Kristjani in politika – Aktualno z nadškofom Stresom

Anton Stres (foto: Radio Ognjišče)

Kristjani se prepoznamo po tem, da svoje osebno in družbeno življenje urejamo v skladu z Jezusovim naukom. Spoštovanje materinstva, očetovstva in slovenske tradicije so osnovne drže slovenskih katoličanov, ki v javnosti širijo veselje do družinskega življenja ter spoštovanje do življenja od spočetja do naravne smrti.

Zato potiskanje kristjanov na obrobje slovenske družbe in vere v skrito zasebnost, ki kljub osamosvojitvi ni prenehalo, v sodobni družbi nima mesta. V zadnjih letih smo bili priče načrtnemu zapostavljanju kristjanov v družbi. Spomnimo na zažig križa v Strunjanu, pa na Marijo s podgano v naročju, na diskriminacijo otrok katoličanov in kazensko ovadbo proti spletnemu portalu 24kul.si. A razen nekaj protestnih zapisov posameznikov in organizacij glasu kristjanov skoraj ni bilo slišati. Ali smo kristjani pristali na svojo izločenost iz družbenega in političnega življenja?

Nedavne volitve s premajhno volilno udeležbo pričajo, da kristjani (še) nismo dali vsega od sebe, da bi Slovenijo ohranili našim otrokom in vnukom. Joseph Ratzinger, upokojeni papež Benedikt XVI. uči, da predstavlja krščanstvo  s svojo etično držo nepogrešljiv vidik političnega življenja demokratične družbe.

Je v sodobni Sloveniji, njeni politiki, potreben krščanski odnos do demografije, spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti in drugih ključnih vprašanj sodobne družbe? Na prvi pogled se zdi, kako da temu ni tako, volilni kapital 70 % katoličanov pa razdeljen in razpršen, kar so pokazale tudi zadnje volitve.

Ali smo kristjani na Slovenskem odrinjeni na rob družbenega in političnega življenja, smo spregovorili z upokojenim ljubljanskim nadškofom msgr. Antonom Stresom, rektorjem Katoliškega inštituta, ki je nad takšnim pojavom zaskrbljen. A to je, kot je dodal, v nasprotju z demokratičnimi standardi in slovensko ustavo, ki zagotavlja pravico do izražanja in združevanja ne glede na nazorska in verska prepričanja. Vsem slovenskim kristjanom in ljudem dobre volje v oddaji Aktualno z nadškofom Antonom Stresom in Janezom Pavlom II. sporočamo: Korajža velja!

Vabljeni k ogledu oddaje.

Franci Donko

 • xtc

  Dejstvo je ,da se bo morala cerkev politično močneje angažirati,kar je nujne,definitivno bo morala država to sprejeti,saj take stvari dovoljuje muslimanom.

  • dob

   Komunisti uporabljajo Islam kot orožje proti Cerkvi!
   Cerkvi ne bi smeli dajati več vpliva na državo, temveč potrditi, da je religija ločena od države!

   Ko rečem religija, s tem mislim predvsem na komunizem, kajti pri nas je Cerkev ŽE LOČENA od države, medtem ko KOMUNIZEM ŠE NI.
   Komunizem je pri nas zlizan z državo in državljani mislijo, da komunizem = država! Pa ni. Komunizem ni država. Ne sme biti. Diktatura in demokratična država se izključujeta. Ne pa dopolnjujeta!
   Komunizem je le še ena religija!

   Nedokazljivo je, da komunizem kjerkoli na svetu lahko obstaja kot ekonomsko samostojen in sploh obstojen sistem. Tak, ki lahko dela in ustvarja, ne da bi poniževal, mučil in ubijal ljudi.

   Tega dokaza, da bi obstajal takšen, kot se deklarira, preprosto ni! Kje obstaja taka država, kjer je komunizem gospodarsko uspešen?! Je kdaj obstajala? Je kdaj komunizem bil samostojen, ne da bi strašil ljudi, jih poniževal, da so se režimu uklonili in ga ubogali, medtem ko sebe proglaša za humano, svobodno in človeka dostojno družbo?!
   Ker se komunizma ne da dokazati, je religija.

   In religije je treba odstraniti iz države. Vse religije je treba odstraniti iz države!

