Grozljive in nepredstavljive zgodbe, ob katerih se boste stresli od groze! V knjigi Dediščina molka pričevalci razkrivajo komunistične zločine, ki niso prizanesli niti otrokom!

Žrtve komunistov (foto: twitter)

“Odšli so po dva fanta v Šentvid, ju naložili v avto in peljali skozi Sv. Duh in pred Crngrobom pobili, kot se pobije gada. Samo po glavah so ju tolkli in jima lobanje tako raztolkli, da sta imela, kot se pravi po škofjeloško, glavi speštani kot flancat,” se glasi le eno izmed pretresljivih pričevanj komunističnih zločinov, ki so zapisani v knjigi Dediščina molka. Knjiga je namreč raziskovalno delo Milanke Dragar o izvedenih množičnih pobojih Slovencev in Hrvatov v Crngrobu ter hrvaških otrok v Matjaževi jami pri Pevnem v maju 1945. O njih so avtorici govorili številni pričevalci iz teh krajev, knjiga pa sloni tudi na drugih virih in dokumentih. Posebna vrednost knjige je, da v njej spregovorijo svojci žrtev, ljudje, ki se spomnijo pobojev, in tudi nekateri, ki so pri tem sodelovali in so želeli odložiti svoje breme. Gre torej za zapise njihovih pričevanj, zapisanih z imenom in priimkom ter datumom pričevanja. Svojci žrtev ne iščejo maščevanja, iščejo le resnico, za krvnike svojih bližnjih pa molijo in jim želijo odpustiti. Nekaj teh grozljivih spominov in izjav si lahko preberete v članku, ob njih zagotovo ne boste ostali ravnodušni.

Milanka Dragar poudarja, da ti dogodki še vedno niso povsem odkriti, zato je treba o tem govoriti, iskati resnico, predvsem tudi zaradi prihodnjih generacij. “Pomembno je razodevati resnico, saj nas bo resnica osvobodila. Resnica mora biti vodilo pri vzpostavitvi zdrave družbe. Ni prav graditi prihodnosti na skonstruirani resnici oziroma na lažeh. Ni mogoče graditi zdrave družbe na nezdravih temeljih. Naj to delo vsaj delno osvetli preteklost, da bo mogoče graditi svetlejšo prihodnost,” je zapisal in se strinjal z avtorico kardinal Vinko Puljić. V uvodni besedi je dr. Tamara Griesser Pečar dejala: “Mnogi še vedno poskušajo politično, zgodovinsko in etično opravičiti storjene zločine, najpogosteje s sklicevanjem na antifašizem, a zamolčijo, da je bilo največje število zločinov storjeno prav na osvobojenih področjih tudi v povojnem času.”

Avtorica Milanka Dragar ob predstavitvi knjige. (Foto: Twitter)

Komunisti se niso borili proti okupatorju, ampak so svojo morilsko moč znašali nad svojimi politični nasprotniki
Ker resničen namen komunističnega vodstva ni bila nacionalna osvoboditev, so se boja proti okupatorju lotili tako, da je to ustrezalo njihovim pravim ciljem: “Izzivati okupatorja k zločinskim represalijam zoper slovensko prebivalstvo. Sami so se pred okupatorjem umikali v varne gozdove, svojo morilsko moč pa znašali nad svojimi idejnimi in političnimi nasprotniki,” je zapisano v knjigi. Da je temu tako, priča Titovo povelje na drugem zasedanju Avnoja: “Naša naloga je likvidirati notranje nasprotnike. Oni so nevarnejši od okupatorja. Nemce tolčejo Rusi in jih bodo dotolkli. Mi moremo v zadevi NOB napraviti sorazmerno malo.” Da partizani niso bili to, za kar so se izdajali, potrjuje tudi strogo zaupno pismo dr. Mihe Kreka, ki je pisal siru Georgu W. Rendelu, z dne 1. junija 1943: “Komunisti se ne borijo proti okupatorju. Nadaljujejo s svojo revolucijo in nas ovajajo okupatorju.” In iz pisma 10. junija 1943: “Moj dragi Sir George! Partizani in komunisti so uvedli peklensko metodo pobijanja svojih slovenskih političnih nasprotnikov ali vzpodbudo nekaterih naših ljudi na nerazumne in prezgodnje akcije, tako da naše prebivalstvo uničujejo oboji, partizani in Italijani.”

Partizan izkoristil 6-letnega dečka kot živi ščit pred strelom Nemcev
Da so bili partizani neusmiljeni do slovenskega prebivalstva, potrjuje tudi pričevalec Jernej, ki opisuje svojo izkušnjo, ko so nemške vojaške hajke spomladi 1944 prodirale v njegovo vas. Imel je komaj 6 let. “Poskušal sem zbežati ob vogalu hiše proti vratom, da bi se skril. Nenadoma me je prijel neki partizan. Stavil mi je puško na ramo. Skrit za mano je streljal na prihajajoče Nemce. Torej, ta partizan me je izkoristil za živi ščit pred nemškimi streli, ki niso streljali name. Nemci so zasedli vas in jo požgali, partizani pa so se umaknili.” Pričevalci v knjigi so tudi opisovali, kako so se med sabo pobijali, nato pa postavili spomenik, na katerem piše, da je bil žrtev okupatorjev, a dejansko je bil žrtev slovenskih soborcev- partizanov.

Komunisti niso prizanesli niti otrokom
Naslednji očividec krutega umora otrok priča, kako je videl vlak, ki je iz Hrušice odpeljal proti Jesenicam. “V Hrušici se je na vlak vkrcala mladinska četa I. vojvodjanske brigade, sestavljena iz otrok od 10 do 16 let. Te fantiče so razmestili po vagonih in sem ves čas potovanja slišal streljanje, celo avtomatski ogenj, kakor da se bije bitka. Nato so dospeli do mosta čez Savo in sem jih videl, kako so metali trupla iz premikajočega se vlaka.”

