fbpx

Pred 70 leti se je rodil slavni Zvitorepec, ki je komunistom subtilno nastavil ogledalo

Foto: Nova24TV

Mineva 70 let, odkar je nastal slavni Zvitorepec. Kasneje so se mu pridružili še pametni želvak Trdonja in lakomni volk Lakotnik. Znamenita trojica stripovskih junakov, ki je nastala v najtrših komunističnih časih, je številnim generacijam slovenskih otrok polepšala otroštvo, mladim v srcu pa še danes služi kot eden najlepših nostalgičnih spominov na otroštvo. 

Miki Muster je slavnega junaka začel risati v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je komunizem z največjo ideološko silo pustošil po Sloveniji. Gre za obdobje informbiroja, ko so bili, prav neverjetno za današnji čas, celo stripi prepovedani, saj se je oblast bala, da bi ji satirični avtorji nastavili ogledalo. Ko je strip naposled “dovolila”, je to storila tako, da je sama začela izdajati stripovski časopis, a s predpogojem. Objavljali so lahko sami slovenski avtorji, junaki so morali imeti živalske lastnosti, zgodbe pa so morale temeljiti na basnih in imeti poučno vsebino. Tako so svinčeni časi komunizma botrovali nastanku najprej slavnega Zvitorepca, nato pa še Lakotnika in Trdonje.

Nikoli nasilni
Trije junaki, vsak s svojim distinktivnim karakterjem, so se v Musterjivih stripih podajali na pustolovščine, obiskovali gore, se spopadali s pirati, se prebijali skozi gosto džungelsko podrast, razreševali zločine na drugi strani Atlantika, na neki točki so celo odkrili časovni stroj, s katerim so lahko odpotovali v srednji vek, pa tudi v prihodnost, pravzaprav v današnji čas. Musterjeve zgodbe je zaznamoval jasen zaplet in razplet, na koncu pa je sledil nauk zgodbe. Tako je Muster ne le zabaval, temveč tudi vzgajal svoje mlade bralce. Ta vzgojni moment je bil Mustru še posebej pomemben. Kot se je rad pohvalil, njegovi junaki svojih ciljev niso nikoli dosegli z nasiljem. Morda se je ponekod pojavila kakšna buška, nikoli pa kri. Kot je dejal Muster sam, je v njegovih stripih vedno zmagalo dobro.

Foto: STA

Večna privlačnost Musterjevih junakov
Trije junaki pa še danes burijo domišljijo otrok in otrok v srcu. V času, ki ga zaznamujejo pametni telefoni in računalniške igrice, trije junaki ohranjajo svojo privlačnost. Musterjeve stvaritve definirajo “intrigantne pustolovske zgodbe z zapletom in razpletom, sočnimi dialogi v zdaj že malce arhaičnem jeziku in pestra izbira domišljijskih tem,” je za RTV pred časom komentiral poznavalec stripa Iztok Sitar. Kot za isti medij pred leti povedal Aleksander Buch, lastnik Strip.art.nice in založbe Buch, skoraj ne mine dan, ko v striparnici ne bi prodali vsaj kakšnega stripa treh junakov. Zaradi izrednega zanimanja je bila enajstdelna zbirka junakov leta 2010 ponatisnjena.

Kritik komunizma
Muster pa je bil tudi velik kritik komunističnega režima kot tudi strank in politikov, ki so dedovali privilegije nekdanje oblasti in svojo dediščino s pridom koristili še v samostojni in demokratični Sloveniji. V svojih političnih karikaturah je do teh zavzemal dosledno kritično stališče, a tudi tu je bilo zaznati njegovo filozofijo nenasilja. Njegove karikature so vedno naslavljale slaba dejanja politikov, nikoli politikov samih. Muster je za življenjsko delo iz rok Boruta Pahorja prejel srebrni red za zasluge, nagrado za življenjsko delo.

Andrej Žitnik