Kristjani po vsem svetu dočakali božič: Naj bo miren in blagoslovljen!

Slika je simbolična (Foto: STA)

Kristjani po vsem svetu so opolnoči, ko so se po številnih cerkvah začele polnočnice, pričakali božič, s katerim obeležujejo dan Jezusovega rojstva. Nadškofa metropolita, Stanislav Zore in Alojzij Cvikl, sta v Ljubljani in Mariboru darovala polnočnici. Evangeličanski škof Geza Filo je vodil božično bogoslužje v nedeljo popoldne v Ljubljani.

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu, kjer je imel papež Frančišek ob 21.30 sv. mašo. Danes bo papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božične maše bodo danes potekale tudi po številnih cerkvah v Sloveniji. Cvikl bo imel mašo ob 10. uri v mariborski stolnici, Zore pa v ljubljanski stolnici ob 16. uri. Škof evangeličanske cerkve Filo bo imel božično bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ob 11. uri.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim obeležujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Verniki na predvečer praznika, veliko izmed njih pa že veliko prej, postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

D. Č.