Zaporniki in pazniki iz taborišč in zaporov: duhovnika so obesili za noge, mu razrezali trebuh in zavili čreva koli vratu
Alojzij se spominja, kako je bil od 14. junija do 17. avgusta 1945  zapornik v koncentracijskem taborišču v Šentvidu nad Ljubljano. “Nikoli ne bom pozabil tistih pozivov v smrt, ki so jih izvajali sobratje, naši Slovenci. Končno sem prišel domov. Dom so partizani izropali. Odnesli so vse, kar so mogli: živino, posodo, ure, posteljnino, razne stvari, orodje … Takšna je bila naša osvoboditev 1945!” Spet drugi je dejal, da so bile noči v provizoričnih taboriščih v Celju grozljive, “partizani so ujetnike, ki so bili ob robu taborišča, silili teči, a potem so jih streljali z vzkliki, da so poskušali pobegniti”. Pavel se prav tako z grozo spominja zapora: “Mučili so nas z lakoto. Če so bili kdaj trije makaroni v juhi, je bil dogodek bogatega obroka. Od lakote se mi je vrtelo v glavi. Mnogi, pravzaprav polovica zapornikov, so od lakote padali v nezavest.” Kaznilnica Maribor je veljala za eno najstrožjih v Sloveniji, pravi Anton, v njej je bil paznik. “Umazanija, podgane, stenice, da so bile stene žive od mrčesa. Nismo smeli pogasiti luči, ker so prišle podgane in so nas grizle.” Dejal je celo, da so na Škofjeloškem gradu zapornikom zabijali žeblje v kolena. “Neki mlad duhovnik je bil zaprt na gradu. Za noge so ga obesili, razrezali trebuh in še živemu zavili čreva okoli vratu. S tem se je hvalil paznik na gradu, ki jih je po ukazu pred likvidacijo vozil v gmajno.” Viktor Hribar, ki je po vojni pristal v zaporu je dejal, da so ga partizanke na zasliševanjih obešale za spolovilo. Oko so mu iztaknile, hrustance na sklepih so mu tolkle s poleni. Sestradan do skrajnosti je človek s 85 kilogramov shujšal na 35 kilogramov. Jedel je omet z zidov v zaporih v Škofjeloškem gradu. “Tast mi je pri polni zavesti povedal, da so pod oltarjem v kapeli gradu žive zvezane domobrance zakopali in zacementirali.”

Umorjeni hrvaški otroci v Matjaževi jami pri Pevnem
Posebno pretresljivo pa je ravnanje komunistov z otroki svojih političnih nasprotnikov. V gozdu pri vasi Pevno se nahaja Matjaževa jama, kjer so pobili otroke in mladoletnike, ki so bili najprej zaprti v Kamnitniku. Pirmanov Tone iz Papirnice je pripovedoval, da otrok niso streljali, temveč so jih z glavo udarjali ob drevo, jih tako usmrtili in zmetali v brezno v Matjaževi jami. “V bližnji okolici morišča smo imeli njive in je zato mati, ko je tam delala, še dan – dva po pobojih slišala stokanje in vpitje otrok iz Matjaževe jame, ki jih niso do smrti pokončali in so jih ranjene vrgli v brezno.” Dokaz, da so hrvaške otroke pobili prav v tem gozdu in jih zmetali v jamo, je bila okužena voda, ki je rdeča in smrdljiva pritekala iz potoka v vasi Moškrin. V začetku, dokler še niso opazili, so ljudje to vodo pili in tudi njihova živina jim je zbolevala in poginjala. “En vaščan je umrl za tifusom, ki je bila posledica okužene vode od razpadajočih otroških trupel in otroške krvi.” 

Matjaževa jama (Foto: Twitter)

Mnogi likvidatorji so si kasneje sodili sami
Tisti, ki so te poboje storili, pa niso umrli naravne smrti. Nackov Nacek se je obesil, Vinko Florjančič je bil alkoholik in je umrl zaradi pijančevanja, Podobnikov Pavel je tudi bil likvidator in je umrl mlad. Morilec Franc Gaber iz Pungarta tudi ni mogel prenašati tega psihičnega bremena in se je ustrelil. Tudi znani likvidator v Škofji Loki Alojzij Kovačič se je ustrelil, saj ni mogel pozabiti svojih dejanj. “Nenehno me spremljajo podobe pobitih žrtev. Najhujši je jok otrok, ki sem jih ubite vrgel v brezno. Ne morem se znebiti njihovega klica na pomoč. Neznosno odmevajo njihovi klici: mama, mama! Celo litri žganja ne morejo izbrisati njihovega objokanega obraza, drgeta rok, zbeganega pogleda, mlahavega telesca, oglušujočega ihtenja,” je dejal, preden si je sodil v središču Škofje Loke.

Nikakor ne smemo pozabiti na nedolžne žrtve pohlepa, napuha, zla, grozodejstev, ki so bila storjena v revoluciji v Jugoslaviji v letih 1941-1945. Ne smemo skrivati zločinov in zločincev. Imena ubijalcev je treba izreči in jih poklicati na odgovornost za storjeno zlo, ki obremenjuje prihodnje rodove. Zgodovina naroda mora biti izpisana z resnico, z odprtimi očmi in vestjo pravičnega. Partizani so med drugo svetovno vojno in po njej pobili krepko več Slovencev, kot so jih pobili okupatorji.

Knjiga Dediščina molka (Foto: Twitter)

A. G.

 • karlina

  GROZLJIVOOOOO, GROZLJIVOOOOO, NO KJE JE SEDAJ TOVARIŠICA SPOMENKA, DA ZA VSE VEČNE ČASE ZAPRE SVOJ LAZNJIVI GOBEC IN GOVORI O NIKAKRŠNEM NOB, NIKAKRŠNEM, PAČ PA JE BILA SAMO IN EDINO REVOLUCIJA PROTI VSEM VERNIM, DOMOLJUBNIM SLOVENCEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! če mene vprašate. ta revolucija še vedno traja, nikoli se ni končala, še do leta 1990, je UDBA likvidirala nasprotnike, kasneje menda ne več, ampak, nikoli ne veš, pri KOMUNISTIH JE VEČNA IN EDINA SAMO LAZ, LAZ, LAZ, PREKO TRUPEL , DO SVOJE NADVLADE, SAMO PREKO TRUPEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • večni srb

   Oslarija, če smo bili pa okupirani s strani vseh štirih sosedov in Slovenija kot taka ni več obstajala. Po kakšni logiki potem ni bilo upora, a so bili naši predniki vsi isti gnoj ali kaj?

