fbpx

Kučanovemu prijatelju in plagiatorju Borisu Kobalu grozi zapor

Boris Kobal. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Boris Kobal se bo moral v začetku naslednjega leta oglasiti na celjskem sodišču zaradi svojega plagiatorskega dela Profesionalci espe. Na celjskem sodišču se bo zglasil 9. januarja 2020, ko je razpisan predobravnavni narok. Po 148. členu kazenskega zakonika je za kršitev materialnih pravic najvišja zagrožena kazen osem let zapora.

Boris Kobal si bo za vse življenje zapomnil plagiatorstvo komedije La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Kot je znano, je to z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo. Delo so nato v lanski sezoni premierno uprizorili v Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje v režiji Jaše Jamnika, po razkritju, da gre za plagiat, pa so predstavo v gledališču umaknili s sporeda.

Po poročanju STA se je Boris Kobal zaradi plagiata komedije Profesionalci espe kmalu po razkritju afere javno opravičil in zapisal, da ga je k dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Celjskemu gledališču je vrnil izplačani honorar v višini 13.000 evrov. Boris Kobal pa je bil nemudoma odstavljen iz mesta direktorja Šentjakobskega gledališča v Ljubljani. Za kako hudo nespoštovanje avtorjevega dela gre, pa priča tudi dejstvo, da pravi avtor te komedije, Aldo Nikolaj, sploh ni več živ – umrl je leta 2004. Njegova smrt pa ne Kobalu ne komurkoli drugemu ne daje nobene pravice, da si prilasti njegovo delo, saj avtorske pravice veljajo še 70 let po smrti avtorja (59. člen zakona o avtorski ali sorodni pravici). Tudi če bi od avtorjeve smrti preteklo več kot 70 let, se ne Kobal ne kdorkoli drug ne more pod njegovo delo podpisati kot avtor.

Desa Muck je v preteklosti kritično ovrednotila kulturni opus Borisa Kobala. (Foto: Facebook)

Boris Kobal v preteklosti deloval kot dvorni norček levice
V preteklosti smo v našem mediju velikokrat poročali o umetniškem delovanju Borisa Kobala. Njegov umetniški opus je kritično ovrednotila ena največjih slovenskih pisateljic in televizijka pomočnica v oddajah Maria Galuniča, Desa Muck. “Spremljala sem tudi tvoje delo, predvsem kar zadeva stendap, in ugotovila, da pomanjkanje idej nadomeščaš s tem, da je vsaka druga beseda, ki jo uporabiš, ‘pizda’, in da si še vedno nadevaš oguljen, stokrat predelan in preobrnjen plašč rohnenja čez desnico. Saj dobro obvladaš tole formulo: ‘Če boš čez nekoga pljuval, si boš vedno našel hvaležno občinstvo pri njegovih nasprotnikih.’ Tako so si dvorni norci že pred davnimi stoletji zagotovili kruh, danes so si pač nadeli ime humoristi ali celo satiriki, čeprav prava satira pomeni, da si kritičen do vseh(!) škodljivih družbenih pojavov, in ne samo do tistih, ki jih izvajajo določene stranke.

Luka Perš