Makarovičeva je s svojimi zahtevami napadla še Državni zbor RS – hoče plaketo in denar

Svetlana Makarovič (Vir: STA)

Svetlana Makarovič preprosto ne odneha. Potem ko je zavrnila Prešernovo nagrado leta 2000, ker jo je prejel tudi pater Rupnik, in potem, ko ji je obstoječa oblast obrnila hrbet in zavrnila podelitev nagrade na letošnji prireditvi, se je upokojena pesnica obrnila še na Državni zbor RS. Predsednici DZ je poslala pismo, v katerem je zapisala: “Pričakujem, da mi podelite plaketo/diplomo o že podeljeni nagradi v originalu!” 

Spomnimo, Svetlana Makarovič zahteva, da se ji nagrada podeli prav na letošnji proslavi 7. februarja v Cankarjevem domu. Upravni odbor je podelitev na predvečer kulturnega praznika zavrnil, saj da scenarij ne vključuje njenega nastopa, za ponovno podelitev nagrade pa po njihovem ne obstaja pravna podlaga. V primeru, da organizatorji prireditve njeni zahtevi ne bodo ugodili, je napovedala, da bo na oder prišla “magari po vseh štirih”, na odru pa, kot je napovedala: “Povedala bom eno pesem in nič drugega ne bom razlagala.”

Makarovičeva nato v dopisu Urški Klakočar Zupančič nadaljuje, da se je v prid njeni izročitvi izjasnila že ministrica za kulturo Asta Vrečko, to pa naj bi se tudi dogovorila na sestanku na ministrstvu. Na istem ministrstvu, tako poročajo mediji, trdijo, da ni prišlo do nobenega dogovora, ki bi vključeval podelitev nagrade na kulturni prireditvi. Makarovičeva zato piše: “Naj izrazim globoko žalost, da UO PS (Upravni odbor Prešernovega sklada op. a.), ki mu je bila podeljena častna funkcija na MK, nečastno polemizira z menoj, in to v času, ko bi moralo častno in glasno predstavljati prvenstveno dosežke letošnjih nagrajencev. Namesto tega svojega poslanstva z menoj javno polemizira o pravnih predpisih, kar niti ni v njegovi pristojnosti, v tej sestavi pa sploh ne odloča o podelitvi nagrade meni, temveč zgolj o izročitvi shranjena dokumenta.”

Makarovičeva se nato obregne ob pravne argumente komisije, ki jih preprosto zavrača, in pravi, da “tisto, kar ni izrecno prepovedano, je seveda dovoljeno”.

Dopis Svetlane Makarovič predsednici Državnega zbora RS

Dopis Svetlane Makarovič predsednici Državnega zbora RS

Denar mi bo izročilo Ministrstvo za kulturo!
Hkrati Makarovičeva daje vedeti upravnemu odboru, da bodo “le” vročili listino, ki so jo doslej arhivirali. Za to se jim, v nekako ciničnem tonu, zahvaljuje: “Zahvaljujem se UO PS, ker ste vsa ta leta hranili dokument, ki je sad mojega dolgoletnega dela.” Če ji bo Upravni odbor zgolj izročil listino, pa bo Ministrstvo za kulturo poskrbelo za “denarni del nagrade”, češ saj je to “navsezadnje krovni organ oziroma brez njega Prešernovega sklada in nagrad ne bi bilo, sploh pa ne v celoti.

Gal Kovač