Kristjani praznujejo prihod svetih treh kraljev

Girolamo de Santacroce. Obisk svetih treh kraljev. Foto: wikimedia commons

Kristjani praznujejo prihod svetih treh kraljev. Po svetopisemskem zapisu je namreč vladar Judeje Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je res rodil novi judovski kralj. 

Večer pred današnjim praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer – prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha in Boltežar) z letnico novega leta.

Skupino kolednikov bosta sprejela tudi Cerar in Pahor
Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Skupino kolednikov bosta danes sprejela tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor.

Zlato, kadilo in mira
V Svetem pismu število učenjakov, ki jih je poslal Herod, ni navedeno. Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril: zlato, kadilo in miro. Od tod sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena. Ker so bili modri običajno učeni možje odličnega rodu, ki so imeli velik vpliv pri vladarjih, jim v Cerkvi pravijo tudi kralji.

V nekaterih državah, kot so Avstrija, Italija ali Hrvaška, je praznik svetih treh kraljev dela prost dan.

Pravoslavci bodo pričakali božič
Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Perana Boškovića božič za pravoslavne vernike pomeni veselje, ki ga rojstvo prinese v vsaki hiši, hkrati pa priložnost, da se notranje prenovijo.

N. K., STA