Iz knjige Luciferka: Učitelj mami Svetlane Makarovič potožil, da je njena hči “umsko zaostala”

Včasih je bila disidentka v komunističnem sistemu v Jugoslaviji. Sedaj pa je postala ljubljenka prenovljene t.i. slovenske levice, ki pa velikokrat uporabljajo stare prakse komunističnega sistema. Na sliki s aktualnim predsednikom vlade Marjanom Šarcem. (Foto: STA)

Včasih je bila disidentka v komunističnem sistemu v Jugoslaviji. Sedaj pa je postala ljubljenka prenovljene t.i. slovenske levice, ki pa velikokrat uporabljajo stare prakse komunističnega sistema. Na sliki s aktualnim predsednikom vlade Marjanom Šarcem. (Foto: STA)

Svetlana Makarovič je v svojih 80-ih letih doživela razvpito avtobiografijo z naslovom Luciferka. V enem izmed poglavij v svoji knjigi opisuje dogodek, ko so njeni materi v osnovni šoli povedali, da je Svetlana Makarovič “umsko zaostala”. V knjigi pa opisuje tudi svoje izvorno sovraštvo do katoliške vere, težave z Udbo in svojo zaljubljenost v zloglasno rdečo zvezdo.

V nekaterih slovenskih medijih so predstavili prve odlomke iz razvpite avtobiografije Luciferka, ki opisuje življenjsko pot kulturno-marksistične umetnice Svetlane Makarovič. Po sporu Makarovičeve z avtorjema Svetlano Slapšak ter Erikom Valenčičem zdaj prihajajo tudi prve podrobnosti iz omenjene knjige. Kot piše v enem izmed poglavij, je bila Svetlana Makarovič v šoli označena za “umsko zaostalo”. Makarovičeva je takrat kot otrok prebolela tuberkulozni meningitis, zato je razredniku verjela, da je “šavsnjena”.

To je le ena izmed epizod v življenju Svetlane Makarovič. Njeno sovraštvo do Katoliške cerkve izvira iz njenega odnosa z materjo v otroštvu. V začetku svojega življenja je verjela v Boga in v cerkveni nauk. Vendar se ji je zaradi izdaje lokalnega patra Romana Tominca njeni materi Otiliji Cerkev zamerila do konca življenja in je zdaj goreča, radikalna sovražnica njenega delovanja. “Doma te pokliče na pogovor v spalnico, nakar ti reče, da ji je pater povedal za tvojo stisko. Prasec, izdajalec! Z vero je konec! Bog naj gre v rit. Pa Mati Božja in vsi prekleti farji z njim! Boga ni! Ni ga! Namesto da bi bil vesel, da hočeš postati nuna in njegova nevesta, se ti prav on podela na glavo. Molitvenik vržeš v štedilnik, rožni venec v sekret in si rečeš: ’Tudi če pridem v pekel, mi je eno figo mar.’” Njena zmerljivka “klerofašizem” pa je postala ponarodela med pripadniki radikalne levice v Sloveniji.

Razvpita biografija Svetlane Makarovič z naslovom Luciferka. (Foto: STA)

Sin Edvarda Kardelja se je očeta sramoval in želel pobegniti
Svetlana Makarovič je bila vedno samosvoja in, kot pravi, trn v peti komunističnim oblastem v Jugoslaviji. V eni izmed epizod opisuje svoje odnose s t. i. junakinjo NOB in veliko komunistično funkcionarko Emilijo Kraigher. Zaradi samosvojosti in zavračanja vstopa v komunistično partijo ni bila nikjer toliko zaželena, da bi dobila stalno zaposlitev. Zelo zanimiv je opis njenega odnosa s sinom Edvarda Kardelja, Borutom Kardeljem. Le-ta se je sramoval sramotnih potez svojega očeta, zato ji je predlagal pobeg na Madagaskar. Vendar jima pobeg ni uspel, saj so ju prestregli agenti Udbe. “Prestrežejo ju možje, oblečeni v dežne plašče. Borut izvleče pištolo, a ga v tistem hipu razorožijo in ga z rokoborskimi prijemi izvlečejo iz avtomobila. Strpajo ju v avto in odpeljejo nazaj v Ljubljano. To je udba,” je opisan dogodek v njeni knjigi.

