Nekoč je izdal vir, danes tvita neumnosti – to je piarovec UKC Ljubljana Jure Brankovič

Bivši novinar Pop TV in RTV Slovenija, izdajalec zaupnih virov, sedaj pa tiskovni predstavnik na UKC Ljubljana Jure Brankovič. (Foto: Facebook)

Nekdanji novinar POP TV in RTV Slovenije, sedaj glavni predstavnik za stike z javnostjo na UKC Ljubljana Jure Brankovič opravlja svoje delo neprofesionalno in malomarno. Situacija ob širitvi koronavirusa je resna, Jure Brankovič pa kot oseba, odgovorna za posredovanje informacij, ni odgovoril na vprašanje našega novinarja. Namesto tega nas je začel podučevati, kako bi morali ravnati. Je pa to precej logičen odziv za nekdanjega novinarja, ki je znan po tem, da je izdal svoj vir. Svojo pot na mestu piarovca v UKC Ljubljana si je zgradil z odličnimi povezavami v Šarčevi LMŠ. Zaradi nevestnega dela in malomarnih odgovorov Jureta Brankoviča je v lanskem letu UKC Ljubljana grozila globa v višini več kot 20 tisoč evrov. Vprašanja glede nevestnega dela Jureta Brankoviča pa smo naslovili tudi na generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja.

Novinarki televizije Nova24tv Marjanci Scheicher je tiskovni predstavnik UKC Ljubljana Jure Brankovič celo napisal, da bodo obveščali javnost zgolj enkrat na teden. Kaj je njegovo delo, očitno ne ve. Ko smo dobili informacije, da je potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom v UKC Ljubljana, smo takoj poslali vprašanje. Odgovora nismo prejeli. To smo v članku tudi zapisali. Namesto, da bi opravlil svoje delo in nam posredoval informacije, se je Brankovič odzval s tvitom, da je naša informacija lažna. Ko smo danes spet vprašali, pa nam je arogantno napisal: “Veseli nas, da ste danes informacijo preverili. Ne drži.” Na svojem zasebnem Twitter profilu pa je delil službeno elektronsko pošto, kjer je pokazal elektronsko sporočilo našega medija.

Kot bi želel dokazati, da je popolnoma nesposoben, je poslal naslednje elektronsko sporočilo. “Vsekakor bi pred objavo informacij od resničnih novinarjev pričakoval, da jih preverijo, sploh če so na meji verjetnosti. Dosegljiv sem tudi po telefonu oziroma zaradi obilice klicev vsaj po SMS. Novinarji razumejo pravila, ki veljajo in v nasprotju z vašim primerom včeraj ne objavljajo neresničnih informacij. Še več če objavijo neresnice, se zanje opravičijo in jih popravijo. Če vas citiram: Vsekakor gre za resna vprašanja in vsaj glede na vašo pozicijo bi pričakoval, da se tega zavedate in odzivate.”

UKC Ljubljana (Foto: STA)

V Italiji, Avstriji in na Hrvaškem obveščajo svoje državljane, Jure Brankovič pa se dela, kot da pri nas ni nobene nevarnosti
Jure Brankovič se očitno ne zaveda, kakšna je njegova vloga. Namesto, da bi odgovarjal na vprašanja in sodeloval z mediji, raje obračunava z njimi. V sosednjih državah Avstrije, Italije in na Hrvaškem svoje državljane obveščajo takoj in nemudoma. V Sloveniji pa se tako Ministrstvo za zdravje kot največja bolnišnica v državi UKC Ljubljana obnašata, kot da je Slovenija oddaljena od kriznih izbruhov pandemije koronavirusa najmanj 100 tisoč kilometrov stran.

Hrvaška je potrdila pozitiven primer okužbe s koronavirusom. Okužena je mlada oseba. (Foto: Twitter)

Govoric o prikrivanju okužb vse več
Kot bivši novinar POP TV in RTV Slovenija bi se moral zavedati, kako pomembne so takojšnje informacije. Vsak dan dobivamo veliko podobnih informacij od zdravstvenega osebja. Vse to terja takojšen odgovor. Nikakor ni medij kriv, da te informacije objavi. Kriv je Jure Brankovič, ki ni sposoben odgovarjati na vprašanja in odstraniti vsak dvom. Malomarno delo v službi je namreč hud prekršek. Bralce bomo obvestili, kako bo odgovoril generalni direktor Poklukar. Glede na njegove izjave, da zahteva strokovno in vestno delo, bo takšno malomarnost Brankoviču težko spregledal.

