fbpx

Kot v Sovjetski zvezi: sodišča strankam grozijo z odvzemom poslovne sposobnosti, med izvedenci pa celo sodelavci udbe!

Foto: Printscreen

Razkrivamo, kako psihiatrični sodni izvedenci za poslovno nesposobno skušajo razglasiti nekdanjo novinarko RTV Slovenija in ji tako želijo onemogočiti z ustavo zagotovljeno enakost pred sodiščem. Medtem, ko se postopek pred sodiščem s tem za stranke lahko sprevrže v najhujšo nočno moro, pa si režimski psihiatrični izvedenci lepo polnijo žepe. Prav tako sodnica Jasminka Jaša Trklja s svojim nezakonitim ravnanjem dodatno škodi Vočkovi. 

Samostojna novinarka Mojca Vočko, ki je vložila tožbo proti nekdanji odgovorni urednici Dela Mateji Babič Stermecki, novinarju Dela Juretu Predaniču ter družbi Delo, se pri tem sooča s številnimi ovirami, zato je že podala tudi zahtevo za izločitev sodnice Jasminke Jaše Trklja. Kot je v Sloveniji to pogosto, se je Vočkova znašla v navzkrižju s slovenskim sodstvom po tem, ko je kot novinarka TV Slovenija dregnila v osje gnezdo korupcije. Razkrila je namreč korupcijo v Unicefu Slovenija, prav tako pa je preiskovala domnevne posle z drogo s strani Katarine Kresal. Kmalu potem so nasilno vdrli v stanovanje, v katerem že nekaj časa ni več bivala, in stanje stanovanja prikazali, kot da je v njem načrtno gostovala golobe, in da naj bi s tem povzročila pravo razdejanje. Prav tako so ji očitali, da je enako storila v še neki drugi hiši, kjer je bila najemnica.

V zrežiranem sodnem procesu so takrat režimski psihiatrični izvedenci Vočkovo napotili na obvezno psihiatrično zdravljenje, enako kot so z nasprotniki režima počeli v stalinistični Sovjetski zvezi. O zgodbi so takoj začela pričakovano in povsem nekritično poročati vsa režimska trobila, vključno z omenjenim Delom.

Sodniki polnijo žepe režimskim psihiatričnim sodnim izvedencem – ti so Vočkovo že večkrat razglasili za neprištevno
Skrb vzbujajoče pa so izbire sodnih izvedencev s strani sodnice. Višja sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Jasminka Jaša Trklja za izvedenska mnenja očitno izbira le najbolj zloglasna imena psihiatrične stroke. Njena prva izbira je bil tako mag. Vanja F. Rejec, po njegovi upokojitvi pa dr. Martina Breda Žmuc Tomori. Žmuc Tomorijeva je bila pod registrsko številko 84.899 pri Udbi registrirana kot sodelavka, Udbo pa je tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije leta 2002 registriralo kot zločinsko organizacijo. Zdaj že upokojeni psihiatrični sodni izvedenec Rejec, ki je avtor številnih izvedenskih mnenj, pa je po trditvah Vočkove ob neki priložnosti rekel, da je “človek zdrav, dokler ga ne pogleda izvedenec”.

Mojca Vočko je morda najbolj znan primer medijskega umora v Sloveniji. (Foto: Nova24TV)

Psihiater Rejec je sicer deloval tudi v okviru Zdravstvenega doma za študente v Ljubljani, kjer pa prav tako niso bili zadovoljni z njegovim delom. Na spletnem forumu zdravniki.org tako lahko naletimo na sama negativna mnenja. Nekdanji pacienti mu tako očitajo, da jim je že po nekaj minutah pogovora o njihovih težavah predpisal psihiatrična zdravila, ki so sicer znana po številnih stranskih učinkih. V enem primeru je tako pacientki, ki se je nanj obrnila zaradi nasilja v službi in v družini, predpisal kar močna zdravila za shizofrenijo. V nekem drugem primeru je pacientka, ki je že slišala za govorice, zavrnila zdravljenje z zdravili in Rejec jo je napotil na svoje skupinske terapije, ki pa so bile vse prej kot to. Ko bi moral voditi terapijo, naj bi namreč dremal, večkrat pa naj bi celo zapustil prostor in odšel telefonirat. Lahko se le vprašamo – so bili tudi tukaj osebni finančni apetiti razlog za pretirano predpisovanje močnih zdravil, ki mu ga očitajo pacienti?

Bodo o zahtevi Vočkove po izločitvi sodnice Trklje odločali kar pri njej doma?!
Kot so pred letom poročale Slovenske novice, je sodnica Trklja sicer kar trikrat obravnavala tožbo mag. Branka Grimsa zoper glasilo ekstremne levice Mladino. Prvič je njegov zahtevek kar v celoti zavrnila, saj je očitno menila, da Grimsu ne pripada odškodnina in je Mladina ravnala prav. Drugič pa mu je prisodila 5.000 evrov odškodnine in tudi tretjič je razsodila, da denarna odškodnina 5.000 evrov predstavlja ustrezno moralno zadoščenje za vse pretrpljene duševne bolečine tožnika zaradi objave spornih fotografij. Poslanec je sicer zahteval 40.000, žena pa 79.000 evrov. Zadeva je bila sicer tipična za to trobilo, Grimsa in njegovo družino so prikazali kar ob Goebbelsu z družino.

Jasminka Jaša Trklja (Foto: STA)

Višja sodnica Jasminka Jaša Trklja pa je po mnenju Vočkove sporna tudi iz drugih razlogov. Naziv višje sodnice je namreč pridobila na podlagi ocene sodniške službe, ki jo je izdelal personalni svet Višjega sodišča v Ljubljani, član katerega je tudi njen zunajzakonski partner, višji sodnik Anton Panjan, predsednik tega sodišča. Ta se je kot predsednik tega sodišča iz glasovanja sicer izločil, vendar bi bilo nesmiselno pričakovati, da bi bila ocena personalnega sveta drugačna, saj gre za oceno dela partnerja enega od njegovih članov. Sredstev in načina za dosego privilegijev na višjem sodišču sploh ne skrivajo. Ob tem se lahko upravičeno vprašamo, kako se na sodišču rešujejo pritožbe strank v sodnih postopkih zoper sklepe in sodbe sodnice Trklje? Se to dogaja kar doma, pri Panjanu in Trklji?

J. Ž.