   Ne pa, da samo zato, ker se nekomu ne da odstraniti komunizma (ki je mimogrede povedano samo visoko organiziran kriminal v družbi!), nenadoma svetuje to, da naj spustimo več Cerkve v državo oz. politiko, kot protiutež kriminalu.

   Protiutež kriminalu je edino normalen PRAVNI RED.
   Ne pa Cerkev ali Islam! Dajte ga no srat.

  • Cucurbita Pepo

   Dokler bo Slovenec izobražen, bo cerkev na obrobju.

   • tramal

    Dokler bo ljudem denar vse na svetu ,pač ne potrebujejo resnice ,a ne.

    • Steiermark

     V tem primeru se prav bojijo resnice….. ker ko bi to spoznali, bi videli, da je premoženje v njihovih rokah vredno toliko kot peščica pepela….Seveda nebodo ušli svojemu gospodarju satanu, ki jih podpira v gojenju kulture smrti – marxizmu in polnjenju svojih žepov na račun večine, izkoriščane in oropane!

     • Cucurbita Pepo

      Satan je bolj resničen od božička ?

     • Steiermark

      jap, ko se pojaviš ti, potem sem v to tudi prepričana! V Božička smo verjeli, ko smo bili otroci, kot odrasli pa se spopadamo s trdo realnostjo, da pa obstajate tudi satani, ki pa niste tako prijazni, kot Božiček!

   • xtc

    Težava je v tem ,da so “ne izobraženi” s kupom nazivov povprečno pa slabo uporabni.

 • PIA PlA

  https://pbs.twimg.com/media/Dfoi9bMW0AEimjK.jpg

  Ne samo vera, tudi znanost počasi dojema dušo in njeno posmrtno življenje.
  Če nas bo kaj rešilo pred muslimani nas bo vera in Cerkev, kajti politika bojazljivo molči.

  • Cucurbita Pepo

   Vera je izgovor, ki ga ljudje podajo, kadar nimajo dokazov, ki bi podprli njihova prepričanja,

   • tramal

    Opiši mi malo kako je nastal svet.Verjetno so ga komunisti naredili.

    • Cucurbita Pepo

     Sploh se mi ne sanja kako je vse skupaj nastalo. Lahko pa zagotovo trdim, da se je ideja komunizma razvila po nastanku vesolja.

   • Srce

    Ne pozabi, da je tudi komunizem vera postavkjena na dogmah.

    • Cucurbita Pepo

     Se strinjam

 • David Hitler

  Pedofilskim prasci kmalu boste visel z betice navzdol smrad smrt jesuiten!

  • Osti jarej

   ….dej,sam zbriš koment….

  • Cucurbita Pepo

   Najdi si pomoč

 • tramal

  Človek ki se ima za kristjana in voli komunajzerje ,še nikoli ni bil kristjan,temveč komunistični podrepnik.

  • Cucurbita Pepo

   Vi odločate kdo je pravi kristjan in kdo ne? Sem mislil, da kaj tako pomembnega presodi vsemogočni Alah.

   • tramal

    V svetem pismu ti je vse razloženo,samo ti si prebutast da bi kaj razumel.

    • Miro

     tisto ni treba da razumeš, tisto moraš biti neumen da verjameš kar piše

    • Cucurbita Pepo

     Haha jaz pa sem mislil, da je ženska nastala iz moškega rebra in da je Zemlja stara 6000 let. Prebutast, da bi razumel.

    • Cucurbita Pepo

     Bi pa pričakoval od vsemogočnega Alaha, da napiše knjigo, ki jo bomo razumeli
     tako butasti, kot tudi pametni ljudje :))

    • Cucurbita Pepo

     Skrbi me, da tudi druge novice prebirate na tako kritičen, premišljen in logično skladen način. Sploh ne dvomim, da vaša prepričanja temeljijo na dejstvih!

 • montyamp

  Za začetek bo treba počistiti UDBOVSKO KRIVOSODJE .
  Banditi vas ja lahko spravijo v zapor , “dok si reko keks” .
  UDBOVSKA DECA sami sebe seveda ne bodo spravili iz partijske greznice , saj se radi valjajo po smradu , kri ni voda .

 • Miro

  teli z belimi ovratniki naj se za sebe brigajo….ko bodo pa začeli davke plačevat, kot vsi drugi ! pa naj se oglasijo

 • Olga2345

  Kaj poreče godpod Stres na paktiranjo “vernikov”, Tonina in Šarca, s komunisti?