 

Minister za zdravje Aleš Šabeder se ne zaveda resnosti pandemije koronavirusa. (Foto: STA)

Zaradi nevestnega dela Jureta Brankoviča na položaju glavnega predstavnika za stike z javnostjo v UKC Ljubljana grozila globa do 20.900 evrov kazni
Jure Brankovič pa svojega dela ni opravljal vestno v lanskem letu, ko so v Škandalu 24 poizvedovali o odgovorih glede helikopterskih prevozov in plačevanje ZZZS. Potem ko je Brankovič na celoten sklop vprašanj odgovoril samo z naslednjimi besedami: “Spoštovani, ZZZS za plačevanje helikopterskih storitev bolnišnicam ne namenja sredstev, zato nimajo podlage za plačilo tovrstnih storitev. Za zahtevane dokumente vas prosimo, da nam posredujete popolno vlogo po ZDIJZ,” nakar se ni več oglasil, so po preteku zakonskih rokov za pomoč pri iskanju odgovorov prosili urad informacijskega pooblaščenca.

Jure Brankovič je kljub pozivu informacijske pooblaščenke še naprej zavajal v svojih odgovorih, da je svoje delo opravil vestno in odgovorno.

Jure Brankovič je kljub pozivu informacijske pooblaščenke še naprej zavajal v svojih odgovorih, da je svoje delo opravil vestno in odgovorno.

Ko so njihovo vlogo preučili, je Brankovič, oziroma UKC Ljubljana prejel poziv urada k razkritju informacij. Iz poziva izhaja, da bo moral UKC Ljubljana, če ne bodo spoštovali zakona, plačati do 20.900 evrov globe.

Jure Brankovič, ko je bil še novinar na RTV Slovenija. (foto: facebook)

Jure Brankovič skupaj z novinarskimi kolegi iz Preverjenega izdal zaupni vir o helikopterskih prevozih v UKC Ljubljana
V letu 2019 smo poročali o tem, kako so novinarji oddaje Preverjeno na POP TV izdali novinarski vir, ki je želel posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov, ki jih opravi Slovenska vojska. Nedopustno je določene informacije, ki jih je novinarjem pripravljen zaupati vir, posredovati tretji osebi, kaj šele njegovemu delodajalcu. S tem je POP TV kršil novinarski kodeks, kar izjemno škodi novinarskemu poklicu. V oddaji Preverjeno pa so ga izdali, ob tem da mu na sporočilo sploh niso odgovorili. Sporočilo so namreč takoj preposlali Juretu Brankoviču, nekdanjemu novinarju oddaje Preverjeno in TV Slovenija (Tarča). Brankovič ga je poslal naprej, in sicer vodji korporativne varnosti na UKC Ljubljana Matjažu Tavčarju, ki je vir takoj uradno kontaktiral – vse to pa se je zgodilo v roku ene same ure.

Jure Brankovič in glavna urednica oddaje Preverjeno sta izdala zaupni vir. (Foto: printscreen)

Jure Brankovič svojo kariero zgradil s prestopom v Šarčevo LMŠ in bil v preteklosti velik varuh dela obrambnega ministra Karla Erjavca
Jure Brankovič je pred kratkim tudi prešel v Listo Marjana Šarca in prek te stranke postal novi član nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije (STA). Brankoviču pa so kolegi iz oddaje Preverjeno sporočilo izdanega vira – žvižgača posredovali ne zgolj zato, ker je bil prej “njihov” – novinar POP TV in oddaje Preverjeno – ampak tudi zato, ker je Brankovič “zaščitnik” Slovenske vojske ter Ministrstva za obrambo v medijih. Tako so dejansko želeli zaščititi ministra za obrambo Karla Erjavca in del vrha Slovenske vojske pred novo veliko afero.

Glede vloge Jureta Brankoviča na mestu tiskovnega predstavnika UKC Ljubljana smo poslali vprašanje generalnemu direktorju UKC Ljubljana Janezu Poklukarju:

1. Včeraj smo poslali novinarsko vprašanje našega novinarskega kolega Ivana Šokića glede potrditve naših informacij o okužbi koronavirusa na UKC Ljubljana, vendar glede na resnost situacije nam ni poslal odgovora. Kako to komentirate?

2. Na naše poizvedovanje nam je napisal, da  ne delamo profesionalno. Naši novinarki Marjanci Scheicher je povedal, da bodo zaradi resnosti situacije podajali javne informacije samo enkrat na teden. V kasnejših svojih odgovorih preko elektronske pošte pa nam je odgovoril, da bi od profesionalnih novinarjev pričakoval, da ga pokličemo po telefonu in preverimo situacijo. Sedaj nas zanima, ali lahko iz strani Jureta Brankoviča pričakujemo sprotno obveščanje slovenske javnosti ali bomo o koronavirusu res poslušali informacije enkrat na teden?

