Levica usklajeno v pogrom nad “bogate” kmete

Foto: Twitter

Včeraj je po prestolnici pošteno zadišalo po dizlu in pomladi. Slovenski kmetje so s traktorji po desetletjih pokazali moč in uporni duh slovenskega podeželja, potem ko je ta dolga leta prenašal levičarske zlorabe in zapostavljanje. In to tako zelo silovito, da se je nizozemskega scenarija zbala celo oblast. Zato so včeraj socialna omrežja preplavili anonimni troli, režimski novinarji in javni intelektualci v skupnem napadu na slovenske kmete. Videti je, da so vsi prišli napadat z istimi argumenti, kot da jim je nekdo dal navodila. 

Spomnimo, včeraj so kmetje pod vodstvom sindikata kmetov Slovenije izvedli enega največjih protestov v zgodovini države – po ocenah se je protesta udeležilo okrog 1500 traktorjev, ki so zasedli pomembne vpadnice v mestu. Kmetje so protestirali proti vladni ignoranci: od krčenja kmetijsko obdelovalne zemlje s širjenjem okoljevarstvenega območja Natura 2000, do žaljivega o zaščiti živali, do evropske uredbe o prepovedi fitofarmacevtskih sredstev – uredba, s katero se je slovenska vlada brez težav strinjala, čeprav ima potencial uničiti slovenskega kmeta.

Protesta niso organizirale politične stranke kot socialistične politkolesarske proteste pod patronatom opozicije KUL. Kmetje za razliko od politkolesarjev (in drugih družbenih deležnikov) niso zahtevali denarja, pač pa le, da jih vlada (in EU) pustijo pri miru, da delajo in ustvarjajo. Gre za enega redkih spontanih protestov v Sloveniji, ki ga ni koordinirala globoka država. Da se oblast kmetov boji, je bilo videti že pred kratkim, ko so uniformirani policisti po putinovsko prišli na dom kopici kmetov in jih zasliševali, če bodo šli na proteste.

Družbeno-politični delavci v pomoč vladi

Dodatno bojazen vlade pa nakazujejo včerajšnji tviti politikov koalicije in njihovih “pomočnikov” – družbeno-političnih delavcev, neformalno “zaposlenih” pri Robertu Golobu. Kmetom so očitali drage traktorje, onesnaženje Ljubljane, subvencije, mučenje živali itd. Argumenti so bili sumljivo podobni, kot da prihajajo iz enega samega generalštaba. Nekaj najbolj predrznih smo zbrali. Preberite si jih spodaj.

https://twitter.com/AnzeBozic/status/1650806201578291201?s=20

https://twitter.com/bostios/status/1650797624771969024?s=20

https://twitter.com/starihalj/status/1650810430904827907?s=20

Isti argumenti

Videti je, da je vladni PR že vnaprej pripravil iztočnice:

  • traktorji so dragi, kmetje imajo očitno preveč subvencij,
  • onesnažujejo prestolnico,
  • ovirajo promet,
  • imamo največ traktorjev na prebivalca,
  • kmetje so vulgarni,
  • kmetje nimajo nobenih pravih zahtev,
  • kmetje so orodje opozicije.

Vse argumente je seveda izredno enostavno razbiti. Jasno je, da je večina traktorjev na protestu starejših letnikov (tam med 2000 in 2009) in da takšni traktorji ne stanejo več kot en manjši družinski avto – ljudje so najbrž miselno ostali še v času, ko so povprečni traktorji bili videti kot kakšen jugoslovanski IMT 539. Prav tako so traktorji kljub starosti vseeno sodobni – s katalizatorji in filtri trdih delcev, zato veliko manj onesnažujejo, kot pa recimo stoli, ki so jih protestniki kurili na Trgu republike v času protestov proti Janševi vladi. Kmetje imajo zelo jasno definirana stališča, ki so jih vladi tudi predstavili, ta pa jih obravnava kot drugorazredne državljane. Največ traktorjev na prebivalca imamo, ker se veliko ljudi ukvarja s poljedelstvom in ker so kmetije pretežno manjše (še ostanek revolucionarnih časov), ne zato, ker so kmetje tako “bogati”.

A na drugi strani argumenti levih politikov in njihovih družbeno-političnih delavcev niso namenjeni intelektualni debati – namenjeni so levemu delu populacije, ki ni ravno znan po kritičnem razmišljanju, še kako znan pa je po zavisti. Argumenti v smislu “Poglej tega kulaka, kakšen traktor ima”, so globoko zarezani v dušo slovenskega naroda že vsaj osem desetletij, odkar smo “izumili” domorodni socializem.

Andrej Žitnik