Šentjakobsko gledališče odpustilo plagiatorja Kobala!

Kot vse kaže, Kobal ne bo več dolgo zaposlen v Šentjakobskem gledališču, tam so namreč sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kobal je sicer ukradel avtorsko delo La Prova Generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, za kar je od SLG Celje prejel tudi 13 tisoč evrov honorarja, ki pa naj bi jih že vrnil. Celjsko gledališče je Kobala tudi kazensko ovadilo, za dejanje pa mu, kot smo na Nova24TV že poročali, grozi do 3 leta zapora.

Zoper Borisa Kobala so v Šentjakobskem gledališču sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V gledališču, kjer je zaposlen kot direktor in umetniški vodja, so po poročanju portala Svet24 izpostavili, da je “plagiiranje absolutno nesprejemljiva praksa”.

V Šentjakobskem gledališču osebnega dela Kobala ne ločujejo od njegove vloge direktorja v njihovem gledališču, je za Svet24 dejal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Janez Vlaj. Kobalovo dejanje, “četudi storjeno v njegovem lastnem imenu in za njegov račun, nujno in brez naše volje (proti njej) krni ugled in povzroča škodo tudi Šentjakobskemu gledališču. Gospod Kobal je kršil v civiliziranem svetu obče veljavne moralno-etične kodekse in standarde”.

Boris Kobal po partizansko ukradel avtorsko delo, zaradi kršitve moralnih in materialnih avtorskih pravic mu grozi do 3 leta zapora
Kobal se je sicer na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo, kjer je bil izbran med 3 najbolj kvalitetnimi deli, prijavil kar z delom, katerega avtor je umrli Italijan Aldo Nicolaj. Za to je prejel od SLG Celje tudi 13 tisoč evrov, ki pa naj bi jih po razkritju že vrnil. Nikolaj  je sicer umrl leta 2004, njegova smrt pa ne Kobalu ne komurkoli drugemu ne daje nobene pravice, da si prilasti njegovo delo, saj avtorske pravice veljajo še 70 let po smrti avtorja (59. člen zakona o avtorski ali sorodni pravici). Tudi če bi od avtorjeve smrti preteklo več kot 70 let, se ne Kobal ne kdorkoli drug ne more pod njegovo delo podpisati kot avtor.

Šentjakobsko gledališče (Foto: Facebook)

J. Ž.