3. Zanima nas tudi, kako komentirate, da je službeno elektronsko pošto Jure Brankovič javno objavlja na svojem twitter profilu?

4. Vedno več je različnih informacij glede okužbe koronavirusa na UKC Ljubljana. Tuje države sproti obveščajo svoje državljane. Zakaj tega ne dela Jure Brankovič v svoji funkciji glavnega predstavnika za stike z javnostjo na UKC Ljubljana?

Luka Perš

 

 • Ivan Ivanovič

  On je vojak na fronti zoper fašiste. Tako so mu vcepili v betico in tako se obnaša. Demokratične kulture nima niti za vzorec.

  • Novakec1

   Kaj pa če je to za njega 100% demokracija, demokracijo si vsak po svoje tolmači in zato je veliko shanja po slolandiji in Svetu

   • Ivan Ivanovič

    Demokracija ni to, da mediju, ki ni po tvojem politično-ideološkem okusu kot odgovoren za obveščanje javnosti, soliš pamet, namesto da mu daš korektne informacije. Naloga piarovca je obveščanje, ne politikantsko prerekanje z mediji, ki od njega želijo relevantne informacije. Če si demokracijo vsak tolmači po svoje, si delovnih obveznosti ne more. Poleg tega so tudi glavne demokratične norme zapisane v ustavi in zakonih, ki jih ni mogoče poljubno interpretirati. Tudi obveščanje javnosti je zapisano v zakonih. Prepotentnež se pač obnaša kot prvorazredni državljan, ki se lahko norčuje iz medija, ki ni namenjen prvorazrednim državljanom. Zasluži si edino odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. To ni piarovec, to je ideološki brambovec.

    • Novakec1

     Pri nas ustavni sodniki ne vedo kako tolmačiti ustavo, zakonodaja je samo za navadne smrtnike itd… da ne nakladam na dolgo in široko tako kot večina tanajboljših komentatorjev.

  • tomven

   Ah ne, boji se za svojo ritko, šupak natančneje, saj ve kako divji so ti domobranci… Na bolniško pa ne sme trenutno, je prevroče…

 • Gren

  BUČMAN BUČKAST BUTLNAST BRAKOVIĆNAST

 • Zgledujte se po ZDA in Avstriji glede pravopisa……SLOVENSKA ABECEDA NE POZNA ČRKE “Ć” jebem vam mater poćefurjeno…….v Avstriji se ta klovn piše Poznich v ZDA pa Poznic …… ne pozabiti, slovenstvo se začne pri vas na osebnem nivoju, in ne “v narodu”…..in ne boste verjeli, lahko ga kazensko ovadite zaradi malomarnosti in povzročanja splošne nevarnosti in opuščanja uradne dolžnosti…da ne boste samo cvilili….

  • Ehnaton

   General vidim, da si že pred menoj sporočil nekako isto, kot jaz malo za tabo. Nič hudega, bolje večkrat, kot nobenkrat.

   • preveri tole: Povzeto po novi študiji, objavljeni v SCMP in si jo lahko v angleškem jeziku preberete na tej povezavi, ima CoVid-19 ‘HIVu podobno mutacijo’, katera lahko ustvari strukturo poznano kot “razpoka” v žebljastem glikoproteinu (spike glycoprotein). V primerjavi s SARS je ta način vstopa v človeške celice “100 do 1000 krat” bolj učinkovit. “Follow-up” študija teh rezultatov, ki so jo opravili na Huazhong fakulteti za znanost in tehnologijo v Wuhanu, je potrdila ugotovitve Univerze Nankai in sicer so zapisali: “Te mutacije nismo uspeli najti v virusih SARS, MERS in Bat-CoVRaTG13(koronavirusu, ki je prisoten v netopirjih in za katerega so prvotno domnevali, da je originalen vir novega koronavirusa zaradi 96% podobnosti genov), to bi lahko bil razlog, zakaj je SARS-CoV-2 bolj nalezljiv, kot drugi koronavirusi”. Očitno kitajski znanstveniki za nov koronavirus ne uporabljajo imena CoVid-19, ki ga je določila WHO, ampak uporabljajo “interno” oznako SARS-CoV-2 (27.2.2020 07:58 CET) Vir: Alternative Media Blog AMBasador21

