Profesor Jordan Peterson v pogovoru za podkast slavnega ameriškega komika osmešil Špelo Kožar: “Tista slovenska levičarska novinarka ni bila preveč razgledana!”

Špela Kožar je gladko pogorela v svojem besednem duelu z ameriškim profesorjem Jordanom Petersonom. Foto: YouTube.

Novinarka Televizije Slovenija Špela Kožar je pred nekaj dnevi znova razburila slovensko javnost, ko je v oddaji Studio City naredila intervju s slavnim kanadskim kliničnim psihologom Jordanom Petersonom, ki je v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču predaval okrog 1.800 poslušalcem, med drugim o ozadju razmišljanja v svoji drugi knjigi, ki je izšla letos spomladi – 12 pravil za življenje: protistrup za kaos, ki ga je dokončno izstrelila med svetovne mislece. Kožarjeva je namreč občinstvu na javni televiziji predvajala samo izseke intervjuja in tako izpustila večji del dialoga, v katerem je profesorja provocirala z levičarsko agendo, a jo je Peterson s svojimi argumenti gladko “sezul”, da ga je lahko samo še poskusila preglasiti z vpitjem, hitrim menjavanjem tem in vsiljevanjem svojega lastnega mnenja, ne da bi profesorju pustila do odgovora. No, če ste mislili, da jo je Peterson pozabil, ste se še kako ušteli. Kožarjeva je bila po zaslugi svojega družbenopolitičnega poslanstva omenjena v Petersonovem pogovoru z Joejem Roganom, ki je bil objavljen tudi na socialnem omrežju YouTube in ima že več kot milijon ogledov. No, na svojo “slavo” Kožarjeva bržkone ne bo pretirano ponosna, saj jo je Petersen označil za klasično levičarko, ki nima prav veliko v glavi.

Naj spomnimo. V štiriminutnem intervjuju z Jordanom Petersonom, ki ga je Kožarjeva pripravila za oddajo Studio City, ki jo ob ponedeljkih na javni televiziji vodi Marcel Štefančič, jr., smo lahko videli, kako je poskušala novinarka profesorja prikazati kot konservativca in homofoba, ki da na Twitterju širi sovražni govor, saj si mu je celo drznila soliti pamet, kako naj se obnaša na socialnih omrežjih, njegovo pozitivno razmišljanje o kapitalizmu pa je poskušala diskreditirati tudi tako, da ga je uvrstila med tisti odstotek ljudi na svetu, ki so na račun drugih bogati, nakar jo je Peterson podučil, da mednje spada tudi sama in naj njeno razmišljanje ne bo omejeno samo na slovenski prostor, temveč globalno.

Špela Kožar je nato intervju, v katerem jo je Jordan Peterson popolnoma osmešil, zaključila s svojim lastnim mnenjem, “da je debata s Petersonom kot bojišče. Ni le pridigar. Je tudi sam svoj največji vernik. Polemika je tako že vnaprej izgubljena bitka”. S tem je, razumljivo, sprožila val ogorčenja in posmehovanja v slovenski “tvitosferi”. Novinar Reporterja Nenad Glücks je med drugim zapisal: “A ona revica je mislila zmagati v polemiki s Petersonom!?” Uporabnik Sas se je pridružil Glücksovemu razmišljanju: “Njena intelektualna enakost s Petersonom se konča pri uvodnem pozdravu.” Bine Traven pa je brez oklevanja Kožarjevo postavil tja, kamor meni, da spada: “Tipično komunajzarsko. Če nasprotniku nisi dorasel v ničemer, se poslužiš omalovaževanja vsega, kar nasprotnik ima, zna in je, sam pa nikdar nič od tega!”

