[Video] Je policija z aretacijo Gašperja Ferjana želela preprečiti združevanje civilno-družbenih skupin, ki nasprotujejo marakeški deklaraciji?!

Gašper Ferjan (Foto: Posnetek zaslona)

Po torkovi aretaciji je aktivist Gašper Ferjan že na prostosti in pravi, da je bil pridržan 50 ur. V pogovoru, katerega posnetek je dostopen na družbenem omrežju Facebook in ga je posnel Klemen Zbačnik, pojasni, da je policija po vsej verjetnosti želela preprečiti združevanje domoljubnih skupin, ki naj bi se zgodilo dan po njegovi aretaciji. Ozadje dogodka pa kot vse kaže sega tudi dlje v preteklost.

Policisti PP Idrija so v torek dopoldne odvzeli prostost aktivistu in lokalnemu politiku Gašperju Ferjanu, ki je bil med drugim kandidat za župana občine Idrija na nedavnih lokalnih volitvah, nase pa je opozoril tudi, ko je zbral prek tisoč podpisov občanov za ohranitev javnega akvarija v mestu. Že pred lokalnimi volitvami je sicer kandidiral za poslanca na listi novinarja Bojana Požarja, na zadnjih lokalnih volitvah pa se je povezal z listo Vilija Kovačiča Davkoplačevalci se ne damo več. Po tem, ko je bil izpuščen iz pripora je v pogovoru, katerega posnetek je objavljen tudi na družbenem omrežju Facebook, o dogodku spregovoril tudi sam: “Bil sem več kot 50 ur pridržan oz. pridržan arbitrarno, kot se je izkazalo. Vsaka oblast ima možnost 48 ur policijskega pridržanja. Tukaj ni šlo zato, da bi preiskovali nek zločin ali kriminal, ampak zato, da se preizkusi en institut, ki je zelo blizu uklonilnemu zaporu, kot se reče. Torej ene vrste kaznovanja za to, ker nekomu na oblasti ni bilo všeč neko ravnanje. V naši zakonodaji je predviden pripor zaradi očitnega izogibanja sodnim narokom in zaradi neopravičevanja svojih izostankov. Prav to je bil uradni razlog, da je pristojni sodnik na pobudo tožilke, kot je potrebno poudarit, takoj odredil pripor.”

Je policija želela s Ferjanovo aretacijo preprečiti združevanje domoljubnih skupin?
Po Ferjanovih besedah je imel sodnik v svojem telefonu njegovo številko, tudi policija naj bi imela njegovo številko, kot je poudaril pa je sodnik že 8. januarja odredil ta pripor. Takšen pripor, ki je sicer v Sloveniji redek, se je nato uporabil ob točno določenem času, tj. 22. januarja, en dan pred tem, ko bi se združevale domoljubne skupine med seboj v večjo celoto in bi naredili strategije, imeli tiskovno konferenco in kasneje tudi shode. Zanimivo izbiro datuma aretacije Ferjan še dodatno pojasni v pogovoru: “V videoposnetku, ki sem ga objavil na svoji Facebook strani pa sem poudaril, da še ne vem, kje bo to in morda je tudi ta element negotovosti, ki je bil prisoten zaradi organizacijskih razlogov deloval zastraševalno do oblasti. In oni so si izbrali točno 22. januar za tisti datum, ko sem jaz pri vsakodnevnem sprehodu psa in skupaj s podnajemnikom po mestu bil nenadoma obkoljen s praktično vsemi zaposlenimi naše policijske postaje, ki so bili v civilnih oblačilih.”

Foto: STA

Policija ravnala skrajno avtoritarno, zavajali tudi nekateri mediji
Po Ferjanovih besedah je policija v primeru njegove aretacije ravnala nepravilno: “Ti me niso seznanili s kakršnokoli odredbo, ampak so mi takoj rekli, naj stopim vstran, v nek kot in me takoj pričeli vklepati. Takšno postopanje ni pravilno, pravilno bi bilo, da se najprej seznanim, da gre za policiste, pa čeprav jih osebno poznam, je tak protokol, protokol, je da se seznanim s sodnim pisanjem in, da bi imel možnost, da prostovoljno z njimi odidem. V tem primeru mi ta možnost ni bila dana in že od prej vem, da tukaj kakšnega nadzora tukaj ni. Očitno je bil prisoten strah, da jim pobegnem v nekem malem mestu, kjer je prisotno polno policistov.” Kot pravi ni bil razočaran, da so ravno Slovenske novice poročale o dogodku in nato so to povzele še Idrijske novice. Kot pojasni v pogovoru Ferjan, so bile to lažne novice, saj zoper njega ne poteka več postopkov, prav tako pa pravi, da se aretaciji ni upiral: “To ne drži, poteka samo en postopek trenutno in tudi mene so poskušali prikazati kot nekoga, ki nenehno sproža tožbe in zdrahe. Najbolj sem se izpostavil v primeru javnega akvarija, kar je en večjih dosežkov malega človeka v mojem kraju. Takrat sem prvič doživel, bi rekel, oblastne pritiske, ki so se izvajali nad mano osebno in nad mojo družino. Tako nad starši kot nad družinskim poslom.”

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Kako se je vse skupaj začelo?
Vse skupaj naj bi izviralo iz spora med Ferjanom in policisti izpred nekaj let: “Ti pritiski so se krepili tako močno, da so iz nekega popolnoma nedolžnega pripetljaja z nekimi ljubljanskimi policisti v civilu, ki so prekoračili potrebno silo za posredovanje v neki situaciji in so bili obsojeni pred senatom MNZ in bili zato javno osramočeni, mogoče bili užaljeni tudi z mojim pričakovanjem, da bo Ministrstvo ali pa moja prijava to naprej uredila pravno še na višji ravni in so se nekateri počutili tako ogrožene, do te mere, da so vplivali na naše policijske vrste v mojem kraju, da bi se spoznali in mi vrnili milo za drago. Jaz sem želel le, da se spoštuje pravo. Da to, česar sem se naučil na fakulteti živi tudi v praksi.” Originalni greh je bil po njegovih besedah dogodek, v katerem je sam doživel policijsko nasilje: “Tam sem bil močno poškodovan, tekla mi je kri iz glave, imel sem hematome in tako naprej in se je na podlagi medicinskega izvedenca ugotovilo, da je moja verzija dogodka prava, a so vsi policisti po vrsti lagali. To je očitno splošna praksa, sam pa sem zavezan pravici in resnici.”

Gašper Ferjan (Foto: Facebook)

A kot kaže, sodni mlini tudi v tem primeru ne meljejo za vse z enako hitrostjo: “V tem primeru, ko sedaj teče postopek iz leta 2013 pa je situacija obrnjena. Očitek tokrat leti name, da naj bi bil jaz nasilen z avtomobilom do policista, ta pa nima zabeleženih prav nobenih poškodb, nobenega zvina ali poškodbe skeleta, pa se vseeno postopek vleče že pet let oz. šesto leto, kar je težko razumljivo. Če pogledamo le ta dva primera, v primeru, ko sem bil sam poškodovan in sem dal prijavo, zadeva ni nikamor stekla, ovadbo so zavrgli, v primeru, ko pa je policist kakorkoli izpovedal državnim organom, da se je nekaj zgodilo pa objektivno ni videti nič, pa se postopek vleče, in se me stalno, kadar je zato politična potreba daje na križ.”

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.