   • Steiermark

    tvoji že, jasno, sicer nebi počenjali takšnih grozoddejstev nad poštenimi in zavednimi Slovenci! Sicer pa , naj ti nekaj razložim, srbski zmene, pri nas na štajerskem se vsa ta grozodejstva, do 45 leta, do “osvoboditve” oz. bolje povedano, do dokončne okupacije jugosrbov, ni dogajalo, mi smo imeli red in mir in rdeče revolucionarne antičloveške podgane, niso imele dostopa do Štajerske in Štajerci smo bili prišparani tega revolucionarnega genocida, do konca 45 leta, ko se je ta svojat pritepla na svobodno ozemlje in tam začela, s poboji …. seveda pa, tam, kjer ni bilo Nemčije, niso imeli takšne sreče…. Praktično , kjer so gospodovali oz. izvajali revolucijo, stalinisti – komunisti, je bil slovenski človek v največji nevarnosti – kot lahko vidimo iz zapisanih pričevanj, ti rdeči satanovi izmečki, niso pobijali samo moških, žensk – mladih deklet, celo 6-letne otroke so zlorabljali in izrabljali za “ščit”! Isto kot v Rusiji, kjer so uporabljali ženske in otroke, goloroke, ki so jih pošiljali v prvo vrsto na fronti, sami “borci” pa se skrivali in streljali izza teh ščitov! Sedaj mi samo nekdo naj še razloži, ali so se isisovci naučili od njih te zločinske tehnike ali obratno?

  • lili pili

   Too se je dogajalo po vojni, kot posledica vsega gorja med vojno. Med vojno pa je po vseh podatkih najvec zrtev na partizanski strani, zakaj ze…..

   • montyamp

    Ker so se blesave komunistične hijene klale med seboj .

    • lili pili

     To pa je nova teorija, talci, v taboriscih so se med seboj klali v kerem fi.mu si to videl.

     Pol pa lahko tudi recemo, da so domobranci po vojni od zalosti naredili kolektivni samomor…

  • Steiermark

   in ta stara jugorevolucionarna spaka je ena izmed “aktivistk”, ki nadaljujejo revolucijo in uničevanje slovenskega naroda!

 • večni srb

  70 let že obnavljamo pouk iz NOB, pa do danes ni nikomur nič jasno, samo teh arheoloških najdišč je vse več in digitalizirane sovražne vojaške propagande nacističnih okupatorjev.
  Fer bi bilo potegniti vse skupaj,center za narodno spravo bi lahko izdelal zemljevid vseh pomembnejših oziroma znanih dogodkov časa 2.sv, potem pa naj obe strani pišeta wikipedijo. Lepo naj vsaka stran pove kaj se je komu dogajalo in zakaj zdaj vse te kosti, pa bomo končno lahko ločili vzroke in posledice ter nehali pokopavat nacistične svinje skupaj z največjimi domoljubi in heroji slovenskega naroda, nenazadnje žrtvami okupacije in narodnega izdajstva.

 • Krtača 20

  A janšev ustavni sodnik že kej opozarja da je laganje kaznivo dejanje?

  • Anton

   Potem pa samo utihni…..,

  • lili pili

   Po novem bo ze sranje brez dovoljenja kaznivo dejanje….

   • sprehajalec

    Že sedaj je Lili, če to storiš na sredi ceste….

    • lili pili

     Ni res ce si konj se lahko sredi ceste pose… brez kazni…. hoooo

     • sprehajalec

      Mislim, da morajo nositi vrečke zadaj. Pa lastnik naj bi pospravil. To ni leto 1918 lili….

 • AlojzZ

  Ne pozabimo, da je zadnjemu poglavarje UDBE na Slovenskem cerkveni vrh zrihtal odlikovanje samega papeža:

  Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja … in »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II.
  http://www.bivsi-predsednik.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

  Torej?!

 • Silka

  Pokvarjeni Židan pa še ponosno govori o 150 let tradicije njegove stranke.

 • Olga2345

  Danes pa tatica iz Srbije, Slapsakova razlaga, da bo mir na svetu takrat, ko “bodo zadnjega kralja obesili za čreva zadnjega škofa” na javnem mediju….Moderator se je očitno strinjal, saj ni protestiral…..
  Neka Diklićka iz Murgel pa z lažmi, podtikanji, širjenjem sovraštva in izključevanja, “ustavlja desnico” in slovenskega osamosvojitelja in borca za. pravno, gospodarsko uspešno, socialno in varno državo Slovenijo!???

 • Rdeči Ferdo

  Takih pa še baron Mullhousen ni stresal!

  • slosin

   še ni vedel za naše partizane…

 • Slovenec

  Noro, je bila to skrb za osvoboditev Slovenije, za lepšo prihodnost Slovencev, je bil to boj proti okupatorju, je bil to boj za samostojno in demokraticno Slovenijo?

 • Antonius

  Danes nam Dežman s svojo komisijo, Dediščino molka spreminja v molk o krvavi slovenski dediščini.
  Pospravljanje kosti iz stotin odkritih morišč je njegov svetohlinski napor, da krvavi morilski teror in morišča še zadnjič in za zmeraj zabetonira v dediščino zamolčanih in iz spomina izbrisanih resnic o mestih krvavega zločina slovenskih in jugoslovanskih komunistov in zlorabljeni enobe.
  Slovenska cerkev se niti z eno besedo proti, ni uprla početju veleizdajalčeve politike in Dežmanove komisije, zato je v kontekstu pospravljanj kosti umorjenih, slovenska cerkev soodgovorna za *dediščino molka* in iz spomina brisanega in pozabljenega.
  Če bi skušal biti svetohlinski Dežman pošten v svojem naporu, potem bi tam, kjer jih je njegov partizanski stric Tonček moril in zakopaval, postavil spominsko obeležje, da Milanki Dragar ne bi bilo treba napisati knjigo o Dediščini molka, da se resnica o revolucionarni in partizanski moriji ne izgubi v pozabi.

