fbpx

Srhljiva izpoved nekdanje sekretarke Gašparja Gašparja Mišiča, ki je pomoč poiskala celo na psihiatriji: Prijel jo je za boke in se podrsal s spolnim udom po zadnjici in govoril “joj, kaj bi ti delal”

Gašpar Gašpar Mišič (foto: STA).

Nekdanja sekretarka Gašparja Gašparja Mišiča, poslovneža, politika in nekdanjega direktorja komunalnega podjetja Marjetica v Kopru je razkrila, da jo je Mišič kot njen šef dlje časa spolno nadlegoval, potem pa tudi psihično in fizično maltretiral, dokler se ni zlomila, podpisala “sporazumne” odpovedi in skupaj z družino, možem in dvema mladoletnima otrokoma, za nekaj časa celo pobegnila iz države. Kot poroča Požareport, se razvpitemu obalnemu politiku ni vdala, kot so se nekatere druge, zato jo je zmerjal, da je “glupa, luzerka, idiot in nesposobna”. Nad Mišičevo kandidaturo za župana Kopra je bila zgrožena in se odločila javno spregovoriti. Tudi kazensko ga je ovadila na Policijski postaji Koper, tako da mu, zaradi spolnega nadlegovanja z zlorabo položaja, grozi do pet let zapora. Javno je tudi pozvala vse druge njegove žrtve, naj spregovorijo.

Spomnimo, da je bil Gašpar Gašpar Mišič poslanec in celo državni sekretar Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ki je pozneje, pod vlado Alenke Bratušek, postal tudi predsednik uprave Luke Koper.  Novembra je tudi kandidiral za župana Kopra in dobil 6,95 odstotka glasov, bil pa naj bi tudi glavni akter napol zlagane in že znane predvolilne medijske zgodbe o tem, kako naj bi aktualni župan Kopra Boris Popovič “odpustil” mamo mladega koprskega nogometaša, ker je njen sin prestopil iz nogometnega kluba Koper v ljubljansko Olimpijo.

36-letna Koprčanka S.V., katere ime in priimek hranijo v uredništvu Požareporta, je bila od 1. maja 2015 za nedoločen čas zaposlena kot poslovna sekretarka uprave Komunale Koper, d. o. o., danes Marjetice Koper, d. o. o., kot tajnica takratnega vršilca dolžnosti direktorja Gašparja Gašparja Mišiča. Sama pravi, da je bilo delo prva dva meseca z direktorjem “odlično, sanjsko. Bil je spoštljiv, prijazen šef in ni se me dotikal“. V službi je bila oblečena običajno, nevpadljivo, brez vrtoglavo visokih pet, mrežastih nogavic, mini kril, dekoltejev in podobno. Nadlegovanje  pa se je začelo po dveh ali treh mesecih. “Ko sem prišla v njegovo pisarno, da mu izročim pošto, je pošto vzel iz rok in mi rekel, naj mu dam roko, da bo nekaj pogledal. Ker sem obstala in mu roke nisem dala, me je nagovarjal, dajte, dajte, samo nekaj pogledam, nehajte komplicirati“. Potem me je začel s prsti božati po dlani. Odmaknila sem se in rekla, naj preneha. “Šokirana, saj mu nikoli nisem dala nobenega znaka ali pobude, ki bi jo lahko razumel kot povod za nadlegovanje.” Kljub temu, da je Mišič vedel, da je gospa poročena in ima še dva predšolska otroka, ga to ni zaustavilo.

Gospa je s solzami v očeh pripovedovala: “Roko mi je dal med prsi, drgnil je s spolnim udom po moji zadnjici”
Spolno nadlegovanje se je nadaljevalo, čeprav mu je zelo jasno povedala, da je takšno razmerje ne zanima. V svoji pisarni se jo je, ko sta bila sama, dotikal, ji dal celo roko pod majico, med prsi in jih kakor nehote oplazil, se dotikal njenih rok, pri čemer ga je enkrat zalotil tudi pravnik Marjetice, ki je vstopil skozi vrata. Mišič je roko sicer takoj odmaknil, toda pravnik je to videl, poroča Požareport. Dvakrat ali trikrat je v pisarni celo vstal s svojega stola, stopil za njo, jo prijel za boke, povlekel njeno telo k svojemu, se podrsal ob njo s spolnim udom po zadnjici, “da bi videla, kaj on premore“, imel naj bi erekcijo in ji govoril “joj, kaj bi ti jaz delal“. Prosila ga je, naj neha.

