fbpx

[VIDEO] Šokantna razkritja o maščevalni policistki Marjani Van, ki je zlorabljala policijsko uniformo in ustrahovala več deset Mariborčanov …

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Nekdanja mariborska policistka je v kazenskem postopku, ker si je izmislila prekršek zoper mariborskega mestnega svetnika Ivana Celcerja. Ta je za domnevni prekršek izvedel šele potem, ko je dobil opomin pred izvršbo. Vztrajal je s pritožbami, dokler ni policijska preiskava pokazala, da je policistka res lagala. Zdaj, ko je njegova zgodba prišla v javnost, se je javilo še več deset drugorazrednih Mariborčanov, ki  trdijo, da imajo z maščevalno policistko podobne izkušnje. 

Maščevalnost, potvarjanje resnice, ponarejanje dokumentov in podobna deviantna ravnanja nimajo česa iskati v policijskih vrstah, so uvodne vrstice prispevka, ki so ga pred nekaj dnevi objavili v časniku Večer in razkriva zgodbo Mariborčana Ivana Celcerja, ki mu je lokalna policistka dobesedno podtaknila prekršek, zaradi česar je pred kratkim tudi izgubila službo. Gre za 35-letno Marjano Van, ki je bila zaposlena na policijski postaji Maribor 1.

Zgodba se je začela nekaj mesecev prej
Celcerju, ki je pred dnevi poklical tudi našo televizijsko ekipo, je prekršek podtaknila lansko poletje. A zgodba se začne nekaj mesecev prej, spomladi 2018, ko Celcerja nepričakovano ustavi policistka na poti v središče mesta. “Rekla je, rabila bi dokumente od vas. A sem kaj naredil narobe? Ne, dokumente rabim. Lahko stopim vem, glede na to, da imam vozniško v žepu? Veste, zakaj sem vas ustavila? Ne vem, pojma nimam.” Tisto, kar Celcer sliši, ga šokira, saj se je policistka do njega obnašala brez kančka spoštovanja do starejših. “Takšni rdeči so ponavadi pijani,” je dejala. Celcer ni dobil kazni, ker je nima za kaj dobiti. A nesramna policistka mu ostane v spominu. Že čez nekaj dni jo sreča pri tenis igrišču, kjer je v družbi v času službe več ur posedala in pila kavo. Nato je Celcer policistko vprašal, če je ni nič sram, da jo morajo davkoplačevalci plačevati, medtem ko sama ne opravlja svojega dela. “Odgovorila je: saj imam pa pravico kavo piti”, na kar pa je Celcer zatrdil, da ne more tako, da ima najprej pavzo uro in pol, nato malico. “Kdaj boste pa delali? Seveda je to ona meni malo zamerila.”

Užaljene mariborske policistke tudi dejstvo, da gre za znanega mariborskega svetnika, ni ustavilo, da ne bi našega sogovornika vzela na piko. Že čez nekaj dni se v koloni vozil za avtobusom, na katerega vstopajo potniki, spet srečata. Marjana Van je v policijskem vozilu pred njim, Celcer jo takoj prepozna. “Piše ona na volanu neki nalog ali kaj je pisala. Medtem pa meni telefon zazvoni. Seveda sem naredil prekršek, ko sem imel ugasnjeno vozilo, sem se oglasil na telefon. Nakar ona skoči iz avta in še ena Lojzka, ki je bila tiho in mirno. Vprašala me je, zakaj ste sedaj telefonirali? Saj imam vozilo ugasnjeno, vi pa pišete tam na tem. Pa mi napiše nalog.” Celcer mora plačati 120 evrov, polovička znaša 60 evrov. Ker se zaveda, da ima policistka teoretično prav, čeprav nihče ne piše kazni, ko je vozilo tako ustavljeno, se odloči svojo kazen poravnati.

Tina Radej, Marjana Van, Kmetija

Marjana Van (desno) kot tekmovalka v resničnostnem šovu Kmetija. (Foto: Proplus)

A nočna mora z Marijano Van se šele dobro začne. Že čez nekaj tednov se spet srečata. Tokrat na parkirišču pred občino. “Tu vidim policijski avto pred vhodom občine in seveda vstopim notri in vidim Vanovo, ki me napeto gleda. Takoj sem se pripasal, ker sem mislil, da se bo za mano peljala, ampak se ni.” Zdi se, da je policistka našega sogovornika pustila pri miru. A čez mesec dni ga poštar preseneti z neprijetno novico. “Čez mesec dni sem dobil izvršbo kazni, ki je nisem plačal.” “Nisem vedel, da imam kazen, ker je ona sama napisala. Napisala je, da nisem bil pripasan, štorije v glavnem. 120 evrov kazni, če bi vedel, bi plačal 60 evrov. Ona me ni ustavila in me ni obravnavala, saj tudi iz avta ni šla.” Celcerju je hitro jasno, da je žrtev maščevalne policistke, ki si je kazen preprosto izmislila. Odloči se pritožiti na mariborski policijski postaji. Sprva se zdi, da je Vanova zgolj opravljala svoje delo. Evidenca pokaže, da je policistka v elektronskem plačilnem nalogu navedla, da ga je v prometu kontrolirala v Mariboru, na Ulici heroja Staneta, ob 12.50.

