fbpx

Logatčani bodo sprejeli begunce – nikakor pa ne ekonomskih migrantov

Protest krajanov v Logatcu (foto: Nova24tv).

Na včerajšnji izredni seji občinskega sveta Logatec so svetniki podprli predlagane sklepe, s katerimi ob določenih pogojih soglašajo z nastanitvijo beguncev v tamkajšnjem azilnem domu. Z enajstimi sprejetimi sklepi bodo v torek seznanili pristojna ministrstva in vlado.

Župan Občine Logatec Berto Menard je za STA pojasnil, da sprejeti sklepi dovoljujejo namestitev beguncev v azilnem domu v Logatcu, vendar le za določen čas. Namestili bi lahko družine z majhnimi otroki, ki prihajajo z ogroženih vojnih območij, nikakor pa ne ekonomskih migrantov. Najprej naj bi v Logatcu namestili 50 beguncev, po določenem času brez kakršnihkoli problemov pa bi lahko namestili do 108 beguncev.

Vse finančne obveznosti mora prevzeti država. Za red in mir bodo morali znotraj azilnega doma skrbeti varnostniki, azilni dom zunaj pa varovati policisti.

Obvezno učenje slovenskega jezika
Azilantom bodo morali omogočiti učenje slovenskega jezika in druge dejavnosti. Ko bodo begunski otroci znali dovolj slovenskega jezika, jih bodo ob ustreznem obveščanju domačinov lahko vključili tudi v krajevno šolo in vrtec.

Logatčani državnim organom ne zaupajo več
“Svetniki so na seji izpostavili, da se morajo državni organi držati dogovora, sprejetih sklepov občinskega sveta, da jim bodo občani Logatca lahko ponovno zaupali,” je še dejal Menard. Na seji so bili prisotni tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Krajan Logatca Mitja Prosen, ki je spremljal današnjo sejo, pa je povedal, da je bil sprejet najboljši možen kompromis, in da ob tem upa, da bodo vsi sprejeti sklepi tudi uresničeni.

V Logatcu doslej niso namestili še nobenega begunca, je še povedal Menard.

N. K., STA