Koncert Nosil bom rdeco zvezdo s Svetlano Makarovič. Njen sanjavi projekt hoče vrniti v rdečo zvezdo v njeno prvinskost. Vendar se dogodek spremenil v politični in kulturni dogodek slovenske tranzicijske levice, kjer ponavadi obračunajo s aktualno slovensko desnico, Janezem Janšo in Katoliško cerkvijo. (Foto: STA)

Koncert Nosil bom rdečo zvezdo s Svetlano Makarovič. Dogodek se izrablja za politične namene tranzicijske levice, na njem po navadi obračunajo z aktualno slovensko desnico, Janezom Janšo in Katoliško cerkvijo. (Foto: STA)

Zdaj je svojo novo ljubezen našla v rdeči zvezdi ter postala lutka v rokah tranzicijske levice
Svetlana Makarovič pa je v zadnjih letih v medijskem prostoru znana po svojem žolčnem kritiziranju desnice in Katoliške cerkve, postala pa je glavni kulturni simbol prav tistih, ki jih je v komunistični Jugoslaviji sovražila. Pri njenih koncertih Nosil bom rdečo zvezdo gre za sanjav projekt, za željo, da bi se vrnili v čase rdeče zvezde, ko je še niso omadeževale komunistične oblasti. “Rdeči pentagram ima moč, da odganja nesrečo, zato so ga v starih časih vrezali otrokom na zibelko, da jih je varoval pred škopnikom in pred sanjsko moro. Zato se je ta pentagram med ljudstvom imenoval tudi morina taca,” pojasnjuje v knjigi. Rdeča zvezda je med vojno postala simbol upora proti fašizmu in nacizmu, po vojni so jo umazali partijski oblastniki. “Zavzemam se za prenovljeno in duhovno Osvobodilno fronto, ki bo namenjena boju za vrnitev delavskih pravic in solidarnosti.” Vendar se njeni dogodki spreminjajo v politične performanse tranzicijske levice za obračunavanje s slovensko desnico.

Svetlana Makarović in Zoran Janković na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Zoran Jankovič pa ji je uredil z stanovanje v upokojenskem domu Trnovo. Sama pa ima tudi 1800 evrov kulturne pokojnine. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Svetlana Makarovič in Zoran Janković na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Janković ji je uredil stanovanje v upokojenskem domu Trnovo. Sama pa ima tudi 1.800 evrov kulturne pokojnine. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Zavrnila Prešernovo nagrado, ker je bil nagrajenec tudi pater Marko Ivan Rupnik
Na prelomu tisočletja, leta 2000, je odmevala njena zavrnitev Prešernove nagrade. Nagrado je zavrnila zaradi svojega ideološkega sovraštva do Katoliške cerkve, saj je bil poleg nje nagrajenec tudi pater Marko Ivan Rupnik, ki je zablestel s poslikavo papeževe kapele. “Tisti hip se odločim, da nagrade ne bom sprejela. Sama sem in premražena. Na jok mi gre, ker vem, da je to moja nagrada. Da sem si jo z dolgoletnim trudom krvavo zaslužila. Vem pa tudi, da nagrade ne smem vzeti, ker je odbor grobo kršil statut Prešernove nagrade in s tem klerikalcem omogočil, da so agresivno vstopili v slovensko kulturo,” zaključuje zaljubljenka v svoje mačke in v “prenovljeno” rdečo zvezdo, enfant terrible slovenske kulture Svetlana Makarovič.

Luka Perš

 • karpelec

  Smeško na prsih zvezdašice okuša slast inu strast in ljubezni spoj.

 • cosmosjasnovidec

  Normalno,da je krastača “makarovič” umsko prizadeta,ko pa je padla svoji stari iz riti naravnost na zabito bučo.
  Ni pa to nikakršna novica saj so čefutarski balkanci vsi prizadeti,ker je to pač taka nekulturno razvita nacija.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

 • VERZIFIKATOR

  UDBA je zares za prav vse kriva,
  opice pustila ni čez mejo,
  ji podstavila je zanko, vejo,
  Madagaskar, kje si Teneriva!