  • Caetano

   Tudi z islamisti paktirajo danes v Vatikanu, tako da je treba biti res zelo previden… Niso vsi v cerkvi za klasično evropsko kulturo ali pa so precej vodljivi.

  • caci

   kaj pa reče na ZVON 1 in 2,koje imel prste v medu

  • janez cepec

   ma ti si fuknena baba, pa kva poreče škof Stres na komunajzarja Janeza, ki sedi u prvih vrstah u cerku, licemerc, zarad glasov naivih ovac. če bo pa škof Stres glih najdu še kej cajta, se nej pa zamisle taprv nad sabo, kašne pufe je naredu, poj nad svojimi pedofilskimi duhovniki, nakonc pa, generalno nad svojo Cerkvijo

 • dob

  Še si tle? Dej spizdi, vešča.

 • dob

  Pia, pejt se zdravit!

 • macon

  Nič ostudnega ni napisal.

  • Ana Job

   Ne?
   Vsega so po njegovem krive ženske, krive so za sinove, ki so slabiči…. V bistvu pa ne pove, da so za vse krivi moški, ki raje trpijo, kot da bi usekali po mizi in presekali gordijski vozel . Obnaša se kot slabič, kar se vidi iz njegovih bolnih satir na ženske. Včasih tuhtam, da je bil pacient od Ruglja (ta je vedno krivil ženske) in da je ozdravljen pijanec, ki si je momentalno našel drug ekstrem in sicer pisanje jarih kač brez repa in glave.
   https://disqus.com/home/discussion/slovenec-life/splosna_diskusija_98/#comment-3944758114

 • Djuro Sumar

  Sem mislil, da so že maškare, potem pa vidim da je župnik v beli rjuhi.

 • Get Smart

  SOCIALIZEM = MURGL JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = JUGOKOMUNIZEM = USTAŠIZEM = ČETNICIZEM = TURČIZEM = FEVDALIZEM = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = MUSLIćKULTIZEM … vsi ti »-izmi« so t. i. POPULISTIČNE floskule, vse po vrsti so tvorbe kaviaržido KOMINTERNE = SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.
  Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
  = FORUM 21 = FORUM 21 je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA, ki ga je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVILA naropala v Sloveniji, predsednik pa je tovariš Milan KUćAN, ki je tudi predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ki so jo uradno preimenovali v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
  in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije, ki so ga uradno preimenovali v LDS.
  DeSUS Levica SABratuške SD ŠARAC … in Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški LDS i tako dalje do tokija, so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur (KPJ + SKOJ), ki je dejansko ENA = KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  T. i. “Levico” uradno naredijo z združitvijo 3 »novih obrazov:
  IDS + TRS + DsD.
  1. »IDS« – »Iniciativa za demokratični SOCIALIZEM« je “nov obraz”, ki ga je leta 2013 v hotelu UNION (na zasedanju združenja FORUM 21) ustanovil Milan KUćAN,
  2. »TRS« – »Trajnostni Razvoj Srbo-rvacko-jugo-komi-murgl-slavije« je “nov-obraz”, narejen za KUćANOVEGA zeta (ŠTRUKALJA – kao SINDIKALIST KSJS + SVIZ, pa državni svetnik, pa NADZORNIK KAD-a, pa NADZORNIK murgl jugokomi revije MLADINA … in še funkcij ima ta watchdog) in za kaviarŽIDOkominternističnega pussića Kermaunerja, splošno bolj znanega kot HANŽEKA (ex VARUH MURGL JUGOKOMI PRAVIC),
  3. »DsD« – »Delavska stranka Družbenopolitičnih-delavcev-MURGL_KOMI-JUGE« – starnko kao ustanovi PODPREDSEDNIK DeSUS-a in jo da v upravljanje drugarinici VIOLETI TOMIć. DsD je odcepek/”nov obraz” DeSUS-a, DeSUS je “nov–obraz” oz. odcepek od SD = Socialni demokrati, SOCIALNI DEMOKRATI oz. SD pa so “star–obraz” oz. le preimenovanje
  KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.
  –––––––
  Po združitvi 3 »novih obrazov« (IDS + TRS + DsD) ta »novi obraz« najprej preimenujejo v »ZDRUŽENO LEVICO« in nato v zdaj imenovano stranko: »Levica«.