   • mimogrede….minilo je 4 ure odkar sva oba opozorila na pravopisne napake novinarjev nova24tv glede uporabe črk slovenske abecede……prosim če vse “mekane Ć”, ki jih v slovenski abecedi ne najdemo zamenjate bodisi z “C” ali pa z “Č”…..in se prenehate počofurjeno pisno izražati…..že angleščino težko gledamo v pogovornem jeziku pa razne “šraufncigerje” v semi/nemških narečjih slovenije….pa sta angleščina in nemščina svetovna jezika v top10 jezikov sveta…..tako da srbščino ali pa bosanščino ali pa rvackinštino prosim vi, ki ste najbolj slovenski spletni portal mainstream medijev v sloveniji, prosim izpustite iz nabora črk,ki jih uporabljate pri pisnem izražanju….

  • Boco

   Se zelo strinjam. Dodal bi še opomnik ali zahtevo, da se s slovenskih tipkovnic odstranijo črke Ć in Đ. Prav tako se neslovenske črke ne smejo uporabljat na uradnih dokumentih itd …

 • Pepy

  Le kje najdejo take bumbarje, sramota za firmo …

  • anzek

   Kako kje? On je vendar naš!

   p.s.
   Ne bo več dolgo na tem položaju.

 • Kalabicnikola

  Brankoviči sure rojeni izdajice. Srbe na Kosovu izdo Brankovič, osvetijo jih Rankovic

 • Ehnaton

  Kadar gre za vprašanja, ki zadevajo splošni interes javnosti in v primeru ogroženosti zdravja državljanov R Slovenije o tem ne more biti najmanjšega dvoma, ima le ta pravico biti obveščena. Nedvomno tudi obstaja pravna podlaga za sprožitev postopkov zoper tistega, ki javnosti to pravico protipravno odreka, zato je nemudoma to potrebno tudi storiti. Postavljati zgolj novinarska vprašanja ni dovolj, Se jim jebe za to, mediji so itak njihovi.

 • bubamara

  LMŠ -> stranka novinarjev. Če imamo stranko upokojencev, pa naj bo še novinarjev. Bodo vsaj ljudje lažje razumeli. Moram pa jim čestitat. Nategniti takšno množico ljudi, kot so jo z Šarcem, to bo težko ponovit. S tega vidika jim samo čestitam. Glede na inteligenco naroda mogoče to niti ni bilo težko.

 • sloustava

  Krsinar, Vodusek, presstitucija, ste pod drobnogledom samega predsednika g. Pahorja. Preberem “pompozni” naslov v Reporterju o starcu z verjetnim vsadkom sovrastva tov. Hvalici in vem: avtor Krsinar! Kako zelo infantilno, se posebej, ko se spomnimo izrecenih besed v Tarci s strani super veleumnega LMSjevca Golubovica! Krsinar, Krsinar, propad morale na n-to,potenco!

 • macon

  Navajeni smo, da komunajzarji vedno lažejo, da se delajo lepe. Popolnoma so brez moralnega vodila in sramu.

  Sodobni levičar je demoniziran iztirjen človeček, nevrotik in pizdek, kreatura, ki se je treba sramovati in izogibati.

 • althar

  Pa dobro, a je kdo v Sloveniji, ki še verjame uradnim izjavam in nekemu Brankoviču?

 • RATATA

  Zjutraj so na RaPrviSlo pripovedovali o lažnem spominu, ki si ga ustvarimo sami.
  O tem so prof.dr.mr.ji govorili že kar nekajkrat.
  Nisem pa še slišal, da bi kdo omenil lažni spomin, ki ti ga vcepijo drugi – npr.lažnivi mediji in lažnivi učitelji kot izvajalci lažnivega izobraževalnega programa!
  Desetletja trajajočega t.j. večgeneracijskega!

 • radames

  Urednica oddaje Preverjeno na POP TV Alenka Arko ujeta na laži!

  Ta oddaja je večinoma skupek laži. Tudi sam se jih nekoč – zaradi dobrega poznavanja obravnavane teme – ujel na laži. Te oddaje in POP TV na splošno, se sploh ne gleda. Za vas kot novinarje je razumljivo, da spremljate vse medije, za nas pa velja pravilo: čim manj gledanja POP TV!

 • xtc

  Mislim ,da bi morali dati Brankovića na čevelj ne pa plačati kazni.

 • Franc Branc Domobranc

  To 24sata je potrebno dol zapret in ključ v bunar vršt.

 • Svoboda

  Saj ni cudnga lms lakaj je