 • Vladimir

  kako lahko Slovenci volijo te kretene ?

  • joza joza13

   Z lahkoto, ker isti ftiči skup letijo.
   Vedno bolj se mi zdi, da “Slovenci” nismo to, kar mi Slovenci s trdnimi koreninami mislimo, da smo.

 • Goran Hvala

  kdo pa je spisal zgodovino do leta 45?..verjetno porazenci v vojnah.. :-) kaj nakladate ej….se pravi ste edini ki dristate kontra svetovni zgodovini. :-)..

  • joza joza13

   Ti kar verjemi, kar so ti t.i. jugo zmagovalci zapisali v njihovo zgodovino in jo podtaknili svetovni zgodovini…
   Ali so kje zapisali tudi te zgodbe? A, da ne? In zakaj ne?
   Ti in tvoja zgodovina… Bila je bolj neusmiljena in krvava, kot so ti jo predstavili.

   • Goran Hvala

    ahh joza joza…. ne ne vem.. glih uceri sm se zlegu…

  • sprehajalec

   Pogovarjamo se o dogodkih od leta 1945. In revolucionarnem terorju, Gorane.

   • Goran Hvala

    a ni mal cudno da je sam slovenska zgodovina po letu 45 zlagana… vse prej je pa tocno tak… :-)

    • sprehajalec

     od 41tega. Nihče ne trdi da od 45tega.

 • Gr Enze

  KOMUNISTI SO LOPOVI , LAŽNIVCI IN MORILCI !

 • Gr Enze

  IN TI RDEČI HUDIČI BI NAS RADI UČILI MORALE ? ?
  GNOJ RDEČ

 • milanček

  samo vprašam, a je murgelski gnoj še pri življenju? Upam, da NE!!!!!!

 • METULJ

  JOJ, KAKŠNA GROZA, BANDA SVINSKA TITOISTIČNA ,UDBOVSKA RDEĆA KAJ SI DELALA, POBIJALA NEČLOVEŠKO TUDI OTROKE, V POVOJNIH POBOJIH! NEPOJMLJIVO, RESS!

  NOVA PRIČEVANJA O ZLOČINSKIH POVOJNIH POBOJIH!!

  VODSTVO SLOVENSKE CERKVE SPRAŠUJEMO SLOVENCI – KAJ STE STORILI ZA DOSTOJEN POKOP OSTANKE POVOJNO POBITIH SLOVENCEV IN HRVATOV V HUDI JAMI?!!

  IN:

  DEŽMAN, S SVOJO KOMISIJO NAČRTNO, NAČRTNO, BREZ PIETETE ODVAŽAŠ POSMRTNE OSTANKE POBITIH ŽRTEV POVOJNIH POBOJEV NA DRUGO MESTO, ZATO DA SKRIJEŠ IN MINIMALIZIRAŠ TEŽO TEGA ZLOČINA V HUDI JAMI!

  SLOVENCI, NE DOPUSTIMO, DA SE OSTANKI POVOJNO POBITIH ŽRTEV V HUDI JAMI, ODVAŽAJO NEPIETETNO IN STRPAJO NA DRUGO LOKACIJO!!

  SLOVENCI ZAHTEVAMO, DA POSMRTNI OSTANKI ŽRTEV POBOJEV OSTANEJO NA MORIŠČU, PRIMERNO OBELEŽENA, DA BODO TRAJNI POPMIN NA TO KLANJE, KI SO GA IZVEDLI RDEĆI MORILCI!!

  SLOVENSKA CERKEV, SLOVENSKA DRŽAVA, NALOGA VAŠA JE, DA IZVEDETE PIETETEN POKOP TEH ŽRTEV Z OBELEŽJEM NA KRAJU ZLOČINA!!

 • sprehajalec

  Revolucionarni teror, kar je zamaskirala partija in NOB pod ime “Obračun z izdajalci”, se kaže v vse bolj strašnih oblikah. Žrtve so bili razredni sovražniki, meščani, konkurenčne oblike odpora, kulaki, veleposestniki, intelektualci. Oziroma vsak, katerega premoženje si je zaželel njegov z NOB povezan sosed.

  • Jurko

   Spreho britanski zgodovinar Keith Lowe je postavil prepričljivo teorijo da so povojni poboji po Evropi bili odslikava medvojnega nasilja okupatorja in kolaborantov. To ne govori v prid tezi da je imel komunizem pri tem kako posebno vlogo. Res so po vojni glavni skupini kolaborantov priključili še nekatere druge ki so bili v napoto komunistom vendar tega ni bilo toliko kot se želi prikazovati.

   Da povzamem povojni poboji so bili povsod po Evropi krivda poražene strani se je takrat gledala preveč kolektivno. Bili so pa toliko bolj intenzivni kolikor hujši je bil teror okupatorja in kolaborantov.

   • sprehajalec

    Keith lowe je verjetno to tezo postavil za poboje Nemcev. Pri nas se je razširila na “kolaborante in izdajalce”.

    Kot vemo so se dogajali hudi zločini nad Vzodno baltskimi Nemci, Donauskimi Švabi, Sudetskimi. Pa staroavstrijci pri nas.

    Ostale številke so bistveno nižje. 27 Norveška, 750 Francija.

    teh dogodkov ne smeš mešati z Revolucionarnim terorjem, ki je značilnost Revolucije. tako jakobincev v Franciji, Komunardov v Parizu, pa potem Boljševikov v Rusiji. Dogodki pri nas so identični tem.

