fbpx

Logar: “Še poldrugo leto nazaj smo govorili o negativnih obrestnih merah, danes pa inflacija presega 10 odstotkov!”

Dr. Anže Logar

“Leto 2022 se izteka. Se še spomnite novoletnih želja s konca 2021? Za hec sem pogledal sporočila na telefonu iz lanskega decembra. Hm, nisem ravno zadel dinamike, ki jo je iztekajoče leto potem prineslo …”  je poslanec dr. Anže Logar ob zaključku leta zapisal na Facebooku.

Dr. Anže Logar je v zapisu ob prehodu v novo leto nanizal nekatere prelomne dogodke letošnjega leta. Vojna, energetska kriza, geopolitika namreč označujejo konec enega obdobja in začetek drugega.

Logar je spomnil, da praktično nihče ni pomislil, da bi lahko na našem kontinentu izbruhnila vojna in da bo nekdo v naši relativni bližini rožljal z jedrskim orožjem. Inflacija presega 10 odstotkov. “Še poldrugo leto nazaj smo govorili o negativnih obrestnih merah, danes pa inflacija presega 10 odstotkov. Za obrok kredita to ne pomeni nič dobrega …”

Če smo se v letu, ki izteka veselili umirjanja zadev na področju kovida, “pa na Kitajskem spremljamo prizore, ki smo jih v Evropi videvali v začetku 2020 – prepolne bolnišnice in napoved milijonskih smrtnih primerov.”

Logar je omenil tudi energetsko krizo in rekordne izpuste ogljikovega dioksida. “No, sredi decembra smo vendarle slišali zgodovinsko novico. Ameriškemu laboratoriju Lawrence Livermore National Laboratory v Californiji je po desetletjih poskusov vendarle uspelo s pomočjo fuzijskega reaktorja ustvariti energijski presežek – reakcija v reaktorju je sprostila za približno 20 % več energije, kot jo je bilo v poizkus vložene. To daje upanje. Samo za ilustracijo – avtomobilski motorji imajo izkoristek med 25 % in 45 %, električni avti okoli 60 %. Fuzijski reaktor pa – 120 %. To je prihodnost!” Kot pozitiven premik omeni enotnost in povezanost EU pri podpori Ukrajini.

Novo leto, nov začetek
O političnih razmerah doma je Logar povedal, da je za njim maksimalno naporno leto, v katerem je dal vse od sebe. Predsedniško kampanjo je opisal kot eno najlepših in najbolj napornih izkušenj v njegovi politični karieri. Še posebej mu je ostal v spominu stik z volivci, ki ga še danes ustavljajo na cesti in izražajo obžalovanje, da mu ni uspelo. Logar poudari, da obžalovanje ni potrebno, saj je rezultat volitev dobra popotnica za naprej “in dokaz, da je v politiki ključna sporočila možno povedati tudi drugače. Pet mesecev sem to poskušal povedati.”

Logar na koncu je še poudaril, da ni primernejšega časa za nov začetek kot takrat, ko zamenjamo koledar in napovedal, da pride z novim letom spet nazaj v akcijo.

 

Andrej Žitnik