“Poskušaš ostati spoštljiv, ker je to tvoj kruh”
Gospa je v solzah pripovedovala, da je začela odhajati iz pisarne le še  “ritensko”, tako da sem ga imela ves čas na očeh. Človek bi ga moral udariti, meni je edino žal, da ga nisem udarila, da bi obležal na tistem svojem stolu, premislil o tem, kaj dela …Toda poskušaš ostati spoštljiv, ker je to tvoj kruh, ampak ….”  je dejala in zopet zajokala.

Mišič je želel imeti spolne odnose z njo tudi na svoji jahti
Večkrat je rekel, naj gresta na jahto, na svojem mobilnem telefonu ji je kazal fotografije zunanjosti jahte, češ, notranjost jahte pa bi ti pokazal v živo. V zameno za to, če bi bila “ona njegova“, ji je obljubil, da ji da dvorano za aerobiko, kar je bila njena dolgoletna želja, to pa je Mišič tudi vedel. Prostor naj bi imel v središču Kopra, pri Fursu, v poslovnem objektu Barka, nad gostinskim lokalom Pirat. Pravil ji je, da je ves prostor v steklu, gospa S. V. pa nikoli ni bila tam. Takrat mu je dejala, če lahko  govorita normalno, on pa je odvrnil, “saj to je vse normalno“. Želela je odditi iz pisarne pa ji ni dovolil. Osramočena in prestrašena je čakala v pisarni, sprašujoč se, kaj sledi potem pa je proti njej obrnil zaslon telefona in rekel “vam je všeč tole?” ter pokazal na fotografijo črnega čipkastega spodnjega perila in dodal “kupil bi vam to“. Odvrnila mu je: “Ne, direktor, ne rabim, jaz tega ne nosim, ne kažite mi tega“.

Foto: Facebook

Nadlegoval jo je tudi po telefonu, izven delovnega časa
Klical jo je na njeno mobilno telefonsko številko, ki je bila najprej zasebna, nato službena, tudi po delovnem času, in ji pošiljal sporočila, ki niso bila povezana z njenim delom. Ob neki priložnosti ga je tudi prek sporočila, poslanega na njegovo telefonsko številko, prosila, naj se začne obnašati kot direktor, on pa se je strinjal, tako je vsaj odpisal, toda nadaljeval je po starem. Ker se njegovi pohoti ni vdala, jo je sčasoma začel hudo zmerjati. “Bila sem glupa, luzerka, idiot, nesposobna, zmerjal me je, ko sva bila sama ali pa celo takrat, ko so bili zraven tudi drugi kolegi. Počutila sem se ponižano, osramočeno, umazano, strah me je bilo. Nisem spala, bila sem odsotna in zaskrbljena, bila sem v hudi psihični stiski, ki jo je povzročal nadrejeni. Bala sem se naslednjega dne v službi, njegovega vpitja in izpadov, ki smo jih sicer poznali vsi v podjetju. Tudi druge sodelavce in sodelavke je zmerjal z luzerji in nesposobneži.

Vse poslovne sekretarke, ki so delale za Mišiča so zdržale pri njem okoli štiri mesece
Po njenem vedenju, izpovedih sodelavcev in tudi nekdanjih tajnic so “poslovne sekretarke” Gašparja Gašparja Mišiča  z njim zdržale približno štiri do pet mesecev, potem pa odšle v bolniški stalež ali pa pustile službo. “Jaz sem po dolžini delovnega staža tajnice pri tem direktorju rekorderka. Vse druge so obupale že prej. Vztrajala pa sem, ker je bila to edina plača v naši družini, moj mož je namreč takrat zaprl svoje podjetje, dva malčka sta bila odvisna od tega denarja. Moja plača je sicer znašala med 1000 in 1100 evri neto.” Spolno je nadlegoval tudi druga dekleta saj so se ji zaupale same, sicer pa to, kakšen je Mišič, po njenih besedah vedo vsi zaposleni v Marjetici, a tega v strahu za službo ne povedo. “Ženske smo bile deležne spolnega ali psihičnega maltretiranja, vpil pa je na vse, tudi na moške. Obnašal se je nečloveško.

