fbpx

[Video] Facebook zaradi pritiskov nedemokratičnih aktivistov umaknil Jakličevo predavanje o svobodi

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (vir: youtube)

Facebook je umaknil posnetek Jakličevega predavanja na Katoliškem inštitutu o svobodi, v katerem je govoril o predpogojih svobodne demokratične družbe in samem vprašanju svobode.

Facebook je umaknil posnetek predavanja ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča “Pet minut pred dvanajsto: o predpogojih svobodne demokratične družbe in vprašanju njihove uresničitve v okviru slovenske države”, ker naj bi bil video v nasprotju s pravili.

Jasno je, da predavanje, s katerim je Jaklič nastopil v sklopu dogodka, ki ga je organiziral Katoliški inštitut, nikakor ni v nasprotju s kakršnimikoli pravili Facebooka, temveč gre zgolj za še eno v vrsti aktivističnih akcij slovenskih radikalnih levičarjev, ki si ne morejo pomagati, da ne bi poskušali na tak ali drugačen način utišati glasu razuma in posameznikov, ki si drznejo zagovarjati človeško svobodo.

Cenzura drugače mislečih
“Tega ne bi prepovedali niti v komunistični Sloveniji v 80-ih letih, danes pa slovenski nedemokrati lahko inscenirajo cenzuro povsem običajnega predavanja,” so zapisali na spletnem portalu V fokusu. Podobnega mnenja je bil tudi Jaklič, ki je novico o cenzuri pospremil z besedami: “Na Facebooku se je ob tem predavanju na lepem pojavil zapis, da je vsebina v nasprotju s ‘community standards’ in da je zato onemogočeno, da bi jo drugi videli. Ali je mogoče, da slovenske nedemokrate vsebina tako moti, da so inscenirali cenzuro običajnega predavanja?”

Na tem primeru lahko še enkrat vidimo težnje levičarskega aktivizma, ki uporablja “sovražni govor” zgolj kot priročen izgovor za napade na vse, s katerimi se ne strinjajo. Ni zgolj naključje, da se levičarji ne strinjajo z vsemi desno od Lenina. Kot se je izkazalo, sploh ni važno, ali je kdo ravnal narobe, res pozival k nasilju; edino, kar šteje pri levičarjih, je dejstvo, da je izbrana žrtev politični nasprotnik, ki ga je potrebno uničiti.

Lahko rečemo, da je tako dogajanje, na žalost, samo začetek. A kaj to sploh pomeni za svobodo govora v državi, kjer lahko Facebook – ne da bi tudi preveril obtožbe – cenzurira ustavnega sodnika, ki v svojem govoru opeva vrednote demokracije? Kako lahko kdorkoli reče, da je v Sloveniji še vedno svoboda govora, ko pa lahko aktivistična drhal, ki ne počne nič drugega, kot da preganja drugače misleče, doseže, da socialna omrežja cenzurirajo posameznika?

Umirajoča zver je najbolj nevarna. In ne glede na vse napore, mahinacije in poskuse zadržanja na oblasti, se čas levičarjev izteka. Tega se zavedajo tudi sami. Prej so načrtno napadali samo voditelje desnice. Zdaj se napadi širijo tudi na druge ljudi, ki si drznejo misliti s svojo glavo. Ti napadi lahko obstanejo zgolj, če se desnica umakne, popusti in levičarjem dovoli, da z njimi počnejo, kar hočejo.

Ivan Šokić