Logarja je podprl tudi hrvaški zunanji minister

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in sedanji predsedniški kandidat Anže Logar. (Foto: sta)

“Iskrena hvala, dragi Gordan Grlić Radman, zunanji minister Hrvaške, za tvojo podporo pri moji kandidaturi za predsednika Republike Slovenije,” se je Anže Logar iskreno zahvalil hrvaškemu kolegu. 

Spomnimo, da je bil predsedniški kandidat Anže Logar v mandatu prejšnje vlade uspešen zunanji minister, ki je Slovenijo povrnil na mednarodni politični parket in stkal tudi tesne vezi z “jedrnoevropskimi državami”, kar je tranzicijski levici menda zelo blizu in česar v preteklih levih vladah nismo pogosto opažali. Po drugi strani pa smo pod tranzicijskimi vladami lahko videli tesnejše povezovanje z Moskvo in Teheranom.

Obenem je prihajalo do zaostrovanja razmer s sosedami, tudi s Hrvaško, kar smo nazadnje lahko videli v primeru vlade Roberta Goloba in ministrovanja Tanje Fajon. Po drugi strani pa smo bili priča razcvetu bilateralnih odnosov s Hrvaško v času Janševih vlad, kar ceni tudi hrvaška stran, ki podpira Logarjevo predsedniško kandidaturo. Nataša Pirc Musar nima nikakršnih zunanjepolitičnih izkušenj.

Bomo znova tvegali, da nas kakšen levonazorski oblastnik hote ali nehote povrne v obdobje napetih odnosov med sosedama? Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman: “V čast mi je, da lahko izrazim podporo Anžetu, s katerim sem sodeloval in se redno srečeval nekaj zadnjih let. Spoznal sem ga kot posameznika, ki verjame v duh dialoga, kot človeka z veliko integriteto in vizijo ter kot zaupanja vredno osebo.” 

Domen Mezeg