Joe Rogan Experience #1208 – Jordan Peterson. (Foto: YouTube)

V razpravi, v kateri ni mogla zmagati, je Kožarjeva Petersona označila za “samega svojega vernika”
Še najbolje pa je način delovanja kontroverzne novinarke opisal uporabnik Branko Kneževič, ki je za Kožarjevo dejal, “da če v razpravi ne more zmagati, ker nekdo ne kupi njenih ‘argumentov’ ali zgolj nasprotuje, potem je drugi pač vernik. Včasih fašist, v glavnem pa skrajnež”. Zanimivo, Kneževičeve besede so se znova izkazale za resnične le nekaj dni pozneje, ko je predsednik skrajne levičarske stranke Levica, Luka Mesec, ekonomista in publicista Bernarda Brščiča kar v državnem zboru, hramu slovenske demokracije, označil za fašista. No, sicer pa, po komentarjih na Twitterju sodeč, Špele Kožar tako ali tako skoraj nihče več ne jemlje resno. Kot je povedal uporabnik Franc, “je vprašanje, kaj ima ona za polemizirat, kokoš? Ona je še zaenkrat zelo slaba novinarka in je zato postavljena, da poroča, ne pa polemizira. Dokler se ne opraviči SDS, je ne bom več jemal resno”.

Slika, ki pove več kot tisoč besed. “Bila jednom jedna zemlja,” v srbohrvaščini na svojem Facebook profilu sledilcem sporoča Špela Kožar in se klanja totalitarni rdeči zvezdi. (Foto: Nova24TV)

Naj spomnimo. Francova kritika je letela na letošnji majski incident, ko je Kožarjeva meni nič, tebi nič, Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo označila za nevarne in glavne krivce za plakate s sovražno vsebino, ki jih je, kot se je pozneje izkazalo, na lastno pest izdelal in nalepil najstnik. “Tole je viselo po (mojem) Velenju. Plakati so odstranjeni in prijava podana. No, fino. Komaj čakam, da bo Pahor spet poudaril, kako mora relativni zmagovalec (13 % vs 87 %!!) sestaviti vlado. In komaj čakam, da jeseni nekateri someščani spet obkljukajo skrajno Janševo politiko, tisti drugi pa ne gredo volit. #iFEARslovenia,” je takrat na Facebooku kričala Kožarjeva. Slišalo se jo je vse do Kolodvorske, kjer so se od njenih izjav distancirali, jih označili za nedopustne in svoje novinarje pozvali, naj ohranijo profesionalnost.

Peterson: “Levičarska novinarka ni mogla sprejeti dejstva, da je del populacije tistih, ki zatirajo”
No, da Kožarjeve še zlepa ne bomo pozabili, pa je zdaj poskrbel tudi profesor Jordan Peterson sam, saj se je v pogovoru za podkast slavnega ameriškega stand-up komika Joeja Rogana razgovoril o novinarki Televizije Slovenija.

“Pred dnevi sem govoril z novinarko, levičarsko novinarko (Peterson je uporabil izraz lefty), ni bila preveč razgledana. Govorila je o enem odstotku. Jaz sem rekel, da če zaslužiš več kot 32 tisoč dolarjev na leto, si del enega odstotka. Temu je nasprotovala, zanikala je, da je del enega odstotka. Rekel sem, da je tako po svetovni statistiki in da je ona po tej statistiki del enega odstotka. Najprej je rekla, da ne verjame tej statistiki. Mislil sem si svoje in naj pač pogleda sama statistične podatke. Zanimivo je, da je zanjo oznaka enega odstotka zatiralcev veljala samo na ravni njene države. Takoj ko sem rekel, da mora razširiti svoj pogled na celotni svet, in takrat je del težave in ne rešitve, je bilo to zanjo nevzdržno. Ni se mogla zamisliti, da je del populacije tistih, ki zatirajo, čeprav živi v zahodni državi in je dobro plačana novinarka. Živi tako rekoč privilegirano življenje,” je o Kožarjevi razlagal Peterson, kar je Rogan pospremil s pomenljivim krohotom.

Na žalost celotnega intervjuja s Petersonom nismo videli, saj ga je Kožarjeva izrezala in objavila samo štiriminutni pogovor.

T. F.