fbpx

Magajna zahteva odgovor varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski: “Je Dan državnosti za urednike tudi sicer drugorazredna tema!?

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Slovenija Ilinka Todorovski. (Foto: STA)

Pričakovati je bilo, da bo RTV SLO, vsaj na prazničen dan 25.6., namenila več pozornosti zgodovinskim dogodkom. V osrednjem terminu smo si tega dne lahko gledali dokumentarno oddajo POŽIG, ki se je nanašala na dogodek v Trstu daljnega 13. julija 1920 in o naši zahodni meji v povojnem obdobju. Filmu je sledil igrani film »Stekle lisice«.

Ko sem se namenil sestaviti dopis na vaš naslov, sem si predhodno ogledal tudi oddaje na 2.programu  RTV SLO. Na predvečer praznika: nič; na praznik 25. junija pa sem zasledil oddajo z naslovom Domovina in država. To je bil dokumentarni film ob 17.05 uri s kratkim političnim uvodom in centralnim poudarkom na prikaz avtentičnih posnetkov vojaških spopadov.

Torej s tem »minimalističnim pristopom«, dokumentarnim filmom na drugem kanalu, naj bi obeležili osrednji praznik? Je Dan državnosti za urednike tudi sicer drugorazredna tema!? Menim, da imamo opravka z enim od najhujših spodrsljajev urednikov TV SLO, ki bi zahteval posebno obravnavo na programskem svetu RTV SLO.

Nekdanji poslanec Socialnih demokratov Andrej Magajna. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Kaže na neprofesionalnost odgovornih oseb za program ali za politično nekorektnost (?). Morda pa kar oboje skupaj. Spoštovana varuhinja Ilinka Todorovski. Pričakujem tudi vaš odziv in  posredovanje pobude za obravnavo pritožbe na Programskem svetu RTV SLO.

Andrej Magajna