  • VERZIFIKATOR

   Daj že, Lucifer, naredi svoje,
   na državne stroške, saj je jasno,
   naj pompozno bo, kar najbolj glasno,
   vzemi, Lucifer, že, kar je tvoje!

   • samotoje

    Bravo!

 • est

  Če bi meni plačevali prestižni dob za upokojence in mi omogočili ostale bonitete, bi “lajal” na komando. Ker imam svoje prepričanje in lastno vest seveda tega privilegija ne bom dobil.

 • Slehernik

  Ah čas, ko so učitelji še znali pravino oceniti otroke…..

 • Amerikanc

  Vedno, ko zagledam to pojavo od Luciferke na sliki, se spomnim na Jurklošter, od koder so jo vaščani na silo sterali. Je pa zanimivo, da se je že v mladosti družila z udbaši in se šla disidentko. Nekaj ne gre skupaj, kot pri njej nič ne gre skupaj. Njena učiteljica iz OŠ je imela popolnoma prav !

 • janko

  Zadnje minute so to do obiska Matilde, za mesto bivanja “tam” je pa…., ampak brez heca.

 • SIMON ROZIC

  …Prav je imel učitelj; baba je satanska, nekultivirana, perverzno samovšečna
  in – popolnoma zblojena! Pravzaprav je eno satanovo revše v človekovi podobi!

 • macon

  Namesto Luciferka bi bil bolj primeren naslov Zblojenka ali Sfuzlanka.

 • Andrej Žalec

  Takšne motene osebe, so nevarne. Popolnoma z enako fanatičnim sovraštvom, bi Makarovička delovala proti komunistom, da je ostala verna. To ni kriva ideologija ampak psihična motnja. Ona še najbolj sovraži sebe. Njeno motnjo s pridom izkoriščajo lutkarji.

 • Minovak

  Ja, hudiča, kdo jo je pa spet pripeljal iz zaprtega oddelka v Polju??? Tam bi morala biti do konca življenja in to je prekršek, zelo hud prekršek…da se to več ne ponovi, jasno ??! Norci naj ostanejo med norci, če so rdeče barve, so pa doživljenski.

 • JANEZ GUS

  Res je mati falila,da jo ni splavila.

 • JANEZ GUS

  Kolikor je meni znano je kardeljev mulc napravil samomor.

  • rabbit

   Ustrelil se je kot mati.

   • šmentanamuha

    Uf, a to je blo?

 • Minovak

  Če ne bi bilo Gregorja Strniše, njenega partnerja, pisca besedil popevk in tudi drugega, potem bi bila ona popolna ničla in bi bila že zdavnaj, trajno na zaprtem, psiho oddelku. Ko je on umrl, je umrla tudi njena “umetnost”, saj je samo prebirala njegove rokopise, ki jih je bilo veliko in jih je počasi objavljala v javnost pod svojim imenom.

 • rabbit

  Ženska zna samo zelo dobro lagati, še danes se spomnim ko je otrokom rekla pankrti in zadnjič govori kako ona višek penzije (nezaslužene), da za revne otroke in mačke. Laže kot pes teče.

 • RATATA

  Na sliki s aktualnim predsednikom vlade Marjanom Šarcem s rdečo zvezdo.

  • samotoje

   Popolnost zahteva žrtve. Torej: ” Na sliki s aktualnim precednikom vlade Marjanom Šarcom s rdečo zvezdo.” Perš je pa res biser.

 • Skrajno Desni

  Nekoč bi ta zmazek zažgali na grmadi, škoda je le, da se to sežiganje na grmadi ni ohranilo do danes.

  • JANEZ GUS

   Je povno se nabralo teh izmečkov ,ki niso vredni da so Slovenci.

 • Steiermark

  Za njene “težave” s Cerkvijo, “farji” in poštenimi Slovenci ter otroki, ki jih je vedno sovražila in svoje sovražtvo vedno, tudi izpričevala, mislim, da ni kriva samo njena mati ampak tudi oče ali predvsem oče……. pogosto še pod jugovino se je slišala drugačna verzija izvora sovraštva……

 • alojz

  Pa saj to umsko zaostalost dokazuje vsak dan. Dober učitelj, ki je tako zgodaj ugotovil kje je težava.