  • Get Smart

   Take in podobne prakse izvaja kaviaržidoKOMINTERNA povsod po svetu, povsod ista preimenovanja, imenovanja …
   In tako nastopi čas, da MURGL KOMI JUGA po zgledu svojih kaviaržidoKOMINTERN gospodarjev širom Evrope oz. kar od Milvokija do tokija nje, preimenuje ZDRUŽENO LEVICO v »Levico« ():
   = LEVICA =
   ta “nov obraz” je ustanovila KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
   = FORUM 21 = na zasedanju FORUMA 21 v hotelu UNION leta 2013 =
   IDS oz. danes imenovano “Levico” ustanovi sam tovariš MILAN KUćAN;
   prvo nastopljeni predsednik IDS-ja = Luka Mesec.

   • Get Smart

    Uradni začetek Lučkine zvezde in pol Meseca je oznanil sam tovariš
    MILAN KUćAN, predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, in sicer leta 2013 v hotelu Union – iz uradnega obvestila:

    »Leta 2013 so se na omizju FORUMA 21 v hotelu Union zbrali
    tovariši na čelu s še živečimi partijskimi voditelji,
    uradnimi nosilci naziva predsednikov predsedstva Centralnega
    komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji in
    formalno pravnih naslednic te zločinske združbe (KP JUGOSLAVIJE)*,
    in sicer tovariš KUćAN, Kocijančič, Ribičič — vsi trije
    predsedniki SD-ja = KPJ, kjer so JAVNO PREDSTAVILI t. i.
    INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = IDS.«*
    ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
    * – INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM so najprej združili s TRS-om KUćANOVEGA zeta kao sindikalista SVIZ in KSJS in stranko štabnih babilonskih delavk Violete TOMIć, nakar so zadevo najprej PREIMENOVALI v »ZDRUŽENO Levico«, nato pa v »Levico«.

 • Get Smart

  Izbijte si iz glavic FLOSKULE tipa “leva politična opcija” in “desna politična opcija”, saj česa takega na tem svetu ni. Na svetu ni DRŽAVE, ki bi se imenovala ali bila leva/desna. Na svetu sta 2 RAZLIČICI (“opciji” nje) DRŽAVOTVORNOSTI in DRŽAVNOSTI (POLITIKA=državnost, državotvornost … = SKRB ZA POLITEJO = DELO ZA POLITEJO):

  __ I. __ –kaviaržido KOMINTERNISTIČNA država = KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = NACIONAL SOCIALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = kozojebizem = vukojebizem = transićizem = satanistično SUŽNJELASTNIŠTVO =
  red razredov =
  1. prvorazredne gazde = krvosesi
  2. drugorazredni psi čuvaji = WATCHDOGOVI
  3. brezpravni sužnji = LJUDJE = skratka »KULTURA SMRTI«
  in
  __ II. __ – država (politeja) LJUDI,
  kjer vladajo RESNICA, PRAVICA, PRAVO, DOBRI ČLOVEŠKI ODNOSI, DOMOLJUBJE, RODOLJUBJE … skratka »KULTURA ŽIVLJENJA«,
  ki smo jo Slovenci podarili ljudem tega sveta.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   »Levica« je IME in tako ga tudi uporabljajte. Je ime »novega obraza« MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, kot temu pravi murgl-jugokomunistični propagandni stroj, oziroma je ime novega oddelka MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, uradno je ime kakor »nove« MURGL JUGOKOMUNISTIČNE stranke v Sloveniji.
   »Nov obraz« MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE imenovan »Levica« je ustanovil sam PREDSEDNIK predsedstva Centralnega komiteja KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji
   tovariš MILAN KUćAN leta 2013 v hotelu Union.
   .
   Tovariš Milan KUćAN je tudi PREDSEDNIK združenja FORUM 21,
   .
   FORUM 21 združuje VES v Sloveniji NAROPAN KAPITAL (akumulacija kapitala – prvotna akumulacija kapitala, da bodo razumeli tudi ekonomski šnelkurskarji nje),
   je največje KAPITALISTIČNO združenje v Sloveniji in je V LASTI
   MURGL KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE.
   To združenje MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kapitalistov je USTANOVILO stranko »Levica«, ki se v gledaliških predstavah lutkovnega gledališča MURGLSKEGA kao bori proti pojmu kapital in za »performanse« dobi dele kapitala iz NAROPANEGA KAPITALA v Sloveniji.

   Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!