fbpx

[Video] Dr. Ivan Štuhec: “Globoka država bo obstajala vse dotlej dokler ji bo na oblast uspevalo postaviti svoje marionete”

Foto: YouTube

Levičarska oblastna koalicija na čelu s predsednikom vlade Marjanom Šarcem brije norce iz Ustavnega sodišča RS v zvezi s financiranjem obveznih programov v zasebnih šolah. To pa dokazuje tudi nedavno dogajanje v Državnem zboru RS, ko je koalicija vehementno zavrnila ustavno obtožbo zoper Marjana Šarca, dokaz za to pa je mogoče iskati v napovedi ministra za šolstvo Jerneja Pikala, da bo ta pripravil spremembo šolske zakonodaje, s katero bo država uvedla še bolj diskriminatorni odnos do zasebnih šol, ki jih upravlja cerkev. O problematiki financiranja zasebnih šol, aktualnem dogajanju, delovanju mainstream medijev, sovražnem govoru in globoki državi, je v oddaji Sreda v sredo spregovoril moralni teolog dr. Ivan Štuhec, ki opozarja, da bo globoka država obstajala vse dokler bo tej uspelo na oblast postavljati svoje marionete. 

Po besedah Štuheca se zgodba glede financiranja zasebnega šolstva vleče že pet let. “Celotna prejšnja garnitura z Mirom Cerarjem na čelu ni uspela razrešiti tega vprašanja. Zakaj ne? Ker so koalicijski partnerji, predvsem stranka SD, ves čas temu nasprotovali. Seveda Cerar ni uspel dobiti ustrezne večine v parlamentu, da bi uresničili odločbo ustavnega sodišča. Kaj ustavno sodišče zahteva od izvršilne veje oblasti? To, da če država tudi privatnemu oziroma zasebnemu šolstvu predpisuje določen program, ki ga zasebne šole morajo izvajati, potem je država dolžna tudi 100- odstotno plačati. Ostalo kar ni zahteva države oziroma ni pogoj, da dokončaš osnovno šolo, seveda do tistih država nima 100-odstotne obveze.”

Gre za ideološki boj slovenske levice proti cerkvenemu šolstvu
Okrog tega se kopija lomijo že peto leto, poudarja Štuhec in dodaja, da sedanja vladna garnitura tega problema ni zapisala v koalicijsko pogodbo. Obstajajo sicer neke ustne zaveze, da naj bi se v letošnjem letu to razrešilo. Ampak kot vemo je stranka SDS predlagala zakon s katerim bi se lahko sprememba uredila, aktualna koalicija pa ni bila za to. “Ko sem poslušal zadnjo izjavo Matjaža Hana je šlo nekako v tej smeri, saj bomo našli rešitev s katero bomo zadovoljili ustavno sodišče in s katero bomo zadevo uredili tako, da ne bo potrebno državi nič več plačati.” Ta zgodba okrog ustavnega sodišča, to kar predstavlja ustavno obtožbo, ta zgodba zadeva samo osnovne šole in 100-odstotno financiranje osnovnošolske izobrazbe, ker je ta v Sloveniji po Ustavi RS obvezna.

“Ker je obvezno, je logično, da mora država 100-odstotno pokriti stroške za tisto, kar zahteva, da je nekaj obveza. Pri celotni stvari so bili argumenti za in proti že 100-krat položeni na mizo in tukaj sploh ne gre za odkrivanje nove tople vode, ampak gre za ideološki boj, ki ga slovenska levica bije predvsem proti cerkvenemu šolstvu. To je edini razlog, zakaj se zadeva zavlačuje. Bomo videli ali bo sedanji premier, kaj bolj uspešen kot je bil Cerar, ali se bo isto zgodilo, da bodo koalicijski partnerji grozili z odhodom iz koalicije. Hecno je, da se v Sloveniji zaradi vsega skupaj 360.000 evrov na leto, ki bi jih država dala več zasebnemu šolstvu, okrog tega vprašanja prepirajo in natezujejo že pet let. Medtem pa milijarde letijo skozi okna, pa nikomur nič.”