    • Jurko

     Tudi za povojni obračun s kolaboranti je postavil isto tezo.

     • sprehajalec

      Če izključiš 70% volilnega telesa Dravske banovine iz političnega življenja in formiraš neko revolucionarno konspirativno zvezo, ostale pa proglasiš za izdajalce, potem pride do tega kar se je zgodilo.

      revolucija. in revolucionarni teror. Del vsake revolucije. Do leta 1990 se je pri nas govorilo o Revoluciji. Cilje te revolucije je pa predstavil Matej Bor. Sovjeti sveta.

      Kolaborantom oziroma izdajalcem Dravske banovine se sodi. Ne pa kar počez…

     • Jurko

      Iz OF so bili izkljuceni samo voditelji SLS ki so sodelovali v fasisticni konzulti ne pa tudi clanstvo ali celo predvojni volivci.
      O sovjetizaciji pa to je res bil cilj KP ampak za povojni cas. Krsc. Soc. so komunisti jeseni 1941 pismeno zatrdili da ni njihov cilj ustvariti stanje kot je v SZ.

     • sprehajalec

      Potem je bilo vse skupaj podobno sedanji situaciji, ko levičarji cvilijo, da bi se povezovali, če ne bi bilo Ivana Janeza. zelo podobno.

      Stranka je njen vodja. njega ljudje volijo. če izključuš vodjo stranke, potem izključiš tudi volilce te stranke.

      Ustanavljanje sovjetskih republik med vojno leta 1942 te demantira. Šele po padcu italije leta 1943 Partija maskira revolucijo v Boj proti fašizmu.

     • Jurko

      Množice naroda so gojile globok prezir do tistih politikov ki so sodelovali v Graziolijevi konzulti. Množično so pa ljudje drli v OF ki je imela večinsko podporo naroda kot so pokazale tudi plebiscitne akcije ki so jih izvedli v Ljubljanski pokrajini.

      Na osvobojenem ozemlju ni bilo leta 1942 sovjetskih republik. Zemlja tujih veleposestnikov se je zaplenila in razdelila med kmete da bi se jih pridobilo na svojo stran. So pa nekateri komunisti takrat res preskakovali v drugo fazo v socialistično revolucijo samo tako KP kot Kominterna sta to ocenili za prezgodnje početje.

     • Jurko

      Pa še to Spreho. Če bi bile tisto res sovjetske republike na Dolenjskem leta 1942 kot praviš zakaj so pa potem odloki OF določali da župnijski uradi ostanejo še naprej javnopravni uradi ki sodelujejo z narodno oblastjo? To ne gre skupaj s sovjetsko oblastjo!

     • sprehajalec

      Praviš Kožlješka republika okoli Krima 1942 je bila bolj po vzoru angleške parlamentarne monarhije, kot pa neke sovjetske republike?

     • Jurko

      Monarhije ne sovjetske ureditve pa tudi ne. Takrat smo dobili Slovenci prvo začasno vlado. Imenovali so jo začasna demokratična ljudska vlada. Tudi Kocbek je bil med ministri ali poverjeniki. Kardelj je sicer ta korak kritiziral. Je pa bil narejen tudi že načrt za prvi slovenski parlament. Ponekod so NOO že izvolili delegate. Ta zbor ali parlament se ni sestal samo zaradi italijanske ofenzive. Zbor je imel neomajno pravico razpravljanja in sklepanja o vseh javnih zadevah na slovenskem osvobojenem ozemlju.

     • sprehajalec

      To je vse teorija kar tolčeš liberalec. “naj bi bilo tako”. Ali pa “nameravano je bilo”.

      Kdor se pa ni strinjal z vladnimi sklepi, je pa končal v krimski jami. Kožlješka republika je likvidirala 3x več Slovencev v treh mesecih, kot pa Italijanska država v 20 letih obstoja na primorskem.

     • Jurko

      Veliko zapisnikov te prve začasne vlade se je izgubilo med italijansko ofenzivo. Glede na Kocbekov dnevnik so v juliju 1942 ko je delovala razpravljali o internirancih, propagandi, postavili so pa tudi sodno komisijo. 31. julija 1942 in še bolj odločno 10. avgusta 1942 je tako ta vlada prepovedala vojaškim enotam streljati ali obsojati civilno prebivalstvo. Smejo le aretirati civiliste in jih skupaj z dokaznim materialom napotijo na sodno komisijo. Vlada je torej skušala urediti postopke da ne bi prihajalo do ekscesov.

     • Estrim Rolls

      zakaj je jurko blokiran na tem portalu? morda zato ker piše resnico in to tukaj ni zaželjeno?

     • sprehajalec

      Nihče ni blokiran, še najmanj pa zaradi jurkove resnice, ki je v obtoku že 70 let in je dosegljiva v vsaki Ljudski knjižnici v Sloveniji. Ne vem zakaj bi potem nekdo blokiral to “resnico”? če bi Jurko prispeval kakšno izvirno resnico, nekaj novega, ne rečem. tako pa je posredi le jurkova nesposobnost se logirati. takšna je moja domneva.

     • Estrim Rolls

      sumljiv mi je ta portal. meni so dva zanimiva linka izbrisali v roku 3 min. ko sem ju dal gor

     • sprehajalec

      Nauči se uporabljati disqus, pa bo. Znanje v roke….

     • Estrim Rolls

      ne da se jaz moram naučiti uporabljati disqus. ampak nek moderator briše take stvari ki mu očitno niso po godu

     • sprehajalec

      Moderatorja ni. Če takšni džukci pišejo, kot tamle nek pokvarjenec, Rok tam[e, pa ostala tovarišija, potem tudi Liberalec lahko.

      Desničarji ne poznajo cenzure. Ta je bila v zadnjih sto letih v domeni levičarjev.

