Pretresljiva zgodba, ki jo morate slišati: Še vedno je živ spomin, kako so partizani Alojzu Hudniku iz Sela pri Dobrovi krvoločno umorili deset članov njegove družine!

Alojz Hudnik (Foto: posnetek zaslona)

Pričevanje Alojza Hudnika iz Sela pri Dobrovi je eno najbolj pretresljivih doslej. V njem namreč spregovori o nezaslišani tragediji, ki je med 2. svetovno vojno prizadela njegovo družino. Revolucionarno nasilje je terjalo življenja kar desetih članov njegove družine. Večina je bila barbarsko pobitih, in sicer brez strelnega orožja. V dogajanje je bil po Alojzovem prepričanju vpleten tudi domačin Ivan Dolničar, poznejši general in predsednik zveze združenj borcev, ki je dal leta 1945 umoriti celo lastnega brata.

V najnovejši oddaji Pričevalci dr. Jožeta Možine, za katere obstoj se je na nedavni spominski slovesnosti v Kočevskem Rogu zavzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, svojo življenjsko zgodbo predstavlja Alojz Hudnik iz Sela pri Dobrovi, ki se mu pridruži tudi žena Olga. Omenjeno pričevanje je eno najbolj pretresljivih doslej, saj Hudnik med drugim spregovori o tem, kako je revolucionarno nasilje vzelo življenja desetih članov njegove družine, v njihovi hiši pa se je naselilo vodstvo Osvobodilne fronte.

Pričevanje Alojza Hudnika iz Sela pri Dobrovi je eno najbolj pretresljivih doslej. V njem namreč spregovori o nezaslišani tragediji, ki je med 2. svetovno vojno prizadela njegovo družino. Revolucionarno nasilje je terjalo življenja kar desetih članov njegove družine. Poleg Alojza je od celotne družine preživela le še sestra Marija Veronika Hudnik. V pričevanju se Alojzu pridruži tudi žena Olga Hudnik, ki je prav tako doživela bridko družinsko izkušnjo, saj je bila njena mati, sicer mama dvanajstih otrok, po vojni več let v zaporu, kjer so jo tudi mučili. Prav žena Olga je Alojzu stala ob strani, da se je po desetletjih molka in trpljenja odločil pomorjene svojce poiskati ter jih pokopati v posvečeni zemlji.

Poboj desetih članov družine Hudnik
Tragedija Hudnikovih se je začela novembra 1942. Partizansko vodstvo je takrat iskalo zatočišče v Polhograjskih dolomitih na obrobju Ljubljane. Hudnikovi so bili premožnejša kmečka družina, ki je bila v dobrih odnosih s partizani, a prav njihovo hišo so si vodilni funkcionarji izbrali za svoje prebivališče. V dogajanje je bil po Alojzovem prepričanju vpleten tudi domačin Ivan Dolničar, poznejši general in predsednik zveze združenj borcev. Ko so partizanski likvidatorji vdrli v hišo, je imel Alojz štiri leta, sestra pa pet let. Bolehna mama je od šoka umrla, sedem članov družine, tudi očeta, pa so odvedli in jih naslednji dan pomorili, povečini brez strelov. Čez teden dni so na grozovit način umorili še staro mamo. S sestro sta tako na kmetiji ostala sama. Po vojni je bil ubit še en stric. Skupno je tako revolucionarno nasilje vzelo življenja desetih članov družine Hudnik.

V zločine je bil vpleten partizan in nekdanji vodja Zveze borcev Slovenije Ivan Dolničar.

V hišo Hudnikovih se vseli vodstvo Osvobodilne fronte
V hišo Hudnikovih se je med vojno vselilo vodstvo Osvobodilne fronte, med drugim Edvard Kardelj, Boris Kidrič in Edvard Kocbek. “Spali so v mojih posteljah,” poroča Alojz, ki je nato živel pri sorodnikih. Ob tem pripoveduje, kako se je prebijal skozi otroštvo in ves čas pogrešal mamo in očeta. V šoli se je sprva zatikalo, nato je šlo bolje: prišel je do poklica, se poročil, z ženo pa imata tri sinove in tudi že vnuke. A vendar sta v njem vseskozi kljuvala žalost in občutek dolga do prednikov, ki so bili krivično pomorjeni. Že v osemdesetih letih mu je namreč eden izmed likvidatorjev ponujal denar in priznal, da je bil oče nedolžen.

Iskanje grobov svojcev
Po letu 1990, ko je komunističnega, ki mu je pomoril starše, zamenjal demokratični sistem, si je Alojz upal spraševati več. Slovensko sodišče je tako Hudnikove opralo vsakršne krivde. Ne glede na to je šele leta 2015 prišlo do prvega izkopa v Dolgi grapi pri Babni Gori, le streljaj od hiše, kjer je komunistično vodstvo s Kocbekom podpisalo znamenito Dolomitsko izjavo. Pri tem so odkrili le ostanke ženskih žrtev, med njimi 16-letnega dekleta, katerega identiteta ostaja neznana. V nadaljevanju je Alojz v oddaji Tednik na Televiziji Slovenija prosil slovensko javnost, naj mu tisti, ki kaj vedo, pomagajo najti očeta, da ga bo lahko pokopal. Dobil je nekaj groženj, med drugim s podtaknjeno bombo, a prišel je tudi do namigov, kaj se je dogajalo z žrtvami in kje naj išče. Leta 2018 so ob podpori Petra Hribarja, ki je prav tako nastopil v oddaji Pričevalci, našli grobove očeta in drugih. Danes vse žrtve iz družine Hudnik skupaj ležijo na dobrovskem pokopališču.

Celotno pričevanje Alojza Hudnika in Olge Hudnik si lahko ogledate TUKAJ.

Opravičilo predsednika 
Hudnikovim se je v imenu države opravičil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik zveze združenj borcev Tit Turnšek pa je nezaslišano znova napadel Hudnikove ter opravičeval njihov umor.

M. D.