Kritična novinarka deležna groženj s smrtjo

Grožnje s smrtjo znani novinarki na spletu. Vir: Zajem zaslona, Twitter.

Znani novinarki in kolumnistki portala portal24 in tudi aktivni uporabnici Twitterja z nadimkom Johanca so včeraj grozili s smrtjo. Ob njeni sliki je Twitter uporabnik “bregles” zapisal: “ubit to kuzlo janšistično” in takoj zatem profil izbrisal. Očitno je nekdo odprl profil le za to grožnjo. Kolumnistka je dogodek že prijavila policiji, a je hkrati dejala, da po vsej verjetnosti ne bodo našli ničesar. “Nisem Nika … imam pa mapico, kjer se vse te zadeve shranjujejo za vsak slučaj, če res kje končam.”

V Sloveniji se v zadnjem času veliko govori o sovražnem govoru, ki so sprožili tisti, ki želijo utišati drugače misleče pod pretvezo, da širijo sovražni govor. Gotovo se spomnimo, da naj bi oktobra lani nekdo napadel direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, policija je izvedla obsežno akcijo in storilca so izsledili v rekordnem času. Naslovnice medijev so napolnili članki o napadu, sovražnem govoru, nestrpnosti in tudi podpori Niki Kovač. Nedavno naj bi se napad, tokrat verbalni, ponovil, a se je izkazalo, da ni bilo tako, kakor je Kovačeva opisovala, saj se je domnevni napadalec Žiga Petek javil kar sam in pojasnil dogodek. Čeprav policija še niti ni opravila preiskave, so vidni politiki, kot je Robert Golob, Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon javno obsodili napad in podprli Niko Kovač. V tem primeru, ko novinarka ni “njihova”, se je zgodba povsem drugače obrnila. Po grožnji je zavladala tišina, kot da se ni nič zgodilo.

Ironično je Johanca le nekaj ur pred grožnjo s smrtjo napisala kolumno z naslovom Ko politično nestrinjanje postane nestrpnost, v kateri je zapisala, da se žal vse pogosteje dogaja, da se v političnem in tudi drugem okolju z debato ne gre več v smeri dogovora, ki bo dober za vse, ampak v smeri, kako nasprotnika čim prej umakniti in utišati. “Politično in medijsko hujskanje proti ljudem, ki npr. težijo k tradicionalnejšim vrednotam, ne pelje nikamor drugam kot naravnost v nestrpnost in sovraštvo.”

V kolumni je še dejala, da nje ne moti, če se kak moški obleče v žensko, “le prepričuje naj me ne, da je ženska. Ne moti me, če trans osebe reklamirajo te in one izdelke. Moti pa me, ker tudi proizvajalci menijo, da ti ljudje nagovarjajo ženske. Moški, našemljen v žensko, naj bi predstavljal nas, ženske? Če to zavrnem, me bo kdo označil za nestrpno? Pa sem res?”

“Moja vera v Boga in dobro v ljudeh je večja od strahu … ni umika ni predaje,” se je še odzvala na grožnjo s smrtjo.

Grožnja kolumnistki Johanci (Foto: Twitter)

Robert Golob je Kovačevi pred kratkim ponudil vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, ki ga je tudi sprejela. Se bo odzvala na grožnjo s smrtjo, čeprav kolumnistka “ni njihova”? Doslej se na grožnjo s smrtjo novinarki še nista odzvala niti predsednica države niti predsednik vlade. Se je pa usul plaz podpore drugih ljudi.

https://twitter.com/LottaS10/status/1645405722186858496?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1645405722186858496%7Ctwgr%5E220f927ed35258a199acebe94efccb89dd9b73b9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fe-maribor.si%2Fzapis-na-twitterju-ki-vznemirja-ubit-to-kuzlo-jansisticno%2F

Sara Kovač