     • Estrim Rolls

      ne boš me prepričal. dvakrat sem dal en in isti link gor in je bil vedno za 3 minute izbrisan. ga bom sedaj spet gor dal pa da vidim če se bo “obdržal”

     • Estrim Rolls

      in link čudežno izginil. puuuff in ga ni več. 3x izbrisan iz tega portala. ta link najdeš če v google vtipkaš: maltežki vitezi pogreb slovenije

     • sprehajalec

      verjetno je kaka zaščita proti spemu. To pa je možno. Poskusi s kakšnim svojim prispevkom….

     • Estrim Rolls

      vidim da imaš smisel za humor

     • sprehajalec

      To še ni nič. Vključi se v debato, pa boš marsikaj novega izvedel….

   • Andreja Knego

    Povojnih pobojev v državah, kjer po vojni ni bilo komunistične oblasti, v primerjavi s Slovenijo praktično ni bilo oziroma v zelo zelo majhnem številu!!! Zločine okupatorja se ne sme pripisati tudi kolaborantom, ne pozabimo pa tudi dejstva, da so se komunistični zločini v Sloveniji začeli kmalu po okupaciji, veliko pred organiziranjem enot s pomočjo okupatorja!

  • Hribouc

   Aste slišali, kako so rdeči klavci igrali na harmoniko, pili vino in žganje in bolno prepevali potem, ko so ubili človeka?
   Da, to so počeli, tudi pri belem dnevu, sredi vasi.
   Veselili so se česa?
   Svobode ?
   NE.
   Veselili, pili, žrli so in igrali harmoniko, ker so po vsakem uboju bili korak bližje svoji iluziji biti na oblasti in se polastiti imetja svojih žrtev!
   To so delali komunisti – bolniki in norci !

   • sprehajalec

    Ja, veliko teh zgodb sem slišal.

    • Hribouc

     Zdaj imajo bolj pestro in bogato izbiro , ko bodo udarili po svoji bogataški, elitni rdeči srenji , saj pridejo na vrsto njihovi lastni, rdeči tajkuni, lastniki vseh vrst pokradenih bogatij, župani, lobisti, vplivneži, skratka rdeči izdajalci.Kajneda?
     Rdeči bodo klali in streljali svoje lastne izdajalce..norci so sposobni.
     Po rdečih imperialistih, profiterjih, buržuaziji, kapitalistih-iskoriščevalcih delavskega razreda, da o kmetih ne govorimo…
     ….kako hitro se svet obrne!

   • Zgornji

    Aja ?? No, … morda so se pa veselili v svoji iluziji da so storili nekaj dobrega za domovino , … čeprav Vemo, da je za vsem tem bila samo skrita Zloba Satanova …

 • učko

  JaJo spet prodaja smrdljive kosti v plastičnih gajbicah, pol se pa čudi, da ne more sestaviti nobene vlade !!!!

  • sprehajalec

   Želiš provocirati? S pridevniki smrdljiv? nek poziv Jajotu, pozabimo za nazaj, umakni se, pa stopimo z levičarji skupaj. pustimo jim njihove spomenike, kardelja, kidriča sprejmimo njihovo pravovernost in resnico. To želiš?

   potem si v hudi zmoti. Civilizacijska norma zahteva pokop žrtev in obelodanitev zločincev, ki so te pomore zakrivili. tako počne cel svet. Zakaj bi bili tukaj drugačni? Zaradi ljubega miru?

   počakaj, da nemška organizacija za grobove začne brskati še za nemškimi in staroavstrijskimi kostmi….

  • Hribouc

   Bednik si.

 • montyamp

  Dediščina molka .
  Dediščina slovenske strpnosti je komunistična invalidnost na oblasti .
  Za dobro jutro aretacije , za lahko noč atentati , to je realnost ki se cedi iz kurćanističnega gnoja .

 • montyamp

  Na oblasti imamo potomce klavcev , pametni so v jamah in v tujini .
  Zato izvažamo bolne otroke na zdravljenje v tujino .
  To je unikum v svetu , kot živi zazidani .
  UDBOVSKA DECA SO UNTERHUND OBERGOLAZEN .

 • Jurko

  Tu so številne osnovne stvari zgrešene. Največ ljudi so pobili okupatorji in njihovi sodelavci po natančnih podatkih INZ. Povojni poboji so imeli res zelo velik obseg v zvezi s tem pa navajam angleškega zgodovinarja britanski Keitha Lowe-ja ki je postavil prepričljivo teorijo da so povojni poboji po Evropi bili odslikava medvojnega nasilja okupatorja in kolaborantov. Kjer je bil ta teror močnejši tam je bilo več povojnih pobojev. To ne govori v prid tezi da je imel komunizem pri tem kako posebno vlogo. Res so po vojni glavni skupini kolaborantov priključili še nekatere druge ki so bili v napoto komunistom vendar tega ni bilo toliko kot se želi prikazovati pri revizionistih.
  Da povzamem povojni poboji so bili povsod po Evropi krivda poražene strani se je takrat gledala preveč kolektivno. Bili so pa toliko bolj intenzivni kolikor hujši je bil teror okupatorja in kolaborantov.

  Potem je očitno da se skuša zamolčati partizanske nastope proti okupatorju ki so bili številni kar se vidi iz dokumentov vseh vpletenih strani. Begunski minister Krek se je ravnal po navodilih ki jih je takrat sprejela politika ki je vodila kolaboracijo da je treba minimanizirati boj partizanov proti okupatorju poudarjati njegovo škodljivost za prebivalstvo in podtikati partizanom sodelovanje z okupatorji.

  • Schemva Miro

   Partizanski nastopi proti okupatorju so bili tako številni,da so v vsej drugi svetovni vojni na Slovenskih tleh pobili malo več kot 600 Nemcev z Italijani vred.

  • Hribouc

   Spišeš dvajset vrstic.
   In poveš – nič.

  • samotoje

   Lej ga, še en Einstein. Repetu se prijavi, boš lahko doktoriral na temo Angleške teze o povojnih pobojih in masakrih v Sloveniji. Bog se usmili, kakšno nakladanje.

