fbpx

Predsednik KPK Štefanec jasen: Profesorji in drugi morajo vrniti vse

Boris Štefanec (Foto: Nova24TV).

Komisija za preprečevanje korupcije je pod drobnogled vzela izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost in vodi postopek v luči kršitev institutov Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Obenem KPK poziva vlado, naj se do problematike zaposlenih na nekaterih fakultetah, ki so hkrati vladni funkcionarji, tudi opredeli.

Boris Štefanec je na novinarski konferenci povedal, da postopek še ni zaključen, zato se komisija do morebitnih kršitev zakona še ne bo opredelila. So pa v komisiji spomnili, da je vlada 10. decembra lani obravnavala in sprejela vsebino etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih.

Kodeks velja za vladne funkcionarje, ki so: predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. Njegov namen je posvetiti večjo pozornost skladnosti ravnanj in vedenj funkcionarjev, povečati občutljivost za skladnost lastnih ravnanj ter ravnanj ostalih vladnih funkcionarjev in dati večji poudarek primernemu ravnanju v moralno-etičnih dilemah, je povedal Štefanec.

Tudi UL je sprejela etični kodeks
Univerza v Ljubljani je sprejela etični kodeks že leta 2009, opozarja predsednik KPK. Tudi univerzo zato poziva, da se glede posameznih fakultet, znotraj fakultet pa do posameznih profesorjev, do teh vprašanj, ki se zdaj odpirajo v Sloveniji, opredeli. “Ne moremo si zatiskati oči. Marsikatera zadeva, ki morda ni nezakonita, je zagotovo neetična,” opozarja Štefanec.

“Ne morem se opredeliti do tega, ali so bili kršeni zakoni, lahko pa povem, da se pojavljajo vprašanja glede ugotovitev inšpekcijskih služb, ki trdijo, da so bile nekatere zadeve nezakonite,” je poudaril Štefanec. “Skrivanje za dejstvom, da je zakonska dolžnost vračilo nezakonito prejetega dodatka za samo 10 mesecev, moram reči, da se z vidika delovanja komisije in z vidika etičnega kodeksa ne zdi ustrezno,” je bil kritičen. Po njegovem mnenju bi morali profesorji in drugi zaposleni – če bi ravnali v skladu z etičnim kodeksom – namreč vrniti vse.

Vlada naj se opredeli
Obenem so v KPK opozorili, da se upoštevanje visokih etičnih načel od funkcionarjev ne pričakuje samo neposredno pri izvrševanju njihovih funkcij, temveč v vseh njihovih ravnanjih v času opravljanja funkcij in tudi pred tem.

Komisija zato pričakuje, da se bo vlada na svoji prihodnji seji do ugotovljenih kršitev opredelila v luči standardov nedavno sprejetega kodeksa, sprejela ukrepe in o vsem tem obvestila javnost. “To je njihova dolžnost,” je opozoril Boris Štefanec.

V zadnjem času se sicer že vrstijo pozivi k odstopu zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost, ki so ga po ugotovitvah inšpektorata izplačevale nekatere fakultete. K odstopu sta bila pozvana tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je kot dekan Ekonomske fakultete UL odobril izplačevanje dodatka, in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

N. K., STA