fbpx

Koordinatorka Pohoda za življenje 2020 Urška Cankar Soares: “Nerojeni otrok je vedno človek. Ne more biti človek, ko si ga mama želi, takrat ko si ga ne želi pa ni človek”

Urša Cankar Soares.

“Mislim, da kljub vsemu, kljub tej dobi informiranosti v kateri smo, se tako malo parov v Sloveniji odloči za posvojitev. Mislim, da je posvojitev ena takšna čudovita stvar. Zadnje leto sem na Youtubu gledala veliko pričevanj žensk, ki so naredile splav in tistih, ki so dale otroka v posvojitev. Niti ena ženska, ki je dala otroka v posvojitev tega ni obžalovala. Vse, ki so naredile splav pa so nekako obžalovale,” je v Temi dneva dejala zagovornica otrokove pravice do življenja in koordinatorka Pohoda za življenje 2020 Urška Cankar Soares, ki je obenem povabila na ta Pohod ter pozvala naj ljudje pridejo skupaj s transparenti in svojimi otroci. Ob tem se je ključno zavedati, da so ženske, ki se odločajo za splav v stiski in jim je treba pomagati, nerojeni otroci, ki se sami ne morejo braniti, pa potrebujejo zagovornike. 

Novinar Luka Svetina je v tokratni Temi dneva uvodoma dejal: “Skupina zagovornikov življenja, ki skuša nosečnice, ki se odločajo za splav prepričati, da to ni njihova edina rešitev, v soboto 3. oktobra v Ljubljani, organizira Pohod za življenje. Kot poroča spletna stran 24kul.si, ga bodo izvedli v skladu s predpisi, ki veljajo v času epidemije covida-19 ter v skladu z navodili NIJZ. Zagovorniki Življenja se bodo zbrali pred cerkvijo svetega Jakoba in se sprehodili do Prešernovega trga. Že zdaj pa so začeli z akcijo molitev za nerojene otroke. Želijo si zmoliti 700 tisoč Zdravih Marij za 700 tisoč umrlih nerojenih otrok v zadnjih 70 letih.” 

V oddaji je na kratko spregovoril tudi velik zagovornik nerojenega življenja in duhovnik Tadej Strehovec, ki je ob tem dejal, da na Pohodu za življenje 2020 sodeluje predvsem iz treh temeljnih razlogov: “Prvič zato, ker želim podpreti širša prizadevanja v naši družbi v podporo pravici nerojenih otrok do življenja, drugič zato ker želim podpreti tako imenovano ničelno stopnjo do vseh oblik nasilja nad nerojenimi otroki in tretjič, da tudi z udeležbo na takem pohodu javno izrazim podporo vsem materam, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov žalujejo za svojimi nerojenimi otroki.” Ob tem je prepričan, da naša država potrebuje takšen pohod v današnjem času, in da je udeležba na takšnem pohodu eden najboljših načinov kako se lahko javno zavzamemo za vrednoto življenja.

V nadaljevanju je Svetina v studiu gostil koordinatorko Pohoda za življenje 2020, Uršo Cankar Soares. Na prvo vprašanje, kako je nastala zamisel tega pohoda in zakaj, je odvrnila: “V svetu je že vrsto let ta Pohod za življenje prisoten. Začeli so ga v Ameriki, leto po tistem ko so uzakonili splav in na ta dogodek pride veliko ljudi, predvsem mladih. Bistveno je, da sporočajo svetu, da je nerojeni otrok človek, da so ženske, ki naredijo splav v stiski, da potrebujejo pomoč, in da splav ni edina rešitev, predvsem pa se družijo in je to praznovanje življenja.” Po njenem opažanju je to vesel dogodek, na katerega pride veliko družin in se ga zelo veselijo. Ob tej priložnosti je povabila tudi vse pred televizijskimi zasloni, da se odzovejo in pridejo, “da stopimo skupaj, ker nerojeni otroci potrebujejo zagovornike.