 • Osti jarej

  …ziher tema…..zaradi nje sigurno ne bo treba nobenih popravkov navajat……ker se s to 70 let staro tematiko nihče več ne ukvarja….še joža ne

  • Hribouc

   Kdaj , vsaj približno, so se tebi možgani začeli kisati?
   Se je to začelo brez najave, nobenega jasnega signala?
   Koliko časa to sranje v tvoji glavi že traja?

   • Osti jarej

    ….vsakič,ko pridem sem se vprašam,če se mi morda res niso skisali možgani……ampak kaj,ko ste pa tako fletno butnjeni

    • Hribouc

     Hvala, da priznaš, odgovoril si na pol.
     Ampak, pomembno je, da ti godi!
     Splača se bit skisan in ruknjen v Centrali glave.

  • sprehajalec

   Seveda se ukvarjamo. In prav je tako. bodo kosti kar ležale raztrošene po gozdovih in breznih brez civiliziranih pokopov?

 • Osti jarej

  ..o krcunu nikoli besede….le kdo je krcun,ki je imel roke do ramen krvave od krvi nedolžnih

  • sprehajalec

   Frakelj, Krcun pa Hacin. To so tri imena, ki jih NOB uporablja. Na partizanski strani ni nobenih imen.

   preprosta pamet potem zaključi in je zaključila. Aha, partizanska stran ni imela zločincev….

   • Osti jarej

    ..da si bumbar sem vedela….nisem,pa vedela,kako butast bumbar si…….preveri no,enkrat v lajfu,kdo krcun je

   • Hribouc

    Imena so natančno spisana v njihovih spominih-seveda ne pišejo izrecno kaj so počeli, v dokumentih v Arhivu pa so bolj podrobnosti, seveda.

 • rebula7

  24 NOVA IMA POPOLNOMA PRAV IN GOVORI PRAVO RESNICO.VPRASAJTE STAREJSE LJUDI DA JE BILO VEC LJUDI POBITIH PO VOJNI KOT PA V VOJNEM CASU.IN KDO SLAVI RDECO ARMADO ZLA NAJ VPRASA STAREJSE LJUDI KAJ VSE JE TA RDECA ARMADA ZLA VSE POCENJALA.UDBA POSAMEZNIKI SE SE SEDAJ SKRIVAJO IN MIRNO NE SPIJO .KOLIKOR ZLA SO STORILI POSTENIM LJUDEM IN NIC KRIVIM.KUCANOVA UDBA SE VEDNO VLADA 27 LET DOBRO JE TO DA PO CELOTNEM SVETU LEVO ZLO UGASA SAJ SO SE LJUDJE KONCNO PREBUDILI IN SAMI VIDIJO DA KOLIKO ZLA JIM JE PRINESLA LEVA STRAN POTUHJENEGA ZLA .TISTI KI SO NEPOSTENI JIM SEVEDA LEVA STRAN SE KAKO ODGOVARJA,TISTI KI SO POSTENI PA PRIPADAJO DESNI STRANI.TRENUTNO SE V SVETU BIJE VELIK BOJ PROTI LEVI STRANI ZLA KI SE SKRIVA POD KRINKO LASTNEGA POHLEPA .TUDI MATI ZEMLJA SE BORI PROTI TEJ STRANI VSE BOLJ.SKRATKA V 6 LETIH BO LEVA STRAN PORAZENA .LEP NEDELJSKI DAN VSEM NIKOLI NE SKODUJTE NIKOMUR VSE SE VRACA SEDAJ SE PREJ KOT VCASIH,VSE DOBRO 24 NOVA DOBRI LJUDJE IN HVALA VAM ZA RESNICO.PRELEP POZDRAV

  • Zgornji

   ŽAL ZLO NE UGAŠA, TEMVEČ SE ŠE CELO MNOŽI, A NA SREČO JE VSE VEČ PREBUJENIH DUŠ, KI SPOZNAVAJO IN PREPOZNAVAJO TO ZLO V PREPOKVARJENIH LJUDEH !!! ! !!! ZATO PA KONEC KMALU BO !!! ! !!!

   • Hribouc

    Pravilen dodatek.

    • Zgornji

     Amennn . Samo Skupaj bomo zmogli obelodaniti njihove Zle Prevare in ustrezno ukrepati proti zlobnim zatiralskim parazitom !!! ! !!!

 • Zgornji

  KEEERA ZLOBA SLOVENSKOSATANSKA !!! ! !!!

 • Ali

  Objave takšnih pričevanj bodo s časom pomagale očistiti zlagano zgodovino 1941 – 1991. Prosim naj kdo od bralcev ali nova24 odpre internetno stran in prične s sistematičnim objavljanjem imen po posameznih krajih, ki so izvajali poboje mex in po ww2. Naj sodržavljani vemo iz katerih družin prihajajo človeške zveri.

  • zoro

   prav imaš, naj se ve, kdo je pobijal lasten narod, kdo je metal otroke v brezna, kdo je izrezoval otroke nosečnicam ….., naj se ve, res si želim, da se ve (tudi vem, da bodo proti temu edino in samo levisti)

