fbpx

“Prispevek polkovnika Štefana Šemrova v času osamosvajanja je nenadomestljiv”

Prispevek polkovnika Štefana Šemrova je v času osamosvajanja nenadomestljiv in je bil odločilnega pomena na področju zahodne štajerske pokrajine.

V Laškem je potekala spominska slovesnost ter odkritje spominskega obeležja Štefanu Šemrovu, polkovniku Slovenske vojske.

Na začetku je delegacija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve položila venec na grob pokojnega Štefana Šemrova v Laškem. V delegaciji so bili Aleš Hojs, predsednik VSO, dr. Božo Predalič, generalni sekretar Združenja, ter praporščaki. Pri polaganju venca so bili prisotni tudi ožji družinski člani, sorodniki in njegovi nekdanji stanovski kolegi in prijatelji.

Kasneje je sledila maša za Domovino v cerkvi Svetega Martina v Laškem, ki jo je daroval dekan župnije gospod Rok Metličar. V pridigi je posebej poudaril potrebo po negovanju pristnih domovinskih čustev. Ljubezen do Domovine je nedeljiva in mora predstavljati ravnanje, ki pelje in pripelje do ljubezni in edinosti slovenskega naroda.

Osrednji del slovesnosti je bilo odkritje spominskega obeležja Štefanu Šemrovu na Gradu Tabor v Laškem. Na lokaciji, kjer je bilo odkrito spominsko obeležje, sta se 25. julija 1990 tajno sestala Anton Krkovič in Štefan Šemrov z namenom organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je bila obrambna organizacija novo nastajajoče države Slovenije.

Spominsko obeležje je odkril Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO, ki je med drugim dodal, da je pri nas več takšnih ljudi in osebnosti, ki si zaslužijo takšna obeležja, Štefan Šemrov pa je eden izmed najpomembnejših v takratni zahodni štajerski pokrajini.

Pozdravni nagovor sta imela Srečko Javornik, predsednik OO VSO Laško, in župan Občine Laško, Franc Zdolšek, ki je pozval k enotnemu nastopanju vseh obstoječih veteranskih organizacij, ne samo v Laškem, ampak tudi na državni ravni.

Slavnostni govornik je bil dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Počaščen in vesel je bil, da je lahko prisostvoval slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja polkovniku SV, Štefanu Šemrovu. Poleg že omenjenih zaslug v osamosvojitvenem času nas je seznanil z delom in njegovim prispevkom pri graditvi in krepitvi obrambne moči sodobne Slovenske vojske.

Slovesnost je bila obogatena s kulturnim programom, za katerega so poskrbeli Vaška godba z Vrha nad Laškim, moški pevski zbor Sedraž in skupina Ta mlad’ pobi.

Vančo Tegov