med drugim izpostavil, kako težko zaradi visokih cen nepremičnin mladi pridejo do svoje strehe nad glavo: “Pogosto se izkaže, da se tistim, ki izjavljajo, da se ne zavedamo kako dober sistem imamo v Sloveniji, večinoma ne sanja, kako dobre starše so imeli in kje v tem odličnem sistemu bi bili, realno, brez njihovih nepremičnin.” Kmalu se je odzval upokojeni voditelj režimske TV Slovenija Slavko Bobovnik, ki očitno meni, da imajo starejše generacije prav zaradi socializma v lasti nepremičnine: “Čakajte, kdaj, v katerem sistemu, na kakšen način, kako in s čim pa so starši prišli do teh nepremičnin?”

Dostop do nepremičnin je zaradi nesposobnosti režima SFRJ omogočila samogradnja
Kmalu se je izkazalo, da je Bobovnik popolnoma zgrešil, kot mu je odgovoril Štih je bila ključ do visokega lastništva nepremičnin v nekdanjem sistemu izjemno liberalna gradnja: “Titoisti so razumeli, da njihova ideologija v praksi ne deluje in dovolili neformalne proste trge. Tako je bila v časih SFRJ vsaka sedma gradnja črna, vsi so lahko gradili v samogradnji in s pomočjo prijateljev. To, kar predlagam, da ponovimo.” Prav črni trg po Štihovih pojasnilih podaljšuje življenjsko dobo nekaterih današnjih režimov: “Titoisti so počeli, kar je storil Deng in kar danes počne Kim. Ljudem so pustili črne trge, davčne utaje, menjati dinarje za marke, švercati in jim niso rušili hiš, da so lahko v socializmu preživeli. Pozabite Jazbinška (ki ni bil v titoizmu), pravi motor so bile samogradnje.”

Mnogi so do nepremičnin prišli z delom v tujini ali pa jim je kredite odplaknila inflacija
Ekonomist Primož Bohinc je izpostavil še nekaj vidikov življenja v socializmu: “Moji na račun dela v tujini, v Jugi pa nemalo njih preko članstva v KP, velika večina pa na račun topčiderskega stroja za tiskanje denarja in kreditov, ki so bili po par letih vredni par kav. Kako se je zgodba končala, pa smo videli. Eni so očitno slepi ali pa se delajo da so!”

Rok Krajnc