fbpx

Konec je spraševanja o prihodnosti – rezultati mature so tu

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Vsi dijaki, ki so v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, bodo danes seznanjeni z rezultati svojega dela. Pristojni na Državnem izpitnem centru in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič bodo na novinarski konferenci predstavili splošen pogled na dosežke dijakov.

Na novinarski konferenci bodo z Državnega izpitnega centra, ki skrbi za izvedbo splošne mature, spregovorili njegov direktor Darko Zupanc, predsednik komisije za splošno maturo Blaž Zmazek in predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular.

Na letošnji maturi manj dijakov kot lani
Letos se je na spomladanski rok mature prijavilo 7003 dijakov, kar je manj kot lani, ko je bilo 7278 prijav. Številke sledijo splošnim trendom v srednjem šolstvu, saj število tistih, ki opravljajo splošno maturo, zaradi zmanjševanja števila dijakov upada.

Dolga pot od eseja do rezultatov
Prijavljeni na spomladanski rok splošne mature so s preizkusi začeli v začetku maja, ko so pisali esej pri predmetu slovenščina. Esej so pisali na podlagi izbrane literature. Letošnji izbranki sta bili deli Ločil bom peno od valov Ferija Lainščka in Ana Karenina Leva Nikolajeviča Tolstoja.

Konec maja je sledil pisni izpit iz angleščine in drugi del izpita pri slovenščini. Do sredine junija do potekali pisni izpiti pri ostalih predmetih, v drugi polovici istega meseca pa ustni izpiti.

Dijaki, ki so opravljali poklicno maturo, so rezultate izvedeli že pred enim tednom.

A. R., STA