fbpx

Nekoč je izdal vir, danes tvita neumnosti – to je piarovec UKC Ljubljana Jure Brankovič

Bivši novinar Pop TV in RTV Slovenija, izdajalec zaupnih virov, sedaj pa tiskovni predstavnik na UKC Ljubljana Jure Brankovič. (Foto: Facebook)

Nekdanji novinar POP TV in RTV Slovenije, sedaj glavni predstavnik za stike z javnostjo na UKC Ljubljana Jure Brankovič opravlja svoje delo neprofesionalno in malomarno. Situacija ob širitvi koronavirusa je resna, Jure Brankovič pa kot oseba, odgovorna za posredovanje informacij, ni odgovoril na vprašanje našega novinarja. Namesto tega nas je začel podučevati, kako bi morali ravnati. Je pa to precej logičen odziv za nekdanjega novinarja, ki je znan po tem, da je izdal svoj vir. Svojo pot na mestu piarovca v UKC Ljubljana si je zgradil z odličnimi povezavami v Šarčevi LMŠ. Zaradi nevestnega dela in malomarnih odgovorov Jureta Brankoviča je v lanskem letu UKC Ljubljana grozila globa v višini več kot 20 tisoč evrov. Vprašanja glede nevestnega dela Jureta Brankoviča pa smo naslovili tudi na generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja.

Novinarki televizije Nova24tv Marjanci Scheicher je tiskovni predstavnik UKC Ljubljana Jure Brankovič celo napisal, da bodo obveščali javnost zgolj enkrat na teden. Kaj je njegovo delo, očitno ne ve. Ko smo dobili informacije, da je potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom v UKC Ljubljana, smo takoj poslali vprašanje. Odgovora nismo prejeli. To smo v članku tudi zapisali. Namesto, da bi opravlil svoje delo in nam posredoval informacije, se je Brankovič odzval s tvitom, da je naša informacija lažna. Ko smo danes spet vprašali, pa nam je arogantno napisal: “Veseli nas, da ste danes informacijo preverili. Ne drži.” Na svojem zasebnem Twitter profilu pa je delil službeno elektronsko pošto, kjer je pokazal elektronsko sporočilo našega medija.

Kot bi želel dokazati, da je popolnoma nesposoben, je poslal naslednje elektronsko sporočilo. “Vsekakor bi pred objavo informacij od resničnih novinarjev pričakoval, da jih preverijo, sploh če so na meji verjetnosti. Dosegljiv sem tudi po telefonu oziroma zaradi obilice klicev vsaj po SMS. Novinarji razumejo pravila, ki veljajo in v nasprotju z vašim primerom včeraj ne objavljajo neresničnih informacij. Še več če objavijo neresnice, se zanje opravičijo in jih popravijo. Če vas citiram: Vsekakor gre za resna vprašanja in vsaj glede na vašo pozicijo bi pričakoval, da se tega zavedate in odzivate.”

UKC Ljubljana (Foto: STA)

V Italiji, Avstriji in na Hrvaškem obveščajo svoje državljane, Jure Brankovič pa se dela, kot da pri nas ni nobene nevarnosti
Jure Brankovič se očitno ne zaveda, kakšna je njegova vloga. Namesto, da bi odgovarjal na vprašanja in sodeloval z mediji, raje obračunava z njimi. V sosednjih državah Avstrije, Italije in na Hrvaškem svoje državljane obveščajo takoj in nemudoma. V Sloveniji pa se tako Ministrstvo za zdravje kot največja bolnišnica v državi UKC Ljubljana obnašata, kot da je Slovenija oddaljena od kriznih izbruhov pandemije koronavirusa najmanj 100 tisoč kilometrov stran.

Hrvaška je potrdila pozitiven primer okužbe s koronavirusom. Okužena je mlada oseba. (Foto: Twitter)

Govoric o prikrivanju okužb vse več
Kot bivši novinar POP TV in RTV Slovenija bi se moral zavedati, kako pomembne so takojšnje informacije. Vsak dan dobivamo veliko podobnih informacij od zdravstvenega osebja. Vse to terja takojšen odgovor. Nikakor ni medij kriv, da te informacije objavi. Kriv je Jure Brankovič, ki ni sposoben odgovarjati na vprašanja in odstraniti vsak dvom. Malomarno delo v službi je namreč hud prekršek. Bralce bomo obvestili, kako bo odgovoril generalni direktor Poklukar. Glede na njegove izjave, da zahteva strokovno in vestno delo, bo takšno malomarnost Brankoviču težko spregledal.

