fbpx

Takšne imamo med “azilanti”: Alžirec v Postojni zaprosil za mednarodno zaščito, čeprav je bil v Franciji osumljen zaradi terorizma!

Foto: epa

Medtem ko nekateri živijo v iluziji, da je Slovenija imuna na težave, ki jih s sabo prinašajo nezakoniti migranti, pa situacija v Postojni kaže, da smo na dobri poti, da kmalu postanemo naslednja Švedska ali Francija. V Postojni se je namreč znašel migrant, ki je bil v Franciji osumljen terorizma, pa si je kljub temu zaželel pridobiti azil, čeprav je že kar štirikrat nezakonito vstopil v schengen. Policija je namreč prišla do podatkov, da Alžirec predstavlja grožnjo za nacionalno varnost.

Tožnik, rojen leta 1990 v kraju Alžir, je bil  29. decembra 2017 prijet s strani policije pri ilegalnem prečkanju državne meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo, 5. januarja 2018 pa je vložil pri pristojnem organu prošnjo za priznanje mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji. Ob vložitvi prošnje je bil tožniku pravnomočno na podlagi 4. alineje prvega odstavka 84. člena Zakona o mednarodni zaščiti (ZMZ-1) odrejen ukrep omejitve gibanja na Center za tujce, saj je bilo na podlagi podatkov, pridobljenih s strani policije, ugotovljeno, da tožnik predstavlja grožnjo za nacionalno varnost Republike Slovenije.

Več držav članic EU izrazilo sum
5. januarja letos je bil pristojni organ s strani policije obveščen o podatkih, ki kažejo na to, da je več držav članic Evropske unije izrazilo sum, da tožnik predstavlja varnostno tveganje na evropskih tleh, ter da mu je izrečenih več ukrepov, med drugim prepoved vstopa v državo. Nadalje je navedeno, da so francoski varnostni organi tožnika opredelili kot nevarno osebo, za katero sumijo, da je pripadnik teroristične organizacije, in da mu je zato izrečena prepoved vstopa v Francijo.

Alžirec naj bi do julija 2017 dvakrat poskušal dobiti vizo za Francijo, pa mu je bila ta v obeh primerih zavrnjena. Njegov namen je bil priti v Francijo, od koder bi nadaljeval pot v Španijo, kar je tudi navedel v prošnji za izdajo vizuma na francoski ambasadi. Pristojni organ iz tega razloga ni verjel tožnikovim trditvam, da je bil namenjen v katerokoli evropsko državo, saj je ta v izjavah spreminjal odgovor, katera država mu predstavlja ciljno državo.

Iz dopisa št. 8500-4/2017/4 z dne 4. januarja 2018, ki je označen s stopnjo tajnosti “TAJNO”, je razvidno, da Alžirec predstavlja grožnjo za nacionalno varnost Republike Slovenije. Sicer je zoper omenjeni sklep tožnik sprožil upravni spor, o katerem je naslovno sodišče odločilo s sodbo I U 100/2018-13 z dne 17. januarja 2018 in tožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Pristojni organ je nato odločil o tožnikovi prošnji za mednarodno zaščito in jo z odločbo z dne 19. februarja 2018 zavrnil kot očitno neutemeljeno. Odločba je postala 12. marca 2018, potem, ko je sodišče zavrnilo vloženo tožbo, pravnomočna in pristojni organ je 19. marca 2018 obvestil Policijsko postajo Ilirska Bistrica, ki je tožnika obravnavala pri vstopu v državo, o pravnomočno končanem postopku.

Primer Alžirca, ki je bil v Franciji osumljen zaradi terorizma, predstavlja nazoren primer, kako se mnogi migranti navzven prodajajo kot begunci, v resnici pa so migranti, ki bi radi brezskrbno živeli na račun davkoplačevalk in davkoplačevalcev, ali pa celo radikalizirani muslimani, katerih cilj je vojna proti nevernikom. Kot lahko vidimo, se nam tudi v Sloveniji kopičijo ljudje, ki v našo državo pod nobenim pogojem ne sodijo, ampak bi jih bi bilo potrebno takoj izgnati preko meje.

N. Ž.