  • Hribouc

   Ljudje po vaseh vemo kateri ljudje, katere hiše so bile gnezda zločina od 1941 naprej.
   Pa se tem ljudem, kljub temu , da se je še kako vedelo kdo so in kaj počnejo, ni nič zgodilo.
   Duhovščina je pravilno rotila, da ne smejo pobijati nasprotnikov, niso pa jim razložili samoobrambe
   in tako so Kristjane in druge tarče pobijali po tekočem traku, saj se niti branili niso.
   “Saj nisem nič naredil, nedolžen sem, me bodo pustili na miru!” , je bila najbolj visoka slovenska naivna neumnost tistih časov.Stotine, na koncu 4000 žrtev, civilov obeh spolov, brez orožja, brez dokazane krivde, je padlo na ta način 41-45!
   To je 1/5 od partizanskih žrtev v boju 41-45! – HALO !?
   Še danes kričijo, da so farji organizirali Belo gardo, Vaške straže. To ni res. Debela laž.
   Dušni pastirji so bili tisti, ki so svarili pred maščevanjem, pred pobijanjem – zato so Kristjani plačali groteskno ceno-tudi duhovniki so jo, še kako!
   To stanje je trajalo do poboja več kot 700 ujetih ali predanih Vaških stražarjev Okt.1943, potem pride Domobranstvo, ki so ga naredili preživeli. Potem je bila total državljanska vojna.
   —————————————————-
   Udeleženci, rablji, naročniki so že zdavnaj pri Luciferju, zelo redko kje je še kdo.
   Policija, tožilci, krivosodje ne delajo, tako ali tako vlada Omerta.
   —————————-
   Če objaviš ime hiše , imena, moraš imeti dokaze, študije, ne vem kaj, pripravljenost na ravs in kavs z nasledniki, itd.,sicer ne bo šlo.

 • Branidom

  In kje so zgodbe?

 • Gavtroža

  Ena resnična od človeka ki je to morjenje počenjal. Ko se pogovarjava , pravi , ne morem ne živeti , ne umreti. Tako pove , ko se je v kasnejših letih zavedel tega dogajanja.Pove , ko ga je brat ki je bil starejši vozil vsak večer pod Pusti grad pri Radovljici na morišče. Pove , da sta dva prijela otroka, ženo ali starčka za roke in mu glavo potegnila nazaj , jaz pa sem z nožem rezal vratove. To smo počenjali vsak večer. Lepe ženske , pa so starejši prvo posilili v Rupnikovem bunkarju potem pa jih zaklali in zmetali v jame. Moram tudi to povedati , da sem oblekce od pomorjenih otrok nekaj časa tudi nosil ko jih je mami dala znanka, prijateljica od enega morilca,
  Ko je mama zvedela od kot izhajajo jih smo morali sleči in ob molitvi zažgala v peči.
  drugi sodelavec morilec pa mi pove , ko sem neko noč dobil zares lepo mlado punco , sem ko sem jo posilil rekel , ali jo ni škoda to lepo punco zaklati , pa mu ta glavni reče , jutri zvečer dobiš drugo.

  • Hribouc

   Šokantno.
   Na vrh vsega kar že itak vemo.

  • Antišiptar

   Samo stran od take abotne rdeče izdajalske pokveke. Izolirat, da primitivec crkne sam, v revščini. Samo da bo crknil v mukah, kot si smrduh zasluži. Proč od take sodrge!

 • xtc

  NOB golazen lahko mirno poenotite z Palestinci=isto govno.

 • Olga2345

  Spodobi se in pravično je!

  • Hribouc

   Kaj se spodobi?
   Hudičevska golazen v krvi do vratu!

  • BolimeĐoko

   Fuj T R O L, da te ni sram !

 • Diagnostik

  In potem se sprašujemo zakaj domoljubne stranke nikoli ne zmagajo in zakaj se nihče noče izpostavljati kot domoljub. Seveda ne, saj so vse domoljube pobili, zraven še vse inteligentne, izobražene, premožne, verne, skratka najboljše so POBILI! Ostali so samo tisti ki so znali pravočasno pobegniti ali molčati. A je danes kaj boljše? NI! Še vedno te utišajo, vržejo doživljensko na cesto oziroma na socialno miloščino, tiste ki najbolj izstopajo pa kar UBIJEJO! In potem pričakujemo, da bodo mladi dvignili Slovenijo na višji nivo, NIKOLI! dokler obstaja ta udbomafijska kasta, ki nas vse kontrolira in duši.

 • Estrim Rolls

  ne vem kaj bi si mislil. pogovarjal sem se z mnogimi starimi ljudmi ko so bili 1945 stari po 9-16 let in so bili v vojni nevtralni, na nobeni strani. nihče med njimi ni rekel da so partizani izvajali kak teror nad civilnim prebivalstvom. veliko jih je reklo da so male grupe partizanov ponavadi prišle na skrivaj ponoči, po hrano in podobno. skoraj vsi so rekli da so jim bili najbolj všeč italjanski vojaki. da so dostikrat imeli veselice in zraven povabili tudi civile na jedačo. edino eno teto se spomnim da je bila jezna na komuniste, je rekla da so njenega starejšega brata tik pred vojno mobilizirali v belo gardo. da je samo 2 meseca pred koncem vojne stal na straži, da ni bil nič kriv in dolžan in da so ga po vojni ubili zaradi tega. na dolenske je bilo mešano, ena vas rdeča, druga bela itd. tiste vasi ki so bile bele. ni nobena družina od domobranca bila kaznovana. seveda zločini in krivice so se dogajale v to ne dvomim. ampak po mojem mnenju ne spet tako grozno kot tukaj piše. ta balonček so po mojem mnenju veliko preveč napihnili. pa preden me začne kak retardiranec obsojati da sem rdečkar ali kaj podobnega. naj ve da ne maram komunizma. zanima me samo prava resnica

 • Antišiptar

  Dragi potomci rdečih, izdajalskih protinarodnih morilcev. Upam, da so vam izdajalske starše, protinarodne rdečkarje fino pobili Domobranci, pa tudi če so vam jih nacisti, ni nič narobe. Upam da vi, potomci svojih gnilih, rdečih abotnih smrdljivih primitivcev, danes trpite, ste proletarci, pijanci, nateguni in lažnjivci, da imate smrdljivo življenje, kot si sodrga protinarodna tudi zaslužite. Upam, da crkavate v mukah in tudi tisti potomci rdeče sodrge, da boste dobili svoje. Šeenkrat hvala Domobrancem, da ste klali to izdajalsko, pijansko pročefursko drhal. Upam, da se prepoznate drhal izrojena. Samo crknjena rdeča uš je dobra uš.

 • Turob Haltoy

  zakaj pa vsaj hrvaški tožilci ne sprožijo pregona proti neznanemu storilcu? čudno, čudno

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!