  • JANEZ GUS

   Takoj ji je izmeril IQ sobne temperature.

 • Hribouc

  Kličem najbližjega eksorcista !

  Na pomoč trdosrčnim in ogabnim Barabam iz Kajnovske dežele opankarjev, ki so se izgubili v turškem stare4m veku!
  MARŠ NAZAJ V PEKEL HUDIČEVCI!

  Šarac se rokuje, kakor, Kristjan se rokuje s črno hudičevko ???? Bravo, Satanisti!

  g. prečastiti Nuncij & kard.Rode : Ga bost še pripustili k Frančišku?

  QA bo Nadškof Zore že ukrepal ali še ne bo?

 • šmentanamuha

  Makarovička je v svoji luciferjanski pozi vsaj originalna. Meni je kvečjemu žal, da ni znala svojega statusa umetnice uporabiti za bolj povezovalno vlogo, ki bi ljudi združevala. Kako otroku razložiti vso to mržnjo, ki veje iz nje?
  Veliko bolj problematična se mi zdi njena soimenjakinja Slapšakova iz katere pa dobesedno šprica Zloba in preračunljivost. Mislim, da je to skužila tudi Makarovička in ji je dala dvojko. Zadnjič sem jo videla na knjižnem sejmu v živo. Slapšak je poosebljena Zloba in te osebe se je potrebno bati. Kar mrzlo me je spreletelo, ko sem se srečala z njenim pogledom. Makarovičeva je angel v primerjavi z njo.

 • Antonius

  Neumnost in zloba nista eno in isto. Svetlana Makarovič je zlobna in še preračunljiva lažnivka za povrh.
  Zaradi slabe izkušnje z nekim duhovnikom (??) se je odločila cerkev in z njim v boga verujoče zmerjati s klerofašisti. Kaj si pa misli, da je? A butara polna sovraštva sploh ve, za kaj gre? Ljudem zmerljivo odreka temeljno pravico, da verjamejo in molijo v *svojega* Bogá v katerega verjamejo.
  Odrekla se je Prešernovi nagradi, ki so ji jo podelili prav tisti komunisti, ki jim je bila trn v peti?! Naj lažnivka pove od kje ji bajna pokojnina, ker se je zaradi poštenega umetniškega dela patra Rupnika, javno *odrekla* Prešernovi nagradi. Pokvarjena poštenjakarka teološko izobraženemu patru ne prizna njegovega umetniškega dela. Kakšen kulturno umetniški navdih pa živi v zlobni Svetlani Makarovič, da drugemu kulturno izobraženemu patru ne prizna njegovega umetniškega dela?!
  Nalijmo si čistega vina in Makarovičevo poglejmo v oči. Prešernovo nagrado, ki naj bi se ji politikantsko odrekla, dobiva vsak mesec izplačano v obliki pokojnine, njen s krvavo zvezdo ovenčani napor je pa po ljubljanskem župankoviću nagrajen še s častnim meščanstvom in zastonjkarskim prebivanjem v upokojenskem domu za partijsko zveličane in blagoslovljene.
  Makarovičeva je prevarantka in lažnivka, kar razen njene Oke, vse ostale sove vedó.

  • jevidel

   Zelo lepo in pošteno povedano.
   Ob tem mi je prišel na misel Martin Luther, ko se je s svojim uporništvom in bahaštvom odpovedal Katoliški veri in s tem povzročil razdeljenost evropskega naroda.
   Ob vsem tem, je vsega usmiljenja vreden tudi naš Primož Trubar :(
   http://ad-dominum.blogspot.com/search/label/Luter

