fbpx

Krkoviču so na Gimnaziji Jožeta Plečnika nasprotovali profesorji, ki sploh niso zgodovinarji

Foto: STA/Google maps

Odpoved predavanj Toneta Krkoviča na Gimnaziji Jožeta Plečnika je zahteval del tamkajšnjega učiteljskega zbora. Medtem ko so se na gimnnaziji predavanju ključne osebnosti osamosvojitve uprli profesorji, ki niso zgodovinarji, pa imajo različne šole in fakultete s Krkovičem izredno pozitivne izkušnje – tudi Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Tone Krkovič je sicer predaval že na številnih šolah in fakultetah po Sloveniji, med drugim na Fakulteti za družbene vede in na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v Ljubljani, je pojasnil za Novo24TV. Na FDV ga je v sklopu predmeta Mirovne študije povabila nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Kot je pojasnila za Tednik, so študentje takrat že tretje leto zapored sodelovali v projektu zbiranja pričevanj veteranov vojne za Slovenijo o sodelovanju posameznikov v pripravah na osamosvojitev Slovenije.

Ta nastop po njenem zagotovo ni bil sporen. Kot je dejala, so skupaj s študenti Krkoviča jemali takšnega, kot je takrat bil – zelo neposreden, odkrit in iskren. S strani študentov ni nikoli dobila nikakršnega sporočila, da bi bil nastop neprimeren.

Osnovnošolci s predavanjem izredno zadovoljni
Tone Krkovič je bil februarja letos gost tudi v 9. razredu Osnovne šole Alojzija Šuštarja, in sicer v okviru družboslovnega tedna. Osrednja tema je bila osamosvojitev Slovenije. Kot zunanji gostje so poleg gospoda Krkoviča učencem spregovorili še Ivan Oman, Lojze Peterle in škof Anton Jamnik. “Učenci so bili s predavanjem zelo zadovoljni. Razvil se je prijeten pogovor o tem, kako je potekalo osamosvajanje Slovenije,” je za Novo24TV pojasnil direktor Zavoda Sv. Stanislava Roman Globokar. Goste je povabil učitelj zgodovine Matej Kavčič, ki je bil odgovoren za izvedbo družboslovnega tedna.

Profesorji, ki niso zgodovinarji, so se uprli
Profesor zgodovine na Gimnaziji Jožeta Plečnika Svit Šturm je pred dnevi za Tednik pojasnil, da je glede predavanja prišlo do dvoma s strani profesorjev, ki niso zgodovinarji, češ, da je Krkovič v “določenem postopku”. Bili so mnenja, da bi bilo to lahko za dijake slabo in bi med njimi lahko povzročilo vznemirjenje. Profesorji zgodovine pa so bili po drugi strani – kljub različnim političnim prepričanjem – enotni, da bi bil obisk Krkoviča prvorazreden zgodovinski vir.

Zgodovinarka Anamarija Štimec, ki je Krkoviča povabila na gimnazijo, je sama že poslušala njegova predavanja, zato se ji je utrnila misel, da bi bile takšne informacije lahko koristne tudi za njihove dijake – zlasti maturante, ki naj bi bili zreli za analizo zgodovinskih virov.

Ravnatelj Gimnazije Jožeta Plečnika Anton Grosek je sicer v teh dneh na letnem dopustu, po informacijah tajništva šole pa prav tako ni na razpolago nobenega drugega sogovornika. Je pa na dan, ko je bilo načrtovano predavanje, za Novo24TV ravnatelj pojasnil, da sicer spoštuje Krkovičev prispevek k osamosvojitvi Slovenije, ampak da je za odpoved predavanja bistveno vprašanje, kaj je kot del pouka lahko obvezno.

Nina Knapič