Glede na to, da je Pikalo podal dvoumno napoved, da bo v treh tednih predlagal nek zakonski ukrep, ki naj bi zadovoljil oboje, jasno pa je, da gre za nek ideološki boj zoper ustanove, ki so v domeni cerkve, kaže, da ne bo volk sit in koza cela. “Mislim, da bodo skušali pripraviti neko tako rešitev s katero bodo sebe vizavi ustavnega sodišča sebe pokrili, nam pa bodo sklestili katera druga sredstva, za katera bodo oni naredili interpretacijo, da nam ta ne pripadajo. Na to smo na nek način že psihološko že pripravljeni, ker vemo, da se v tej smeri razmišlja.” 

Novi obrazi niso rešitev sami po sebi

Vse vlade, ki so nastajale na način, da so postali predsedniki vlad ljudje, ki prej v politiki niso imeli kilometrine (Cerar in Šarec), so po besedah Štuheca na začetku mandatov doživele hitre menjave ministrov. “To kaže na to, da novi obrazi niso vešči upravljanja s takimi sistemi. To bi bilo za problematizirati. Ne pa da se večina slovenske javnost bolj ali manj tolaži s tem, da je Šarec korajžen, ker je dva ministra moral zamenjati, nihče pa se ne vpraša, kje so vzroki.”

Foto: sta

Štuhec poudarja, da je vzrok za to, da na odgovorne državne funkcije prihajajo ljudje, ki te funkcije niso vešči. “Taki ljudje na tak položaj nikoli ne bi smeli priti. Minister, ki mora odstopiti zaradi komunikacijskih razlogov, nikoli ne bi smel postati minister, vendarle premier in predsedniki strank, bi morali vedeti, koga lahko na določeno mesto postavijo in koga ne. Drugo je, če minister sam sprejme napačno odločitev, ki je bila narejena v kontekstu njegovih pristojnosti nekega državotvornega odločanja. Ne pa da se sedaj dogaja, da iz nehumanih osebnih odnosov odhajajo ministri iz svojih položajev. To kaže na slabost te kadrovske zasedbe.”

Prav tako je problematično tudi to, da so tisti, ki niso bili izvoljeni v parlament, sedaj pozicionirani v državnem aparatu, ve tem ali drugem ministrskem resorju ali celo pri premierju samem. “To kaže na neko politično kupčkanje, ki je daleč od stroke,” je prepričan Štuhec. V času desne vlade so bili mediji polni ust stroke, v zadnjih dveh vladah pa ni važno, če je stroka v ospredju, ampak, da so v ospredju tisti, ki so ideološko prav naravnani in ki so zaslužni za to, da sploh nastane takšna koalicija, kakršna je nastala.

Javnomnenjske ankete ustvarjajo javno mnenje ne pa ga merijo
Štuhec javnomnenjske ankete opredeljuje kot neke vrste manipulacijski balon, ki se ga da ustvarjati in se ga vedno znova ustvarja. “To sploh ni realna slika. Realne slike so takrat, ko so volitve. Takrat se pokaže, kdo ima težo, ne pa vmesne javnomnenjske raziskave. Nič ne dam na to. Še najmanj pa v Sloveniji, kjer točno vemo, da so javnomnenjske raziskave narejene zato, da ustvarjajo javno mnenje ne pa da ga merijo. Mnogi državljani na žalost ne vidijo gobje v probleme, ampak kupijo za resnično, kar se vsak dan ponuja. Če mediji za  nekoga dan za dnem ponujajo negativno sliko, za nekoga pa pozitivno sliko, potem javnost začne na ta način stvari razumevati. Dlje od tega se ne gre pri teh stvareh,” je prepričan Štuhec.