   • Antonius

    Izpostavil sem pravico izražanja osebnega verovanja, institucija cerkev je pa povsem drugo vsebinsko vprašanje.
    Primož Trubar! Kakorkoli obrneva, nam je Trubar dal prvo knjigo v takratnem slovenskem jeziku. Med redkimi *narodi* takratnega kulturnega prostora smo bili, ki smo v svojem jeziku dobili knjigo.
    Institucija cerkev in njen papež Frančišek! Niti z eno besedo se ni javno zavzel za svoje kristjane, ki jih preganjajo in morijo po muslimanskem svetu.
    Verjamem v tiho diplomacijo, ampak?! Včasih je treba muslimanske ajatole tudi s kakšno besedo javno opozoriti in nagovoriti.
    Jaz se ne prištevam med vernike, a temu navkljub, globoko spoštujem vse verujoče. Razen šerijatarskih norcev in njihovega terorističnega alaha, seveda.

  • Andrej

   Zavrnila je nagrado, ne pa denarja.

 • mare

  Učitelj se ni zmotil.

 • Van Der Waals

  ženske so itq slabo umne! še posebej leve volike!

 • to_mi_delaj

  Se do danes se ji pozna da je savsnjena

 • JANEZ GUS

  Na teh slikah so sami pritipenci.Eden bolj ubrisan kot drugi.

 • hribovc

  enkrat štabna kurba, vedno štabna kurba !!

 • Andrej

  Stvar je mnogo globlja, kot je tukaj opisano. Do leta 2000 je veljalo, da je bil Prešernov nagrajenec naslednje leto slavnostni govornik. Ker se je Svetlana nagradi (ne pa denarju) odpovedala, bi moral biti naslednji govornik pater Marko Ivan Rupnik. A glej ga zlomka, spremenili so pravila. Slavnostni govornik ni bil več lanski nagrajenec, ampak predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada. Gre torej za načrtno sovraštvo do vsega, kar ima zveze s Cerkvijo, s podporo kulturnega ministrstva. Nihče ni niti trznil. Niti akademiki, niti PEN, niti pisatelji, noben kulturnik. Noben politik. Nihče. Pater Rupnik je odličen govornik brez dlake na jeziku in to so v odboru zelo dobro vedeli.
  Svetlana je morda poznana v Sloveniji, ampak pater Rupnik je svetovna znamka. Svetlana mu ne sega niti do podplatov. Slovenci smo se z lahkoto odpovedali umetniku, ki ga povsod po svetu globoko cenijo. Da lahko lažje gonimo svojo petokrako, NOB, komunizem in podobne nebuloze.

  • šmentanamuha

   Pred kratkim (oktober) sem bila v Lurdu in sem s ponosom gledala, kako cel svet občuduje mojstrovino, ki jo je spoštovani pater Marko Ivan Rupnik naredil na pročelju Lurdske cerkve. Izjemno lepo. Res sem bila ponosna. Žal mi je, da je Makarovičevo tako obsedel zli duh.

   • Andrej

    Saj sama pravi, da je Luciferka. V tazadnjem glasilu Ljubljana, ki ga izdaja Zoki, se s svojim luciferstvom prav lepo hvali. To postaja standard v tej nesrečni domovini.

 • Celcar Mojca

  Tega stvora bi bilo potrebno izgnati! Parv žalostno, da naši otroci “morajo” brati knjige, ki jih zapiše takšna zlobnica, ki sovraži Slovenijo in njen narod!!!

 • Domoljub91

  Zanimivo, da Makarovićeva po eni strani izjavi: ““Zavzemam se za prenovljeno in duhovno Osvobodilno fronto, ki bo namenjena boju za vrnitev delavskih pravic in solidarnosti.”, po drugi strani pa podpira Jankovića, čeprav je zaradi njegovih goljufij pri gradnji Stožic eden od delavcev celo storil samomor.

 • Olga101

  Naj vrne še denar!

 • samotoje

  Dober učitelj prepozna psihične motnje pri svojih učencih. Ceca je kar težak duševni bolnik.

 • Balkica

  Nesrečna in osamljena ženska, ki je v otroštvu doživela hude travme in ločitev staršev. Medtem, ko večina ljudi skuša živeti dokaj normalno, ona nosi posledice vse življenje. Zato je v njej toliko neprilagojenosti, sovraštva, mržnje…
  Žalostno, zelo žalostno.