fbpx

Slovensko identitarno gibanje – dokaz, da je lahko imeti rad svoj narod in državo ter zavračati vse totalitarizme!

Foto: Facebook Generacija Identitete Slovenija

“Narod je zasičen praznih obljub, politične korektnosti in zavajajočega populizma. Potreba po sveži, zdravi ter razumni miselni smeri je vse večja. Nikakršno koristoljubje, osebni interes, utopičnost ideologije ali obsesivna potreba po materializmu ne nadvladajo osnovnega človeškega instinkta po ohranjanju svoje vrste ter obvarovanja najbližjih. Zato je zavzeto iskanje alternativnih opcij v visokem porastu med mladimi. Tu nastopimo mi,” se glasi poslanstvo mreže mladih Generacije identitete.

V času, ko sta Evropo zajeli migrantska kriza in kriza vodenja, se je pojavila generacija mladih Evropejcev, ki stopa v bran svoji identiteti s poudarkom, da si bodo prihodnost oblikovali sami. Tudi v Sloveniji je nastala potreba, da je dovolj obrabljenih floskul o toleranci, neskončni strpnosti in medkulturnem sožitju. Kot poudarjajo v slovenskem identitarnem gibanju, je moderna progresivnost oziroma levičarstvo povsem uničilo pojem svobode govora, zaradi česar se je v mladih prebudil občutek upornosti, da bo potrebno v tej smeri nekaj radikalno spremeniti.

Zase sicer poudarjajo, da niso politično gibanje, niti niso zgolj skupina organiziranih ljudi, temveč so ideja – ideja ljubezni do domovine s čutom za ohranjanje lastne identitete, zato identitarizem, kot imenujejo svoje osrednje poslanstvo, postaja nova kontra-kultura. Zaradi polpretekle totalitarne zgodovine in prevlade progresivne politične miselnosti so številni ustvarjalci mnenja in mediji pojav gibanja, ki ima v srčiki delovanja “ljubezen do domovine in naroda”, označili za skrajno in celo fašistično. Ne dolgo nazaj je bilo slovensko identitarno gibanje tarča napadov s strani nekdanjih piscev Dnevnika, sedaj pa portala Siol, Primoža Cirmana ter Vesne Vuković.

Zagovarjamo miroljubno, nenasilno ter popolnoma legitimno obliko izražanja mnenja in aktivizma
Tam so jim poskušali pripeti vse mogoče konotacije o skrajni desnici, urjenju v nekakšnih vojaških kampih in akademski retoriki, pod katero so skrita islamofobna, ksenofobna, homofobna ter protisocialistična gesla.

Kot poudarjajo v Generaciji identitete, v svojem načinu delovanja nikoli niso postopali sovražno, nasilno ali v kakršnikoli obliki skrajno. “Zagovarjamo miroljubno, nenasilno ter popolnoma legitimno obliko izražanja mnenja in aktivizma. Zavračamo vse oblike totalitarnih ideologij, zato v svojih zapisih nikoli nismo malikovali voditeljev takšnih režimov ali idolizirali oseb, ki so se v svojih izjavah ali dejanjih zatekale k nestrpnosti, nasilju, terorizmu oziroma kakršnikoli drugi obliki ekstremizma. Odločno zanikamo takšna ostudna podtikanja brez vsakršnega smisla ali argumentirane osnove. Identitarno gibanje v Sloveniji v nobenem postopku ne deluje protizakonito, posledično ni nobene smiselne osnove za prepoved takšnega gibanja. Naša stališča glede vseh omenjenih zadev so sicer jasno poudarjena na naši spletni strani, a nobenega od navedenih dejstev, prikladno, ni moč zaslediti v omenjenem članku.”

Pri tem poudarjajo, da sebe vidijo kot izven-parlamentarno opozicijsko gibanje – ukvarjajo se z javnim mnenjem v Sloveniji in Evropi ter z akcijami, kampanjami in izobraževanjem na političnem področju, naslavljajo osrednje problematike v okviru politike identitete ter priseljevanja. Zavedanje pomena lastne identitete je za člane gibanja samoumevno temeljno prepričanje, ki ne zahteva nobenih strankarskih programov. Generacija identitete zato v svojem delovanju vselej deluje popolnoma neodvisno od političnih strank. “Bistvo našega obstoja je metapolitično delovanje, ki je, sodeč po paniki na levici, zelo uspešno.” Identitarno gibanje v Sloveniji tako ni uradno, niti neuradno, povezano s katerokoli politično stranko, kar je po svoje povsem razumljivo.

Radi imajo slovenske gore in pomagajo humanitarno
Pogled na njihovo spletno stran v resnici razkrije različen nabor aktivnosti mladih identiracev. Hodijo v hribe in skrbijo za telesno kondicijo, zbirajo zamaške za odrasle z možgansko poškodbo. “Danes smo Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV Draga, Ljubljana), enoti, namenjeni odraslim s pridobljeno možgansko poškodbo, oddali večjo količino zbranih plastičnih zamaškov. S podobnimi akcijami bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Želimo spodbuditi narodno solidarnost in poskrbeti, da zbrana sredstva preidejo v prave roke in pomoči potrebnim državljanom,” so zapisali na družbenem omrežju Instagram.

Čaščenje totalitarnih simbolov je psihopatološki fenomen
Pomembno sporočilo so zapisali tudi ob dnevu upora proti okupatorju in ga namenili številnim procesijam po vsej Sloveniji, ki vsako leto bolj spominjajo na neke druge čase. Da leta 2018 še vedno prirejamo parade v spomin na totalitarne in zlagane dogodke, so označili za psihopatološki fenomen. “Smo namreč predstavniki mlajše generacije, ki jo zanima prihodnost in ne čudaška obsesija z zastarelimi ideologijami preteklosti,” so zapisali. Medtem ko se zahod spopada predvsem s problemom kulturnega marksizma, imamo v Sloveniji še vedno opravka tudi s starejšo obliko teh destruktivnih idej namišljenega osvobajanja malega človeka. Zato poudarjajo, da je vsem totalitarnim režimom, ki so krojili kruto in težko usodo Slovencev, mesto tam, kjer so tudi ostali. V zgodovini.

Peter Truden