fbpx

Ljubljanski nadškof Anton Vovk, ki je preživel zažig po naročilu komunistične partije, dočakal filmsko uprizoritev

Foto: Wikimedia Commons/iStock

Ljubljanski nadškof Anton Vovk je zagotovo ena izmed najbolj pokončnih slovenskih osebnosti, saj je kljub poskusu zažiga protestnikov, ki ga je organizirala komunistična partija, sledil svojemu poslanstvu in ne glede na hude poškodbe vodil ljubljansko nadškofijo vse do svoje smrti leta 1963. Nocoj bodo v njegovo čast premierno predstavili film z naslovom Goreči škof, ki v ospredje postavlja ravno poskus požiga, medtem ko je bil ta v Novem mestu na poti, da blagoslovi orgle. 

Film, dolg 55 minut, ki so ga posneli v prostorih Studia Hartitude, prikazuje življenje ljubljanskega nadškofa vse od rojstva pa do smrti. Prek pričanj njegovih znancev, zgodovinarjev, duhovnikov in vernikov je Vovk predstavljen kot odločen, pogumen, blag in ljubeč človek.

Osrednja osebnost v drugi polovici 20. stoletja
Ustvarjalci filma so Vovka nedvomno predstavili kot eno izmed osrednjih osebnosti na Slovenskem v drugi polovici 20. stoletja. S pomočjo avtorske glasbe, sodobnega filmskega jezika in posnetki Vovka pa so poskrbeli za to, da bo širši javnosti stopil v zavest in bo postal del zgodovinskega spomina.

Na današnji premierni uprizoritvi, ki bo potekala na Vovkovem domu na Viču v Ljubljani, bo potekal pogovor z ustvarjalci filma, prav tako bodo navzoči lahko poslušali pričevanja duhovnika, nastopil pa bo tudi duhovniški oktet Oremus. Premiere si bo mogoče ogledati tudi v drugih slovenskih mestih, in sicer: 16. junija v Breznici, 19. junija v Metliki, 20. junija v ljubljanski stolnici, 22. junija na Brezjah in 23. junija v Kranju.

Foto: YouTube

Za pošastno ravnanje ni odgovarjal nihče
Datum, ki je zaznamoval Volka, je bil nedvomno 20. januar 1952, saj so ga takrat poskušali na novomeški železniški postaji zažgati, po tem, ko je tja nič hudega sluteč prispel z vlakom, z namenom, da bi blagoslovil nove cerkvene orgle v bližnjih Stopičah. V napadu je utrpel hude poškodbe, a je na srečo preživel. Vsekakor pa je najbolj žalostno to, da odgovorni nikoli niso odgovarjali za svoje pošastno ravnanje. Poznavalci pa navajajo, da odgovornost za napad leži na plečih tedanjih komunističnih oblasti, ki so bile zelo sovražne do Cerkve.
Anton Vovk je bil pranečak največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil v Vrbi na Gorenjskem. Po koncu druge svetovne vojne, ki je pustila veliko opustošenje, je prevzel vodenje škofije v Ljubljani. Preminil je leta 1963 v Ljubljani, leta 1999 pa so po navedbah STA izdali celo škofijski odlok, ki je napovedal začetek njegove beatifikacije, saj mu številni pripisujejo lastnosti svetnika.

N. Ž.