Kaj je bil povod za tragično smrt 39-letnika iz Kamnika, ki je zaradi poplav izgubil vse?

Foto: Facebook

Po tem ko Kamniku vremenska ujma niti malo ni prizanesla, kamniška občina ponovno žaluje. Tokrat zaradi smrti 38-letnega Klemna Baloha, ki so ga našli mrtvega v okolici Kamnika. Uradno vzrok smrti še ni znan, šlo pa naj bi za samomor. Tudi njega in njegovo družino so hudo prizadele poplave, sodeč po njegovi objavi na FB pa za to obstaja tudi odgovorna oseba.

Prebivalci Šmarce so se po hudih poplavah znova odeli v črnino, umrl je njihov sovaščan Klemen Baloh, prav tako žrtev poplav. Tako kot ostalim je tudi njemu vremenska ujma vzela skoraj vse, za to pa po njegovem zapisu na FB obstaja odgovorna oseba, kar pa je za nas potrdila tudi oseba iz njegovega ožjega kroga. Šlo naj bi za člana Gibanja Svoboda, ki je tudi v sorodstvenem razmerju z današnjim ministrom za obrambo.

Klemen Baloh je bil pogrešan od torka, v četrtek pa je policija objavila vest, da so ga našli mrtvega. Njegova smrt ni bila posledica nesreče ali kaznivega dejanja, so sporočili iz PU Ljubljana, to pa je potrdil tudi Balohov prijatelj, ki nam je povedal, da je šlo za samomor. Kaj je bil razlog, da je Baloh dvignil roko nadse, ni znano, presenetilo pa je marsikoga, saj je bil Baloh eden od slovenskih vojakov, ki prenesejo marsikaj. Leta 2018 je prejel tudi priznanje za najboljšega vojaka sil Kfor meseca marca.

Foto: Facebook

V svoji objavi Baloh ni namigoval na to, da bo obupal
“Tudi meni voda ni prizanesla…vse kar sem vlagal v hišo je veliko uničilo v pol ure….da ne govorim o zbirki katero sem 20 let zbiral… Hvala Pgd Šmarca,sorodnikom,in takšnim ljudem, znancem za katere si nikoli ne bi mislil da mi bodo tako pomagali….Bom se pa posebaj vsakemu zahvalil….saj pravijo da v nesreči spoznaš kdo je pravi prijatelj. Bomo uredili zadeve, ker vem da so drugi še bolj nastradali,
” je v prvem odstavku zapisal Baloh, kar kaže na njegovo motivacijo, da nesrečo premaga in se bori naprej, zato je vest o njegovem domnevnem samomoru še toliko bolj nenavadna.

Foto: Faceboook

Nato je nadaljeval. “…Za Šmarco se pa ve kdo je krivec in bom vse naredili da bo odgovarjal…župan Matej Slapar vas pa prosim da pridete pogledati kaj eden nespametni človek naredi Šmarci….” Tako je zapisal na Facebooku 9. avgusta. V njem pa je namignil tudi, da za to, kar se je zgodilo Šmarci, obstaja odgovorna oseba. Tudi to je potrdil Balohov prijatelj, ki je prosil, da v tem trenutku ostane anonimen. Po njegovih besedah je bila predzadnja oseba, s katero je Baloh govoril, Marko Šarec, današnji član občinskega sveta Kamnik in član Gibanja svoboda, pa tudi sorodnik Marjana Šarca, ministra za obrambo. Prav v Marku Šarcu pa naj bi po besedah našega vira večina videla krivca za to, kar se je zgodilo, saj naj bi brez vseh potrebnih dovoljenj naredil gasilski poligon, ki je med tovarno MENINA in Kamniško Bistrico, “od koder je bilo preko podjetja Žurbi Team izvoženega preko 100  kamionov šodra, zaradi česar je nasip popustil in ogromno ljudi je utrpelo škodo,” je zapisal naš vir.

Foto: FB, Google

Poligon je zadnja pridobitev PGD Šmarca, kar je bil prav tako eden od razlogov za slavje ob 40-letnici PGD Šmarca, ki je potekalo konec maja v Šmarci, udeležil pa se ga je tudi nekdanji predsednik društva Marjan Šarec. Dejstvo, da je Marko Šarec nadzoroval dela v zvezi z gasilskim poligonom, ne bi presenetilo, saj je tudi sam nekoč sedel v upravnem odboru društva. Spomnimo, da sta bila  Marko in Marjan Šarec nekoč solastnika iste nepremičnine, na tem naslovu pa je bil kasneje sedež kamniškega odbora stranke LMŠ.

Šarec naj bi bil eden od zadnjih, s katerimi je Baloh govoril
Vir dodaja, da se je na Marka Šarca nanašal tudi zadnji Balohov zapis na FB, Šarec pa naj bi mu po tem celo grozil, kar je bila morebiti tudi vsebina njunega zadnjega pogovora pred Balohovo smrtjo. To je bila po besedah našega vira “kaplja čez rob”, z njegovimi navedbami pa naj bi se strinjali tudi v Komunalnem podjetju Kamnik, kjer naj bi Šarec še pred kratkim opravljal nadzorna dela. 

Obrnili smo se neposredno na dotične potencialno odgovorne osebe
Za dodatne odgovore o tem, kdo je odgovorna oseba za delo na gasilskem poligonu, smo se obrnili direktno na PGD Šmarca, enako pa smo se obrnili z vprašanji direktno kar na Marka Šarca, in sicer z naslednjimi vprašanji: “Iz zanesljivih virov smo dobili namig, da ste bili odgovorna oseba pri delih gasilskega poligona PGD Šmarca, poligona med Menino in Kamniško Bistrico. Ali drži, da se je poligon gradil brez potrebnih dovoljenj in v kolikor ne drži, ali lahki dokažete nasprotno? Ali drži, da se je iz lokacije poligona odvozilo preko 100 kamionov šodra s pomočjo Žurbi Teama?  To naj bi bi bil razlog, da je nasip popustil, zaradi česar so številni utrpeli škodo. Kako to komentirate? Naši viri so nas obvestili, da ste bili ena od zadnjih oseb s katero se je slišal Klemen Baloh pred tragično novico o njegovi smrti. O čem je tekel pogovor? Naš vir trdi, da vas je Klemen Baloh krivil za škodo, ki so jo utrpeli v Šmarci prav zaradi gradnje poligona brez potrebnih dovoljenj, kako to komentirate?”

Doslej smo odgovor prejeli le iz PGS Šmarca, v katerem nam je predsednik PGD Jure Jemec pojasnil naslednje: Na zemljišču, ki ga je PGD Šmarca zakupila za potrebe gasilskega poligona, ni bil odvožen gramoz. Opravili smo poravnavo terena, za kar ni potrebno dovoljenje. Končna oblika gasilskega poligona bo ravna travnata površina, za kar ni potrebno gradbeno dovoljenje. Marko Šarec ni odgovorna oseba v PGD Šmarca.”

Ana Horvat