fbpx

Bo koncert Svetlane Makarovič pred kipom Donalda Trumpa propadel? Skupina Orlek ostro zavrnila nastop in organizatorje obtožila širjenja lažnih novic! Preberite njihov odziv!

Svetlana Makarovič bo uprizorila novi marksistični kulturni dogek ob Kipu svobode v Moravčah. (Foto: STA/Facebook)

Svetlana Makarovič bo uprizorila novi marksistični kulturni dogek ob Kipu svobode v Moravčah. (Foto: STA/Facebook)

Najbolj znana slovenska “Luciferka”, kot je poimenovala svojo avtobiografijo Svetlana Makarovič bo v prihodnosti razširila svoj kulturni repertoar. V prihodnje bo poleg nostalgične slavljenja rdeče zvezde uprizorila še kulturni performens pred novim kipom svobode v Moravčah. Celotni projekt pa bo financirala iz lastnega žepa. Novo kulturno dogodivščino iz repertoarja Svetlane Makarovič pa bo lahko zainterisirana slovenska javnost spremljala že v mesecu januarju. Dobili pa smo odgovor glasbene skupine Orlek, kjer so kategorično zavrnili nastopanja na omenjenem dogodku in organizatorje obtožili, da širijo lažnive novice o njihovem nastopu. Spodaj si lahko preberete celoten njihov odziv.

V občini Moravče so pred nekaj dnevi postavili t.i. Kip svobode. Z njim se ni strinjalo že nekaj posameznikov, saj so na kip narisali brke podobnim Hitlerjevim. Svoje nestrinjanje pa bo dodala še Svetlana Makarovič. Sama  bo dogodek tudi financirala. Glede na to, da marsikateri upokojenec si ne more privoščiti normalnega preživetja v mesecu dni, bo slovenska Luciferka uprizorila ideološki dogodek marksistične kulture. V medijih pa je pojavljalo, da bodo nastopili Orleki. V glasbeni skupini so ostro zavrnili nastop na omenjenem dogodku in obtožili organizatorje, da širijo lažnive novice. Še ena lepa lastnost Luciferke Svetlane Makarovič.

Svetlana Makarovič pa ima v teh dneh veliko dela. Ob izidu njene avtobiografske knjige Luciferka so se grdo med sabo sprli na eni strani Svetlana Slapšak in Erik Valenčič proti Makorovičevi in Mateju Šurcu.

Svetlana Slapšak, Erik Valenčič in Svetlana Makarovič. (Foto: STA)

Svetlana Makarovič bila žrtev elektrošokovske terapije dr. Janeza Ruglja
V svoji omenjeni knjigi Luciferka je Svetlana Makarovič zapisala svojo izkušnjo pri zdravljenju dr. Janeza Ruglja. Zaradi stresa, ki ga je doživela ob neuspešnem pobegu skupaj z Borutom Kardeljem, je potrebovala psihiatrično pomoč. Kliniko, ki je obiskovala, je prevzel dr. Janez Rugelj. V svoji vojaški disciplini ni pustil Svetlani Makarovič obiskovati gledaliških vaj in jo je zaprl na zaprti oddelek v Polje. Tam je bila podvržena elektro-šokovski terapiji.

Svetlana Makarovič in Zoran Janković (Foto: Twitter)

Zdaj je svojo novo ljubezen našla v rdeči zvezdi ter postala lutka v rokah tranzicijske levice
Svetlana Makarovič pa je v zadnjih letih v medijskem prostoru znana po svojem žolčnem kritiziranju desnice in Katoliške cerkve, postala pa je glavni kulturni simbol prav tistih, ki jih je v komunistični Jugoslaviji sovražila. Pri njenih koncertih Nosil bom rdečo zvezdo gre za sanjav projekt, za željo, da bi se vrnili v čase rdeče zvezde, ko je še niso omadeževale komunistične oblasti. “Rdeči pentagram ima moč, da odganja nesrečo, zato so ga v starih časih vrezali otrokom na zibelko, da jih je varoval pred škopnikom in pred sanjsko moro. Zato se je ta pentagram med ljudstvom imenoval tudi morina taca,” pojasnjuje v knjigi. Rdeča zvezda je med vojno postala simbol upora proti fašizmu in nacizmu, po vojni so jo umazali partijski oblastniki. “Zavzemam se za prenovljeno in duhovno Osvobodilno fronto, ki bo namenjena boju za vrnitev delavskih pravic in solidarnosti.” Vendar se njeni dogodki spreminjajo v politične performanse tranzicijske levice za obračunavanje s slovensko desnico.

Objavljamo odgovor glasbene skupine Orlek, ki so ostro zavrnili nastop na marksističnem kulturnem performensu Svetlane Makarovič in elektronsko sporočilo organizatorjev dogodka, ki so želeli, da bi nastopila glasbena skupina Orlek:

 

Lep pozdrav.

Danes dopoldan (1.1.2020 ob 9:44 uri) sem dobil tale mail od organizatorjev koncerta Svetlane Makarovič. Zaradi Silvestrovanja, sem mail prebral šele okrog 13:30 ure. Seveda skupina Orlek nikakor NE želi nastopati na takšnem dogodku. Ker pa so že v mailu napisali, naj ne verjamemo nekaterim desnim medijem, sem po spletu raziskal vse objave o tem dogodku Svetlane Makarovič in videl, da ste tudi v vašem članku zapisali, da skupina Orlek igra na tam dogodku. Vem, da si noben medij kaj takšnega kar ne izmišljuje, zato mi je povsem jasno, da je ta »fake« informacija prišla lahko samo od organizatorjev. Njim sem že poslal mail, da ZAHTEVAMO, da medije obvestijo in da vsi, ki so že objavili, v roku ene ure tudi objavijo POPRAVEK, da to NE drži. Kot rečeno, NE drži, da bomo Orleki igrali tam, zato vas prosim, da popravite članek oz. naredite popravek, da Orleki ne bomo igrali tam, da ne želimo imet nič s tem in podobnimi dogodki in da organizatorji
zlorabljajo naše ime. Hvala za razumevanje in upam, da boste to tudi storili. Srečno in uspešno 2020 vas želim.

Elektronsko sporočilo organizatorjev:

Spoštovani,
zanima me, če ste pripravljeni sodelovati na koncertu ob Kipu svobode v Moravčah, ki bi ga organizirala Svetlana Makarovič. Koncert naj bi se zgodil nekje v januarju. Prosim vas, ne ozirajte se na desne medije, ki podajajo pretežno fake news.
Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko uspehov v letu 2020.

Luka Perš