O sovražnem govoru želijo učiti tisti, ki ustvarjajo sovražni govor
Štuhec se je v pogovoru dotaknil tematike sovražnega govora in poudaril, da naj nas o sovražnem govoru ne učijo tisti, ki so tako rekoč več kot pol stoletja gojili sistematično laži o naši preteklosti in s tem ustvarjali sovražni govor in vplivali na pojav sovraštva med narodom. “Torej ti nimajo nobene moralne kompetence za to, da bodo govorili, kaj sovražni govor je in kaj ni.” Ob tem je opozoril na primer Slovencev, ki so iz Slovenije bežali pred totalitarnim sistemom. Te so namreč označili za narodne izdajalce in sovražnike ljudstva.

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

“Če ne bili zavedni Slovenci, ne bi govorili o argentinskem slovenskem čudežu, namreč ti so imeli pravi odnos do svoje domovine in slovenstva. Ko se zgodovina interpretira na teh ideoloških predpostavkah in se prenaša iz generacij lahko rečemo, da gre za sistematični sovražni govor, ki bi lahko pripeljal tudi do nasilja. O sovražnem govoru lahko govorimo takrat, ko je zadnji efekt takega govora pravzaprav nasilje, ne pa karkoli drugega. Zanimivo, da je nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič dejal, da krščanstvo po definiciji ni sovražno.”

Kučan in njegovi podtikajo pasje bombice 
Štuhec je prepričan, da v ospredje vsake toliko časa dobimo neko temo, ki jo lansira ali Milan Kučan ali njegovi, da se ukvarjamo z lažnimi temami, namesto da bi se ukvarjali z realnimi in resničnimi problemi ljudi in slovenske politike. “To bi lahko imenoval pasje bombice, ki se jih vrže, malo zadimijo situacijo v Sloveniji in znotraj tistega se vidi vse manj jasno kot bi se sicer.” Ob tem pa se je Štuhec opozoril na krepitev medijskega prostora, ki se ga v  celoti ne obvladuje kot se mainstream medije in dodal, da gre gotovo marsikomu na živce, da drugi mediji odpirajo teme, ki jih uradni ne bi ali da odpirajo tiste o katerih drugi ne pišejo. “Naprimer, če želiš izvedeti, kaj o aktualnem dogajanju migranstke problematike, moraš na Nova24TV, ker drugi mediji o tem praktično ne poročajo. Tisti, ki so blizu problematiki, vedo da gre za resen problem, a če bi slepo sledili mainstream medijem, bi sklepali, da to ni resen problem.”

Milan Kučan

Glede na to, da se vedno bolj pogosto s strani levice omenja fašizem, se je Štuhec dotaknil tudi ti tematike in poudaril, da na slovenskih tleh ni zgodovinsko potrjenega nobenega resnega gibanja, ki bi ga lahko opredelili kot fašizem. Sicer je res, da so bili nekateri Slovenci pristaši Mussolinijevega fašizma in Hitlerjevega nacizma, a ti niso delovali na teritoriju Slovenije, ampak izven.

“Nekega gibanja ali političnega gibanja ni. Zato je v Sloveniji uporaba izraza fašizma sovražni govor, obrekovanje in obmetavanje nekoga s tem kar to ni. Če je nekdo domoljub in ima nacionalno zavest, zaradi tega ni fašist ali nacionalsocialist. Če nekdo želi poudarjat, da je prva naloga skrb za lasten narod, državo in domovino, ima prav,” je povedal Štuhec.

Tudi ameriški predsednik Donald Trump poudarja: najprej ZDA, izpostavlja Štuhec in dodaja, da je to povsem prav, saj te tvoji državljani volijo, služiš pa tistim, ki so te izvolili. “To seveda ne izključuje skrbi za druge in globalnega vidika. Misli globalno, deluj globalno. Kje je problem Evrope? Premalo deluje lokalno, preveč globalno.”

Patriotizem predstavlja opozorilo napačni politiki

“Če bo tako nadaljevala, na kar se glede izgube evropske identitete opozorili tudi evropski intelektualci, nas lahko to pelje v razkroj družbe, propad Evrope. Strinjam se, da če bi se Evropa razbila, bi lahko vpliv širili ljudje kot je Putin, ki jim je razkroj Evrope v interesu, zato je potrebno narediti vse, da do tega ne pride.” Hkrati pa Štuhec izpostavlja, da patriotizem predstavlja opozorilo napačni politiki, populizmi so namreč odziv na napačno politiko. “Kritizirajo populiste, ne pa tistih, ki so jih povzročili.”