Ivan Celcer

Grozi ji zaporna kazen od 3 mesecev do 5 let
V poročilo o opravljenem delu pa je zapisala, da Celcer plačilnega naloga ni hotel podpisati. “Nič od tega ni res,” vztraja Celcer. Trdi, da si je Vanova vse skupaj izmislila. Zgodba je tako neverjetna, da Celcerju nihče od policistov ne želi verjeti. A Celcer vztraja s pritožbami in doseže, da policija izvede notranji nadzor. “Stvari niso štimale, ko daš nekomu pihati, do sekunde natančno zabeleži čas, druga stvar, GPS, ko je mene kaznovala je bila na Vurberku, pred tem je bila v Malečniku, kjer je tam nekoga obravnavala. To je 15 kilometrov razlike.” Z drugimi besedami, v Mariboru ugotovijo, da si je Vanova poleg očitane kršitve izmislila, da je voznika preizkusila z alkotestom in da je ta pokazal 0,0 promila. Zato je Celcerja kaznovala samo zaradi uporabe pasu, kar znaša 120 evrov. Tega na policijski upravi Maribor niso mogli tolerirati; ker so bili potrjeni razlogi za sum, da je policistka storila uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so zadevo odstopili v nadaljnjo obravnavo pristojnemu oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem tožilstvu. Decembra lani je morala sleči modro uniformo, proti njej je že stekel sodni postopek. Osumljena je, da je kot policistka naklepno zlorabila položaj, zaradi česar skoraj zagotovo ne bo ušla nadaljnjim sodnim postopkom. Grozi ji zaporna kazen od 3 mesecev do 5 let.

Najhuje pa je, da primer ni osamljen. Kmalu po razkritju zgodbe se mu je oglasilo najmanj 50 ljudi, ki imajo podobne primere s policistko. Celcer zdaj razmišlja, da bi z vsemi, ki menijo, da so bili oškodovani, najprej naredil spoznavni piknik, potem pa se bodo skupaj odločili za nadaljnje korake. No, večina oškodovanih si pred kamero ne želi  stopiti, saj se preveč boji maščevanja. Nekdanja policistka danes dela kot varnostnica, bojda v Avstriji. Drugače pa je z Darkom Bukovcem, ki ga je Vanova pripeljala tako daleč, da želi, da tudi njegova zgodba pride na dan. “Pridem v Maribor, imamo rampo za dvigniti, ker imamo svoje parkirišče. Pridem ven, ona stoji zunaj s prižganimi orientacijskimi lučmi, ne da bi koga obravnavala. Pogledam, vidi, da sem prišel ven, takoj se pred mano pripelje. Se za njo peljem in šel sem na policijsko postajo vprašat, kaj ona tam dela. Če se pred mano pelje. So rekli: Tu ima rajon, ne moremo reči, da po tem rajonu ne sme hoditi.”

Naskrivaj slikala psa, ki ga je sprehajal
Zloraba službenega vozila za ustrahovanje meščanov. Darko Bukovec je Mariborčan, ki ima stanovanje tudi v Vardovem Gradu nad Ljutomerom. Njegova soseda tam je prav Vanova. Tam je nekaj več kot 20 stanovanj, petino teh si lasti družina Van, ki Bukovca preprosto ne mara. Glavni razlog spora naj bi bil pes, prikupen nemški ovčar Alex, ki naj bi bil za ljudi nevaren. Bukovec pravi, da ga je naskrivaj slikala in snemala ter ga prijavljala inšpekcijam, če psa kdaj, ko ga je peljal na sprehod, ni imel privezanega. Skozi kukalo ga je opazovala in snemala. “Na redarstvu sem dobil to sliko. Ker sem šel vprašat, zakaj sem kaznovan. Mestno redarstvo Ljutomer mi je dalo kazen v višini 250 evrov, ker pes ni bil na povodcu. Odnosi z Marijano Van so postali slabi, še preden sem jih sploh vzpostavil. Ko smo se selili, ko smo za 10 minut nekoga zaparkirali, da smo iztovorili fotelj, sta nam Vanova in partner žugala,” razlaga Bukovec. “Ona je kot predstavnik stavbe. Šel sem za njenim možem, da bi povprašal glede dokumentov, pa mi je njen mož rekel, da ne želi z mano kontaktirati. Takrat se še videla nisva, pa je že pokazala, kdo je in kaj je.”

Darko Bukovec

Ko je Bukovec policistko okrivil, da je kot predstavnica bloka odgovorna za materialno škodo, ki je nastala ob padcu drevesa na dva avtomobila, poti nazaj ni bilo več. “Na dvorišču smo imeli divji kostanj – dve leti sem opozarjal, naj se obreže, pa je ta okrog govorila, da to moti samo Bukovca. Tako dolgo, da je prišlo neurje in je odtrgalo tretjino drevesa. Dva avta sta bila totalka. Ko sem sprožil, zakaj se ni to prej obrezalo, je bilo maščevanje kruto. Imeli smo jajca na vratih, preluknjano gume na prikolici, na nabiralniku je namesto dr napisala drek. Proti meni je začela obračati tudi druge stanovalce.” “Prijavil sem jo zaradi blatenja, kazanja, da sem nor, norčevanja zaradi mojega šepanja.” Najbolj kruto je bilo maščevanje njegovi ženi, ki je zobozdravnica v Prekmurju. Po elektronski pošti je grozila, da žena dela slabe plombe, da brez rokavic pobira pasje iztrebke in da si pred odhodom v službo rok sploh ne umije. V zdravstvenem domu so dobili tako anonimko.

Več si lahko pogledate v oddaji Drugorazredni v priloženem posnetku.

H. M.