“Nerojeni otrok je vedno človek. Ne more biti človek samo, ko si ga mama želi in takrat, ko si ga ne – pa ne”

Oni nimajo svojega glasu, da bi sami povedali, da jim ni všeč kaj se z njimi v postopkih splava zgodi. In jaz se želim boriti za te otroke in vabim, da se mi pridružijo gledalci 3. oktobra v Ljubljani. Na 24kul.si najdejo prijavo in čimprej se lahko prijavijo.” Ob tem je novinar še spomnil, da se spletne prijave že zbirajo ter vprašal koliko ljudi se je že prijavilo, na kar je Cankar Soaresova odvrnila, da se je doslej prijavilo okoli 70 oziroma 80 ljudi, ob čemer je potrebno upoštevati aktualno situacijo. Novinar pa je ob tem spomnil, da je splav v zadnjem času v Sloveniji tabu tema ter spomnil, da je neko sorodno združenje, boj za življenje oglaševalo na mestnih avtobusih Ljubljane, vendar je bil oglas po pritožbah odstranjen, zadeva pa je sedaj na sodišču. Svetino je ob tem zanimalo ali jih skrbi kakšen negativen odziv.

Koordinatorka Pohoda za življenje 2020 Urša Cankar Soares in novinar Luka Svetina. (Foto: posnetek zaslona)

“Poglejte, negativnih odzivov se ne bojimo. Kljub vsemu vidimo, da nasprotna stran je glasna, ampak si želimo, da bi bila vedno glasnejša tudi naša stran, zaradi tega, ker je resnica na naši strani. Nerojeni otrok je vedno človek. Ne more biti človek, ko si ga mama želi, takrat ko si ga ne želi pa ni človek. Vedno je človek, bije mu srce, ima roke, noge. Njegov razvoj se začne pri spočetju. Mi zagovarjamo življenje od spočetja do naravne smrti.” Svetina je ob tem izpostavil namero Skupine zagovornikov življenja, da bodo na Pohodu javnosti sporočili, da je nerojeni otrok človek, ki mu pripada pravica do življenja. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji obstajajo različna mnenja, saj imamo liberalni del družbe oziroma tega, ki trdi, da ima vsaka mati pravico, da se odloči za splav. So namreč tudi takšne, ki so bile posiljene in si otroka ne želijo obdržati.

Nosečnicam, ki so v stiski je potrebno pomagati, da splav ne bo njihova prva misel 

“Mislim, da se mora pravica ženske končati tam, kjer se začne pravica drugega človeka. Ona ima pravico, da si izbere otroka in koliko jih bo imela, ko pa je otrok že spočet, pa je ona že mama. Ne more imeti več pravico nad drugim človekom.” Na pripombo Svetine, da se le-ta ni odločila, če so mamo na primer posilili, pa je odvrnila, da je primer posilstva eden najtežjih primerov, je pa tudi najredkejši. Po njenih navedbah le ena do dve ženski na leto v Sloveniji. “Jaz bi rada naš fokus preusmerila na tistih 99%, ki se za to odločijo brez razloga. To je res krivica, ki vpije v nebo in to ni pošteno. Ne moremo imeti takšne pravice, ki drugemu vzame življenje. Tudi ta, ki je bil spočet v posilstvu, bo kljub vsemu lahko izgledal tako kot jaz ali pa vi.” Na vprašanje Svetine, ali je cilj aktivizma Skupine zagovornikov življenja ta, da bi bil splav v Sloveniji prepovedan, pa je Cankar Soaresova odvrnila, da je njihov cilj v prvi vrsti ženskam pomagati, da ne bi bila njihova prva misel ravno abortus.

Nosečnica. (Foto: posnetek zaslona)

“Mislim, da kljub vsemu, kljub tej dobi informiranosti v kateri smo, se tako malo parov v Sloveniji odloči za posvojitev. Mislim, da je posvojitev ena takšna čudovita stvar. Zadnje leto sem na youtubu gledala veliko pričevanj žensk, ki so naredile splav in tistih, ki so dale otroka v posvojitev. Niti ena ženska, ki je dala otroka v posvojitev ni tega obžalovala. Vse, ki so naredile splav pa so nekako obžalovale.” Ob tem je Svetina še spomnil, da vse te ženske iščejo rešitev in so v stiski ter vprašal koliko ženskam so ob tem pomagali, da niso naredile splava, na kar je Cankar Soaresova odvrnila, da so že deset let na tem področju aktivni in pomagajo ter pristavila, da je na razpolago marsikaj. Po njenih navedbah lahko ženska dobi tako finančno oziroma materialno pomoč, psihološko podporo, tudi tiste, ki so že naredile splav. Že s samo akcijo molitve pred porodnišnico pa je prepričana, da so pomagali preprečiti vsaj dva ali tri abortuse. V teh primerih so ženske obdržale otroke, samo zato, ker so videle, da nekdo razmišlja drugače. Ob zaključku je še enkrat povabila na Pohod, ki naj se ga ljudje udeležijo skupaj z otroci in transparenti.

Domen Mezeg