Foto: YouTube

Sedanje Evrope ne bi bilo v taki obliki, če ne bi bilo verodostojnih katoličanov in kristjanov, ki so Evropo postavili na noge, je prepričan Štuhec. Že to dejstvo pove, da so bili kristjani po II. svetovni vojni čistih rok, da so naredili spravni proces med Francijo in Nemčijo. “Če se sodobna Evropa ne bo obračala k ustanoviteljem in k njihovi viziji, potem to pomeni, da Evropo peljemo v napačno smer in razkroj. Evrope ne bi bilo brez Evropske ljudske stranke oziroma ne bi bila takšna kot je. Evropski socialni demokrati so drugje nekaj povsem drugega kot pri nas, saj večina nima povezave s s staro komunistično partijo, katere cilj je bila likvidacija nasprotnika. Naši se še vedno niso od tega ogradili in hodijo na proslave, ki temeljijo na lažnih zgodovinskih predpostavkah in ki zanikajo dejstva, ki so se tam dogajala. Slovenska socialdemokracija ni podobna tistim v Evropi, še najmanj nemški.”

Slovenija brez Patrie in Zvonov

Štuhec je prepričan, da je bila ena največjih napak socialdemokratske smeri v Evropskem parlamentu, da ta od bivših komunističnih držav ni zahtevala, da naj se jasno distancirajo od revolucionarnih metod upravljanja z državo, preden jih sprejmejo v internacionalno povezavo. S tem so namreč naredili levjo uslugo nekdanjim komunističnim državam.

Na koncu se je Štuhec dotaknil vsebine svoje knjige z naslovom Slovenija brez Patrie in Zvonov, kjer je zbral svoje komentarje, ki so se  nanašali okrog Patrie, dodal pa je tudi daljši prispevek o vprašanju mariborske nadškofije in Zvonov. “Zagovarjam prepričanje, da se ne bi smelo mariborski škofiji zgoditi kar se je, če bi bilo v Sloveniji kaj zdrave pameti in poštenosti in če ne bi ključne umazane vloge odigrala udbovska banka NLB, ki ni želela sprejeti sanacije Zvonov.”

Foto: Nova24TV

Glede vsakokratne prodaje katerega od podjetij, v katerem so bili Zvonovi tudi lastniki, je Štuhec izpostavil kot enega najbolj kričečih primerov Helios, ki so ga ob krizi kupili za 160 milijonov, prodali pa za 560 milijonov. Glede na to, da so bili Zvonovi 40-odstotni lastniki in če bi bi ti še ostali, bi lahko polovico svojih dolgov že samo pri prodaji ene firme poravnali. “Šlo je za umazano igro, v kateri se je znašla mariborska škofija, to pa ne opravičuje nekaterih napačnih potez, ki so jih vlekli tisti odgovorni za škofijske finance.”

Za konec je Štuhec poudaril, da bo globoka država živela dokler ji bo uspelo na oblast nastavljati svoje marionete. “Prva generacija globoke države je dala vajeti naslednikom, seveda imajo ti od globoke države materialne koristi. Dokler bodo genererirali politiko, ki bo imela od njih koristi in dokler bodo generirali ekonomsko politiko, od katere bodo imele nove generacije koristi, tako dolgo bo to težko premakniti. Kako se lahko takega plevela rešiš? Rešili bi se ga lahko če pred 29 leti, če bi bili manj naivni, tudi zaslužni s Pučnikom na čelu, ki so bili dobro misleči in so naivno verjeli, da je v vsakem nekaj dobrega in da se bo dalo državo postaviti na druge temelje. Žal smo videli, da je šlo za prevaro,” izpostavlja Štuhec.

H. M.