 

Minister za zdravje Aleš Šabeder se ne zaveda resnosti pandemije koronavirusa. (Foto: STA)

Zaradi nevestnega dela Jureta Brankoviča na položaju glavnega predstavnika za stike z javnostjo v UKC Ljubljana grozila globa do 20.900 evrov kazni
Jure Brankovič pa svojega dela ni opravljal vestno v lanskem letu, ko so v Škandalu 24 poizvedovali o odgovorih glede helikopterskih prevozov in plačevanje ZZZS. Potem ko je Brankovič na celoten sklop vprašanj odgovoril samo z naslednjimi besedami: “Spoštovani, ZZZS za plačevanje helikopterskih storitev bolnišnicam ne namenja sredstev, zato nimajo podlage za plačilo tovrstnih storitev. Za zahtevane dokumente vas prosimo, da nam posredujete popolno vlogo po ZDIJZ,” nakar se ni več oglasil, so po preteku zakonskih rokov za pomoč pri iskanju odgovorov prosili urad informacijskega pooblaščenca.

Jure Brankovič je kljub pozivu informacijske pooblaščenke še naprej zavajal v svojih odgovorih, da je svoje delo opravil vestno in odgovorno.

Jure Brankovič je kljub pozivu informacijske pooblaščenke še naprej zavajal v svojih odgovorih, da je svoje delo opravil vestno in odgovorno.

Ko so njihovo vlogo preučili, je Brankovič, oziroma UKC Ljubljana prejel poziv urada k razkritju informacij. Iz poziva izhaja, da bo moral UKC Ljubljana, če ne bodo spoštovali zakona, plačati do 20.900 evrov globe.

Jure Brankovič, ko je bil še novinar na RTV Slovenija. (foto: facebook)

Jure Brankovič skupaj z novinarskimi kolegi iz Preverjenega izdal zaupni vir o helikopterskih prevozih v UKC Ljubljana
V letu 2019 smo poročali o tem, kako so novinarji oddaje Preverjeno na POP TV izdali novinarski vir, ki je želel posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov, ki jih opravi Slovenska vojska. Nedopustno je določene informacije, ki jih je novinarjem pripravljen zaupati vir, posredovati tretji osebi, kaj šele njegovemu delodajalcu. S tem je POP TV kršil novinarski kodeks, kar izjemno škodi novinarskemu poklicu. V oddaji Preverjeno pa so ga izdali, ob tem da mu na sporočilo sploh niso odgovorili. Sporočilo so namreč takoj preposlali Juretu Brankoviču, nekdanjemu novinarju oddaje Preverjeno in TV Slovenija (Tarča). Brankovič ga je poslal naprej, in sicer vodji korporativne varnosti na UKC Ljubljana Matjažu Tavčarju, ki je vir takoj uradno kontaktiral – vse to pa se je zgodilo v roku ene same ure.

Jure Brankovič in glavna urednica oddaje Preverjeno sta izdala zaupni vir. (Foto: printscreen)

Jure Brankovič svojo kariero zgradil s prestopom v Šarčevo LMŠ in bil v preteklosti velik varuh dela obrambnega ministra Karla Erjavca
Jure Brankovič je pred kratkim tudi prešel v Listo Marjana Šarca in prek te stranke postal novi član nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije (STA). Brankoviču pa so kolegi iz oddaje Preverjeno sporočilo izdanega vira – žvižgača posredovali ne zgolj zato, ker je bil prej “njihov” – novinar POP TV in oddaje Preverjeno – ampak tudi zato, ker je Brankovič “zaščitnik” Slovenske vojske ter Ministrstva za obrambo v medijih. Tako so dejansko želeli zaščititi ministra za obrambo Karla Erjavca in del vrha Slovenske vojske pred novo veliko afero.

Glede vloge Jureta Brankoviča na mestu tiskovnega predstavnika UKC Ljubljana smo poslali vprašanje generalnemu direktorju UKC Ljubljana Janezu Poklukarju:

1. Včeraj smo poslali novinarsko vprašanje našega novinarskega kolega Ivana Šokića glede potrditve naših informacij o okužbi koronavirusa na UKC Ljubljana, vendar glede na resnost situacije nam ni poslal odgovora. Kako to komentirate?

2. Na naše poizvedovanje nam je napisal, da  ne delamo profesionalno. Naši novinarki Marjanci Scheicher je povedal, da bodo zaradi resnosti situacije podajali javne informacije samo enkrat na teden. V kasnejših svojih odgovorih preko elektronske pošte pa nam je odgovoril, da bi od profesionalnih novinarjev pričakoval, da ga pokličemo po telefonu in preverimo situacijo. Sedaj nas zanima, ali lahko iz strani Jureta Brankoviča pričakujemo sprotno obveščanje slovenske javnosti ali bomo o koronavirusu res poslušali informacije enkrat na teden?

3. Zanima nas tudi, kako komentirate, da je službeno elektronsko pošto Jure Brankovič javno objavlja na svojem twitter profilu?

4. Vedno več je različnih informacij glede okužbe koronavirusa na UKC Ljubljana. Tuje države sproti obveščajo svoje državljane. Zakaj tega ne dela Jure Brankovič v svoji funkciji glavnega predstavnika za stike z javnostjo na UKC Ljubljana?

Luka Perš