Ljudje s prizadetih območij: Materiala za odvoz veliko, gradbenih strojev pa nikjer!

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ob pestrem vremenskem dogajanju, ki je pred nami, marsikdo z zaskrbljenostjo gleda v nebo. Še posebej na območjih, kjer je v začetku avgusta uničujoče kosila vremenska ujma. Na območju Zgornje Savinjske doline so zaskrbljeni, saj ni zadostnega števila gradbenih strojev, ki bi odpeljali odvečni material.

Državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je v nedeljo obiskal Zgornjo Savinjsko dolino in se srečal s tamkajšnjimi župani. Slednjim je zagotovil, da sanacija vodotokov in cest spada med prednostne naloge. Šefic vztraja, da vlada na nikogar, ki ga je prizadela ujma, ne bo pozabila.

Poleg slabih vremenskih napovedi pa prebivalce ljubenskega zaselka Rastke skrbi, da bodo ostali sami, tako kot se je to zgodilo po poplavah leta 1990. Eden od tamkajšnjih prebivalcev je za RTV Slovenija povedal, da je treba odpeljati še par kubikov. “Bagri ne vem, kam so šli, jih ni. Ni kamionov in nam je vse to ostalo,” je komentiral zaskrbljeno.

Ljudje so prepuščeni sami sebi
“Potoki niso urejeni, ni strojev, ni ničesar. Mene to skrbi, ker je bil 90. leta skoraj isti problem,”
je povedala tamkajšnja prebivalka. Po besedah župana Ljubnega ob Savinji Franja Naraločnika vsak odpeljani bager, vsak bager, ki ne dela te dni, ki mogoče ni delal, predstavlja veliko škodo in povečuje nevarnost za vse njihove ljudi. Naraločnik je sicer že pred dnevi v javljanju za 24ur Zvečer povedal, da jim zmanjkuje upanja in da imajo občutek, da so prepuščeni sami sebi. “Težko je, ko vidiš, kako težki bagri odhajajo iz naših vasi in zaselkov in ko srečaš ljudi, ki so zgroženi ob tem, da jim uhajajo strokovnjaki in težka mehanizacija, ki prebija poti,” je povedal in se ob tem zahvalil prav vsem, ki so kakor koli priskočili na pomoč.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Potrebna gradbena mehanizacija naj bi prispela
Šefic je v nedeljo glede gradbene mehanizacije povedal, da bodo ukrepi usmerjeni k temu, da se jo poveča. Po njegovem se je treba zavedati, da je bila pomoč, poslana v Slovenijo iz tujine, namenjena intervenciji. “Sedaj se moramo seveda eventualno s temi državami posebej dogovoriti za nov aranžma,” je povedal. Kdaj bo torej to, še ni jasno. Šefic pa je sicer z župani Zgornje Savinjske doline spregovoril tudi glede preselitve hiš na novo lokacijo. Samo v Braslovčah je takih namreč 150. “V občini bomo zagotovo zasledovali cilj, da v primeru selitve zagotovimo kakovostno in zdravo življenjsko okolje. Ne bomo dopuščali polovičnih rešitev,” je povedal župan Občine Braslovče Tomaž Žohar.

Med vikendom smo sicer poročali, da je na terenu, ki so bila prizadeta ob poplavah, pričelo primanjkovati prostovoljcev, čeprav nekatere družine še vedno potrebujejo pomoč pridnih rok. “Pozivam vse tiste, ki 14. avgusta niso prišli oziroma niso zmogli pomagati, naj se vključijo sedaj,” je za Planet TV namreč povedala znana humanitarka Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

N. Ž.