Pritiska več ni prenesla in se je zlomila ter poiskala pomoč na psihiatriji
Decembra 2015 tega pritiska ni več prenesla. Mami, očetu in soprogu je povedal, kaj z njo počne direktor Mišič. Ob tem se je bala, da ne bodo imeli kaj za jesti, če da odpoved, bilo jo je strah tudi za tastovo službo, zato je pridno hodila v službo, bila tiho, medtem ko so ji sodelavci govorili, “vsa čast, kako ga prenašaš in vse to zdržiš“. Toda junija naslednje leto, 2016, se je zlomila in odšla k svoji zdravnici, ki jo je za tri tedne poslala v bolniški stalež, dodatno pomoč pa je poiskala na psihiatriji v Ljubljani. V Ljubljani pa zato, da tega ne bi izvedel Mišič. Zdravnica ji je svetovala takojšen umik iz delovnega okolja, bolniški stalež in ji predpisala zdravila. Mišič jo je klical tudi med bolniškim staležem, dokler ni njegove telefonske številke enostavno blokirala. Po blokadi njegove telefonske številke in štirih mesecih bolniške pa je po pošti dobila “sporazumno” odpoved. “Podpisala sem jo 30. septembra 2016, samo zato, da ga ne vidim nikoli več v življenju.” Po odpovedi je tudi zamenjala svojo telefonsko številko, Mišiča pa blokirala na vseh družbenih omrežjih. 

Svetovali so ji, naj Mišiča ne toži, ker je preveč vpliven
Z možem sta ostala brez službe, ona je bila tudi psihično popolnoma na tleh. Ni si upala iz stanovanja, vsi so ji svetovali, naj Mišiča ne toži, ker je preveč vpliven in je zaradi tega obsojena na poraz. Da bi pozabili, zaživeli znova, se je družina S. V. preselila skoraj 4000 kilometrov daleč, iz Kopra na Tenerife. V Španiji so ostali do letošnjega junija, ker pa se otroka spremembi okolja nista mogla docela prilagoditi, so se po dveh letih vrnili domov.

Nad Mišičevo kandidaturo je bila zgrožena in se odločila javno spregovoriti
Med nedavno volilno kampanjo, ko je Gašpar Gašpar Mišič kandidiral za župana Kopra, je bila S. V. dobesedno zgrožena. On, ki zanjo ni človek, ampak bitje, ki nima srca in sočutja, ki manipulira, laže, si izmišljuje, je prepotenten in vsiljiv, se je začel pojavljati po vseh medijih. Sama se je, kot pravi, spretno izogibala vseh novic, povezanih z Mišičem, dokler ji ni pred dnevi njen mož pokazal videoposnetka, v katerem Mišič na veliko moralizira, poroča Požareport. Taisti Mišič, ki jo je silil v spolne odnose, ji dal odpoved, ker ga je zavrnila, njo in celotno njeno družino pahnil v hudo eksistenčno in psihično stisko, zdaj pripoveduje o tem, kako je dober, pravičen in pošten, da morajo drugi postati boljši ljudje in kako ni hotel odpustiti mamice dveh otrok po naročilu župana Borisa Popoviča samo zato, ker je njen sin prestopil v drugi nogometni klub. “Prosim lepo, sama sem dobila odpoved, ker nisem hotela biti intimna z njim! Moja otroka sta bila precej mlajša, ko me je odpustil, imela sta štiri in šest let, toda Mišič na moja otroka ni niti pomislil. Zakaj se spreneveda, in to javno!?” je dejala S.V. Zato se je odločila povedati resnico in javno pozvala vse njegove žrtve. “Javno pozivam vse njegove žrtve, naj se javijo, naj spregovorijo, naj se ga ne bojijo, naj ne mislijo, da so krive one, tako, kot sem to mislila jaz. Za takšno vedenje nismo odgovorne žrtve, ampak tisti, ki ga povzroča. Bilo je nedopustno, zavrženo, boleče in skrajni čas je že, da Mišič preneha strašiti ženske po Obali. In zato sem proti Mišiču tudi podala tudi kazensko ovadbo.

Foto: facebook

Grozi mu do 5 let zapora
Zdaj mu, razvpitemu Gašparju Gašparju Mišiču, osumljenemu kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, zaradi te ovadbe grozi kazen do pet let zapora.

A. L.