Magistrska naloga bivšega obveščevalca Peinkiherja plagiat?

Foto: Matic Štojs; montaža, Urban Cerjak; Demokracija

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na Ministrstvu za obrambo RS Anton Peinkiher naj bi svojo magistrsko nalogo sestavil iz dveh različnih avtorskih del, pri tem pa ni navajal vira. Takšno dejanje je lahko hujša kršitev intelektualnega dela.

Plagiat je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika vse, kar je objavljeno, ali prepisano ali prevzeto od drugod, in prikazano kot lastno avtorsko delo. V delu naj bi Peinkiher, ki je bil sedelavec obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo, po navedbah spletne strani SDS pa bi naj bil tudi član UDBE, napačno citiral in prepisoval cele odstavke, in sicer iz doktorske disertacije Ljubice Jelušič in diplomske naloge Mitje Žaklja.

Premetaval stavke?
”Na prvi pogled skrbno pripravljena magistrska naloga je po temeljitem pregledu precej očiten plagiat vsaj v polovici,”
v Demokraciji, kjer so zgodbo prvi objavili, piše novinarka Maja Kocjan.

Za težjo sledljivost dela pa je poskrbel tako, da je spretno premetaval odstavke. Peinkiher naj bi dobesedno prepisal več poglavij, naslovov, odstavkov in prevzel več fotografij disertacije Jelušičeve.

V magistrski nalogi raziskovalni del temelji na obračunavanju z Janezom Janšo, ob tem pa se sklicuje na časopisne članke Dnevnika, Mladine, Dela in Večera.

Za komentar na očitke glede plagiatorstva smo se obrnili na Fakulteto za družbene vede, kjer je Peinkiher magistriral. Njihov odgovor na vprašanje, kako nameravajo ukrepati, še čakamo.

J. U.

 • MEFISTO

  Za Bou017ejo voljo, kaj pa lahko priu010dakujete od magistra, ki se je pri pisanju magistrskega dela posluu017eeval tako ugledne literature, ki izhaja na straneh Dela, Dnevnika, Veu010dera in Mladine.

 • pajot

  Jaz bi iskal z luu010djo pri belem dnevu tistega,ki ni prepisoval. Teu017eko bi ga nau0161el.

 • Ludvik Poljanec

  glede na stanje v dru017eavi jo vodijo sami plagiatorji in salonski diplomiranci.

 • TOMLC

  Zgleda, da je tale FDV vsem preverjenim u0161enkal magistrske naloge.nFDV-jevci so v tujini nezaposljiv kader!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!